Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Umjereni optimizam u Crnoj Gori, u fokusu domaći i turisti iz regiona

Prema procjenama Svjetske turističke ogranizacije, turistički oporavak će početi u julu, a najznajčajniji dio turističkog prometa činiće domaći i turisti iz regiona

Prema procjenama Svjetske turističke ogranizacije, turistički oporavak će početi u julu, a najznajčajniji dio turističkog prometa činiće domaći i turisti iz regiona. Crna Gora tu vidi mogućnosti, a sasvim je sigurno da će se turisti ove godine odlučivati za bliže destinacije i zemlje koje su uspješno odgovorile na epidemiju i uspjele da je suzbiju, kazali su CdM-u iz Privredne komore. Među turističkim privrednicima, ističu, postoji umjereni optimizam.

U PKCG ukazuju da je pandemija koronavirusa predstavljala ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju, te da su ograničenje kretanja između zemalja i druge restriktivne mjere bili neophodni kako bi se spasili životi.

“Međutim, te nužne mjere su ozbiljno ugrozile turističku privredu, kako u Crnoj Gori, tako i globalno”, navode u toj instituciji.

Kako kažu, zahvaljujući profesionalnom i uspješnom postupanju nadležnih zdravstevnih institucija, u Crnoj Gori je vrlo povoljna epidemiološka situaciju, ali to nije slučaj u nekim zemljama iz kojih stižu turisti.

“To je još jedan od faktora neizvjesnosti koji dodatno usložnjava efekat ove krize na naš turizam”, ističu u Privrednoj komori i dodaju da broj zemlja koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju svakodnevno raste, a među njima su i crnogorska značajna emitivna tržišta – Njemačka, Austrija, Slovenija, Slovačka, Češka, Norveška, Danska, baltičke zemlje…

Posljedice će se osjećati bar do proljeća naredne godine

U toj asocijaciji naglašavaju da će gubici u crnogorskom turističkom sektoru zavisiti od epidemiološke situacije kako u Crnoj Gori, tako i u našim najznačajnijim emitivnim tržištima.

“Podsjećamo da je u 2019. godini od direktnih i indirektnih uticaja od turizma prihodovano oko 1,1 milijarde eura. Trenutne su procjene da ćemo se u ovoj sezoni, kada se otvore granice, najviše bazirati na domaće i turiste iz regiona, kao i na određene avio destinacije”, navode u u PKCG.

Ukoliko se pandemija suzbije u kraćem periodu – prognoze su da će se posljedice u turizmu osjećati najmanje do proljeća naredne godine.

“Vlada prati razvoj situacije i usvaja nove mjere u cilju dugoročnije podrške turizmu i ugostiteljstvu, kako bi se u narednim godinama nastavili dosadašnji trendovi rasta. Turistički poslenici već koriste pogodnosti koje su omogućene kroz dva paketa mjera podrške privredi”, dodaju u Privrednoj komori.

Pojašnjavaju da je Nacionalno koordinaciono tijelo formiralo Operativni štab za pomoć turističkoj privredi, u kom PKCG ima svog predstavnika.

“Od turističkih privrednika smo dobili brojne predloge mjera koje su potrebne kako bi se sektor turizma što prije oporavio i vratio stopama rasta koje smo imali prije pandemije koronavirusa. Biće donijet i poseban paket mjera koji će imati za cilj da pomogne turističkim privrednicima. Uzimajući u obzir činjenicu da će se efekti ove pandemije osjećati u turizmu duži period, finansijske institucije će biti važan partner Vladi u nastojanju da se situacija efikasno prevaziđe”, poručuju iz PKCG.

Digitalna promocija Crne Gore kao bezbjedne turističke destinacije

Ohrabrujuća su, kažu, i dešavanja u pojedinim zemljama EU u kojima dolazi do značajnih popuštanja mjera i traženja načina za bezbjedno međunarodno putovanje.

“U skladu sa tim, odvijaju se brojne aktivnosti koje su usmjerene na digitalnu promociju Crne Gore kao čiste i bezbjedne turističke destinacije, koja odgovorno i u kontinuitetu vodi računa o zdravstvenoj bezbjednosti svojih građana i turista. Među turističkim privrednicima postoji umjereni optimizam da ćemo tokom jula, avgusta i septembra ostvariti jedan dio glavne turističke sezone, a sve u zavisnosti od epidemiološke situacije kod nas i u Evropi”, navode u toj instituciji.

Podsjećaju da Svjetska turistička organizacija ističe da sektor turizma i putovanja, koji je najviše pogođen ovom krizom, ima potencijal da se brzo oporavi i ponovo bude ključni dio nacionalnih ekonomija i održivog razvoja.

“Turizam je strateška privredna grana u Crnoj Gori sa snažnim uticajem na zapošljavanje i ako se postojećim i najavljenim novim mjerama podrške očuvaju privredni subjekti, zadrže radna mjesta i reaktivira poslovanje, turizam ima sposobnost da se brzo oporavi i da pruži snažan doprinos razvoju ekonomije”, zaključuju u Privrednoj komori Crne Gore.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve