Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nedoumice oko obračuna prekovremenog rada i preraspodjele radnog vremena

Posebno su aktuelizovani oni prpisi koji se odnose na dileme da li se prekovremeni rad obračunava na sedmičnom ili mjesečnom nivou, imajući u vidu pun fond sati rada, primjene preraspodjele radnog vremena i pravljenje jasne distinkcije između prekovremenog i preraspodele radnog vremena, posebno s aspekta pravilnog obračuna zarade

Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i nadležnih minisatrstava danas su razovarali o načinu obračuna zarade s aspekta primjene prekovremenog rada i preraspodjele radnog vremena, koji za brojne poslodavce predstavlja probleme i nedoumice u praksi, po kojem osnovu su i  pokrenuti brojni sudski sporovi.

Zaključeno je da će se u narednom peridou spornim pitanjima u toku izmjena Zakona o radu resorna ministarstva, kao i predstavnici privrede (UPCG).

“Učesnici su ukazali na niz dilema koje postoje ne samo iz opsega Zakona o radu i kolektivnih ugovora (u čiji su sadržaj odredbi pored ostalog transponovana Direktiva 2003/88/EZ o određenim vidovima organizacije radnog vremena), već i Uputstva o načinu obračuna zarade i naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad koje je donijelo Ministarstvo finansija. Privrednici – članovi UPCG imali su mogućnost da ostvare direktnu komunikaciju sa predstavnicima nadležnih resora, ukažu im na probleme sa kojiima se sureću u svom radu, te da dobiju odgovore o praktičnoj primjeni navedenih propisa”, saopšteno je iz UPCG:

Posebno su aktuelizovani oni prpisi koji se odnose na dileme da li se prekovremeni rad obračunava na sedmičnom ili mjesečnom nivou, imajući u vidu pun fond sati rada, primjene preraspodjele radnog vremena i pravljenje jasne distinkcije između prekovremenog i preraspodele radnog vremena, posebno s aspekta pravilnog obračuna zarade.

“Ukazali su na spornu i neujednačenu sudsku praksu po svim navedenim osnovama, što dodatno komplikuje postupanje poslodavca čime se stvara konfuznost u primjeni zakonskih odredbi koje se tiču i radnog vremena. Sastanak je zaključen na način da su se pojedini stavovi usaglasili,  a da će se o dalje spornim  pitanjima resorna ministarstva, kao i predstavnici privrede (UPCG) posvetiti u toku izrade  izmjena Zakona o radu. Ocijenjeno je ključnim da se u završnoj fazi izrade predmetnog teksta konsultuju predstavnici sudske vlasti i sudski vještaci koje se bave vještačenjem iz domena radnih odnosa”, ističe se u saopštenju.

Sastanku su pored predstavnika Generalnog sekretarijata UPCG, prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja (Direktorat za rad), Ministarstva finansija, Uprave za inspekcijske poslove (Inspekcija rada), sudski vještaci kao i predstavnici kompanija Regionalni vodovod, Hotelska grupa Budvanska rivijera, Aerodromi Crne Gore, Crnagoraput AD i Port of Adria.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve