Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

UCG: Montenegro Works glupost, nisu nam potrebna super trojica

Kako ističu, ni po Ustavu, ni po zakonima, niti na osnovu Uredbe o funkcionisanju Vlade, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije super ministar da bi se gurao u poslove drugih ministarstava

Ujedinjena Crna Gora je najblaže rečeno zabrinuta zbog formiranja državnog preduzeća Montenegro Works (Crna Gora radi) koje bi bilo pretpostavljeno drugim državnim preduzećima jer to ne podrazumijeva da će Crna Gora raditi, niti je takva vrsta “upošljenosti” posao Ministarstva finansija i socijalnog staranja, saopšteno je danas iz te stranke.

Kako ističu, ni po Ustavu, ni po zakonima, niti na osnovu Uredbe o funkcionisanju Vlade, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije super ministar da bi se gurao u poslove drugih ministarstava.

“Uostalom tako zamišljeno preduzeće je glupost jer se samo umnožava državni kontrolni aparat radi navodne kontrole, a taj proces u potpunosti pripada Vladi. Tom logikom, moglo bi se odlukom ili uredbom osnovati i jedno superministarstvo koje bi nadziralo rad svih ostalih čime bi Crnoj Gori, prvoj i jedinoj u savremenim demokratijama bila dovoljna trojica ljudi za rukovođenje državom; predsjednik Vlade, super ministar i super direktor”, naveli su u UCG.

Dodali su da su takve odluke krupne, čak i krupnije od pojedinih spoljnopolitičkih prioriteta, i ne mogu se donositi bez saglasnosti parlamentarne većine.

“Što je najgore odluka je populistička i nesprovodiva, a unijeće haos. Takve orginalnosti sjetio bi se davno prije nas neko drugi da se ne kosi sa jasno postavljenim pravilima u sistemu odgovornosti u izvršnoj vlasti. Problem je, dakle, u kontrolnim mehanizmima koje ima Vlada, a ne koristi ih kada su u pitanju državna preduzeća, a ne u nedostaku super preduzeća. Inače, ovim, logično, ministar finansija postaje prvi potpredsjednik, odnosno, jedini zamjenik predsjednika Vlade”, smatraju u UCG.

Nedopustivo je, kako kažu, i da se ovakva odluka usvaja ili objavljuje u trenutku kada su ministri na kolektivnom odmoru.

“Tražimo da ovaj eksperiment bude prekinut a odluka povučena. Tražimo, takođe da Ministarstvo finansija podrži svom snagom proces imunizacije stanovništva, da odvoji i hitno isplati novac zdravstvenim radnicima koji više mjeseci rade dodatni posao. U epidemiji koja ponovo prijeti ne možemo štedjeti na zdravlju. Treba nam super zdravstveni sistem u trenutku kada prijeti novi talas, a ne pozicioniranje u Vladi i oko Vlade koje izuzev lične i privatne afirmacije nama nikakvu svrhu”, zaključuju iz UCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
UCG: Montenegro Works glupost, nisu nam potrebna super trojica – CG Vijesti
06.08.2021-14:30 14:30

[…] Aktuelno […]