Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Unija poslodavaca: Neradna nedjelja će biti tema na Socijalnom savjetu

U Uniji poslodavaca očekuju da na dnevnom redu Socijalnog savjeta budu sve one teme koje se tiču poslodavaca i zaposlenih, „jer se jedino na taj način uvažava značaj ovog tijela koje, podsjećanja radi, prepoznaje i Ustav Crne Gore“.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da je u Socijalnom savjetu predstavljaju četiri ministra i četiri državna sekretara, budući da je to jedna od preporuka Unije poslodavaca, ali i drugih relevantnih subjekata. Iako je tek otpočeo sa radom i nije moguće davati bilo kakve ocjene o radu ovog tijela, pomenuta odluka Vlade Crne Gore može se doživjeti kao izraz volje da se Socijalni savjet bolje pozicionira i zavrijedi naziv „druga vlada“, kakav se često može sresti u zemljama EU, saopšteno je portalu ADRIA iz Unije poslodavaca.

“Osim direktnog uključivanja najodgovornijih pozicija u resornim ministarstvima, od ključne važnosti za kvalitetno funkcionisanje Socijalnog savjeta biće njihova, ali i posvećenost drugih članova. U tom smislu, članovi koji u ovom tijelu predstavljaju Uniju poslodavaca nastaviće da daju svoj puni doprinos i obezbijede adekvatnu pažnju temama koje su važne za poslodavce i zaposlene“, odgovoreno je iz UPCG.

U Uniji poslodavaca očekuju da na dnevnom redu Socijalnog savjeta budu sve one teme koje se tiču poslodavaca i zaposlenih, „jer se jedino na taj način uvažava značaj ovog tijela koje, podsjećanja radi, prepoznaje i Ustav Crne Gore“.

„Nažalost, u praksi se nerijetko dešavalo da u proceduri donošenja nekih odluka (zakona, podzakonskih akata i sl) Socijalni savjet bude zaobiđen, pa su se nerijetko pitanja koja se direktno tiču zaposlenih i poslodavaca rješavala bez njihovog uključivanja.  Unija poslodavaca Crne Gore kandidovaće teme koje se u 2024. godini nametnu kao prioritetne za crnogorske poslodavce, a aktivno će učestvovati u obradi tema koje dođu od socijalnih partnera. U našem fokusu biće i teme i oblasti koje konstantno i duži vremenski period tangiraju naše poslodavce i privredu, prvenstveno teme koje se tiču tržišta rada (np. nedostatak radne snage), oblast radnih odnosa, neradna nedjelja u trgovini  i slično“, precizirali su iz UPCG.

Socijalni savjet Crne Gore je tripartitno tijelo u čijem sastavu su predstavnici Vlade,  predstavnici reprezentativne organizacije sindikata Crne Gore i predstavnici reprezentativnog udruženja poslodavaca u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve