Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA KOLAŠINA: Taksa umanjuje vrijednost privatne imovine

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica

Investiconi bum i prva dionica auto-puta, uz konkurentnu poresku politiku na lokalnom nivou, dovele su do toga da Kolašin danas postane grad u koji se najviše ulaže. Vrijednost imovine građana je višestruko povećana, a interesovanje investitora je samo raslo.

Međutim, novoformirane opštinske vlasti su napravile Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Kolašinu, kojim se višestruko povećavaju cijene te vrste dažbina za investitore, dok za one koji grade objekte do 200m² nema promjena tarife.

Nacrtom ovog propisa uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

Portal Aktuelno je već pisao da je ovo poreski udar na razvoj Kolašina koji će otjerati investitore iz prve tri gradske zone. S druge strane, ovaj potez neće donijeti opštini prihode koje očekuje, jer neće imati interesovanja za gradnju u tom dijelu Kolašinu.  Osnovna ekonomska logika kaže da kad nema potražnje, cijene padaju, pa će tako najveću štetu pretrpjeti vlasnici imovine u ovim zonama, jer će njihova vrijednost značajano da se smanjuje, dok će da raste ona u zoni sa manjim taksama.  Posljedica toga je i da opštinska kasa neće imati uvećane prihode, jer će se u ove tri zone dominantno graditi objekti do  200m² za koje ostaje ista naknada!

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica. Jer teško je za očekivati da će potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 m2 u prvoj zoni da izdvoji oko milion i po eura samo za komunalnu taksu! Samim tim, umanjiće se i vrijednost nekretnina, a objekti do 200m² za koje ostaje taksa od 30 eura, neće doprinijeti punjenju lokalnog budžeta.

Iz Opštine ovu odluku pravdaju namjerom “da se zaštiti interes lokalne uprave u Kolašinu i povećaju prihodi Opštine Kolašin po ovom osnovu, a time zaštite i interesi građana koji takođe zaslužuju uslove za sticanje profita ali kroz održiv i balansiran rast i razvoj kvaliteta turističke ponude u okviru malih i srednjih porodičnih biznisa”.  Ono što, međutim, zaboravljaju je da je mali i srednji biznis u Kolašinu postojao i do sada ali da je najbolju šansu dobio tek kada je počeo investicioni bum u gradu. Da se Kolašin oslanjao samo na porodične biznise, danas se ne bi mnogo razlikovao od Mojkovca, gdje se ne gradi ni jedan hotel iako je planirano čak njih 14 oko Skijališta Žarski, ali nema zainteresovanih investitora. Svakako da, ukoliko se usvoji prijedlog odluke o povećanju komunalne naknade, Mojkovac dobija novu šansu da konkurentnijom poreskom politikom privuče investitore koje će Kolašin da otjera, a potencijalnim ulagačima će posebno biti zanimljivi Berane i Andrijevica probijanjem tunela kroz Bjelasicu i povezivanjem Skijališta Kolašin sa Jelovicom.

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta je na Javnoj raspravi od 01. do 15. februara dok će se centralna javna rasprava održati u Maloj sali Centra za kulturu 13. februara u 11.00 časova.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve