Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Unija slobodnih sindikata: Podrška ”Stop inflaciji 100+”, hitno sniziti akcize na gorivo

Naglašavaju da se USSCG, u tekućoj godini više puta obraćala Ministarstvu finansija pozivajući da predloži Vladi Crne Gore ponovno aktiviranje naprijed pomenute Odluke u iznosu ne manjem od 40 odsto obzirom da je ista prestala da važi 27. februara 2023. godine, a čijim ukidanjem je odmah došlo do rasta cijena goriva u intervalu 0,07 – 0,11 centi/litru

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) daje punu podršku nastavku akcije “Stop inflaciji 100+” koju je pokrenulo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, a koja je podržana od brojnih trgovačkih lanaca koji posluju na teritoriji Crne Gore.

“Vjerujemo da će, s obzirom na znatno veći obuhvat proizvoda u odnosu na prethodnu akciju, ova aktivnost značajno pomoći u zaustavljanju i smanjenju efekata kontinuiranog inflatornog trenda sa kojim se svakodnevno suočavamo i koji negativno utiče na životni standard građana”, saopšteno je iz USSCG.

Sa druge strane, dodaju, najavljeno „zamrzavanje“ cijene goriva na sadašnjem nivou zakašnjela je reakcija nadležnih institucija.

“Naime, smatramo da bi Vlada Crne Gore trebalo odmah, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, da iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, uz akciju „Stop inflaciji 100+“, zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi”, navode iz Unije slobodnih sindikata.

Kako su istakli, činjenica je da je ponovni skok cijene goriva (dvanaesti od početka godine) doprinio dodatnom udaru na budžet naših građana/ki, čime se cijena goriva približila rekordnim vrijednostima iz prethodne godine.

“Podsjećamo da je Vlada Crne Gore 9. maja 2022. godine, iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40 odsto, čime je tadašnju cijenu snizila u prosjeku 0,14 – 0,18 centi/litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo”, dodaju u saopštenju.

Naglašavaju da se USSCG, u tekućoj godini više puta obraćala Ministarstvu finansija pozivajući da predloži Vladi Crne Gore ponovno aktiviranje naprijed pomenute Odluke u iznosu ne manjem od 40 odsto obzirom da je ista prestala da važi 27. februara 2023. godine, a čijim ukidanjem je odmah došlo do rasta cijena goriva u intervalu 0,07 – 0,11 centi/litru.

“Kako smo to više puta isticali, u teškim vremenima posebno je važno da se teret krize što ravnomjernije podijeli što podrazumijeva da oni koji imaju više ponesu veći dio tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve