Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

UIP reagovala nakon pisanja Portala Aktuelno: Sprovodimo pojačan inspekcijski nadzor rukovodeći se isključivo zakonom i propisima

''Naime, Uprava za inspekcijske poslove od 29. decembra 2023. godine, kako i je obavijestila širu javnost prije početka sezone, sprovodi pojačan inspekcijski nadzor u primorskim i sjevernim opštinama rukovodeći se isključivo zakonom, trenutno važećim propisima i poštujući načela inspekcijskog nadzora, s posebnim osvrtom na načelo preventivnosti u svim situacijama kada je isto moguće primijeniti'', navodi se u reagovanju.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) reagovala je povodom, kako su naglasili, ”niza tekstova usmjerenih na pokušaj diskreditacije rukovodstva i postupajućih inspektora iz Uprave za inspekcijske poslove na portalu Aktuelno.me”

Reagovanje UIP prenosimo u cjelosti:

Nakon objavljivanja više tekstova usmjerenih na pokušaj diskreditacije rukovodstva i postupajućih inspektora Uprave za inspekcijske poslove na portalu ‘Aktuelno.me’ prinuđeni smo da reagujemo i javnosti saopštimo istinite i provjerene podatke.

Naime, Uprava za inspekcijske poslove od 29. decembra 2023. godine, kako i je obavijestila širu javnost prije početka sezone, sprovodi pojačan inspekcijski nadzor u primorskim i sjevernim opštinama rukovodeći se isključivo zakonom, trenutno važećim propisima i poštujući načela inspekcijskog nadzora, s posebnim osvrtom na načelo preventivnosti u svim situacijama kada je isto moguće primijeniti.

S obzirom da je zvanično najavljen pojačan nadzor i da se kontrolne liste svih inspekcija koje učestvuju u sezoni nalaze na sajtu Uprave od maja 2023. godine, za očekivati je bilo da su svi privredni subjekti dosad svoj rad organizovali u skladu sa pozitivnim pravnim propisima. Za sve one koji to nisu učinili u skladu sa zakonom predviđene su upravne mjere i radnje, te pojedini nezadovoljni prekršioci zakona koristeći povezanost sa predmetnim portalom, ne mogu remetiti i nametati plan postupanja redovnih nadzora i inicijativa i time skretati fokus sa svog nelegalnog poslovanja.

Uprava za inspekcijske poslove će se, kao i dosad, rukovoditi načelom jednakosti i postupati prema svim subjektima nadzora jednoobrazno, bez obzira na regionalni, teritorijalni, politički i etnički položaj bilo koje opštine, posebno kod činjenice da veliki broj privrednih subjekata posluje na zakonit način i time daje primjer ostalim subjektima nadzora kako je moguće stvoriti lojalan konkurentski ambijent.

Na kraju, napominjemo da su direktoricu Anu Vujošević i glavnog inspektora rada Srđana Simovića za pozicije na kojima se trenutno nalaze preporučili isključivo profesionalni i etički kvaliteti, znanje, kompetencije i sposobnosti, nakon sprovedenog zakonitog postupka, odnosno javnog konkursa/internog oglasa kao najbolje rangirane kandidate, te se nećemo osvrtati na pokušaj povezivanja sa bilo kojom političkom strukturom.

Radi preciznog informisanja javnosti bili smo dužni da reagujemo i zaštitimo integritet postupajućih inspektora koji su pominjani čime zaključujemo ovu temu, te se ovim povodom dalje nećemo oglašavati, jer je pred nama izazovan period zimske sezone i očekuje nas mnogo obaveza u svim opštinama.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
11.01.2024-11:16 11:16

Direktorica Uprave za inspekciju da joj čegrtaju zakoni ispred nje, ne bi znala šta su zakoni.

Senastijan
12.01.2024-16:07 16:07

Pa ste našli ovom portalu da odgovarate.