Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

U SUSRET SJEDNICI SO KOLAŠIN (3): Martinović krivac za nerješavanje pitanja otpadnih voda na Bjelasici

Kao što je zaustavio ulaganja u turističke kapacitete u gradu, povećanjem naknade za komunalno opremanje na najskuplju u državi, Martinović je svojim nečinjenjem presudno doprinio da Bjelasica nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj ekolog na papiru, kao predsjednik Opštine nije dostavio idejno rješenje nadležnim državnim organima koji su iskazali spremnost da kandiduju projekat za sredstva iz EU fondova, ali i da opredijele novac u kapitalnom budžetu za tu namjenu

Sjednica Skupštine Opštine Kolašin zakazana je za sjutra sa tri tačke dnevnog reda. Odbornici će raspravljati o projektu vodosnabdijevanja i osnježavanja Ski centara 1450 i 1600, analizirati zimsku turističku sezonu i razmatrati tretman otpadnih voda na Bjelasici. Portal Aktuelno je detaljno pisao o prve dvije tačke dnevnog reda, dok je treća tačka najlakši zadatak koji će se naći pred odbornicima, jer imaju gotova rješenja koja nijesu primijenjena isključivo krivicom bivšeg predsjednika Opštine i aktuelnog ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića.

Kao što je zaustavio ulaganja u turističke kapacitete u gradu, povećanjem naknade za komunalno opremanje na najskuplju u državi, Martinović je svojim nečinjenjem presudno doprinio da Bjelasica nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj ekolog na papiru, kao predsjednik Opštine nije dostavio idejno rješenje nadležnim državnim organima koji su iskazali spremnost da kandiduju projekat za sredstva iz EU fondova, ali i da opredijele novac u kapitalnom budžetu za tu namjenu. Martinović ga čak nije ni kandidovao za kapitalni budžet, a koliko je brinuo o Kolašinu pokazuje podatak da je samo jedan projekat iz Kolašina u kapitalnom budžetu države za ovu godinu. Martinović mora da bude svjestan i da je nesavjestan rad krivično djelo, a kako sada stvari stoje, dokazi mu se samo gomilaju.

Ali da krenemo redom.

IDEJNO RJEŠENJE IZ DONACIJE

Na Bjelasici trenutno ne postoji izgrađen sistem fekalne kanalizacije za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda. Prostornim planom posebne namjene Bjelasica i Komovi definisana je lokacija i date su smjernice budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda PPOV K1600. Na isti način uređuje se ova materija i na lokaciji Kolašin 1450. U cilju podsticanja i podrške Opštini Kolašin kompanije Kolašin 1600 i Kolašin 1450 pokrenule su inicijativu za rješavanje ovog problema, kako u samoj Opštini, tako i na nivou Vlade Crne Gore.  Još u decembru 2022./januaru 2023. godine inicirana je komunikacija sa lokalnom samoupravom i ove kompanije su ponudile da u cilju pomoći bržoj realizaciji PPOV da izrade Idejna rješenje kojima bi se trajno riješio problem sistema prerade otpadnih voda kao donaciju.  Još 10. februara 2023. godine izrađena su Idejna rješenja PPOV i nakon toga ista dostavljena lokalnoj samoupravi.

Kontroverzni Vladimir Martinović odradio ogroman posao na uništavanju Kolašina za nekoliko mjeseci koliko je proveo na čelu Opštine. Da li će Petko Bakić nastaviti u istom stilu i preuzeti odgovornost za nepočinstva svog partijskog kolege ostaje da se vidi

Po predloženom Idejnom rješenju, u zoni resorta planira se prikupljanje otpadnih voda od svih objekata i tretman u postrojenju za prečišćavanje voda. Postrojenje je planirano na mjestu koje omogućava gravitaciono slivanje od čitave mreže fekalne kanalizacije za zahvat ne samo ski rezorta, već i svih drugih sadržaja na lokaciji. Kako nije bilo povratnih informacija od strane Opštine Kolašin Ski rizorti 1450 i 1600 obratile su se urgencijom od 30.06.2023. predsjedniku Opštine Vladimiru Martinoviću i u dopisu naveli da dostavljaju Pismo namjere o donaciji pomenutih Idejnih rješenja. Takođe, dostavljeno je i Pismo o namjerama o donaciji PPOV 30. juna 2023. godine Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. U julu 2023. organizovan je sastanak u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Ministarstvu finansija. U Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je data podrška ovom infrastrukturnom projektu posebno sa aspekta ekologije, kao i da postoje neiskorišćeni EU fondovi za finansiranje iste.  Ministarstvo finansija je iskazalo spremnost predviđanja dijela finansiranja kroz kapitalni dudžet.

ZAKAZALA OPŠTINA

Tada je i dogovoreno da lokalna smouprava dostavi idejno rješenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kako bi se razmotrila EU podrška projektu i uključila Vlada Crne Gore da pokrene inicijativu prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za 2024.godinu kako bi se obezbijedio dio sredstava za ovu namjenu. Nakon toga iz ova dva ministarstva informišu Ski rizorte Kolašin 1450 i 1600 da Opština Kolašin nije dostavila idejno rješenje, a da takođe nijesu predložili u kapitalni budžet ništa osim puta za Brezu, iako je ovo pitanje urgentno i prioritetan projekat. Za ovu potrebu održan je niz sastanaka sa tadašnjim predsjednikom Opštine u septembru i oktobru 2023. godine gdje je Martinović obećao da će dostaviti potrebne informacije Vladi Crne Gore i prihvatiti donaciju.

Urgencija za pomoć u rješavanju problema PPOV dostavljena je 17. novembra 2023. godine i predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću, Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne  imovine, Ministarstvu turizma i ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera na čijem čelu je Vladimir Martinović i potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku

Martinović je na svim sastancima davao podršku projektu, čak je i na posljednjem sastanku u oktobru pokazao da je dokumentacija spremna za slanje Ministarstvima i da mu je na stolu spremna za potpis. Nažalost, i pored obećanja Opština Kolašin nije preduzela nijedan korak u cilju otvaranja pitanja rješavanja sistema PPOV prema Vladi Crne Gore i ako su iz pomenutih Ministarstava u više navrata pokazana interesovanja za dostavljanje.

Takođe, urgencija za pomoć u rješavanju ovog problema dostavljena je 17. novembra 2023. godine i predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću, Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne  imovine, Ministarstvu turizma i ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera na čijem čelu je Vladimir Martinović i potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku. Nakon izbora Petka Bakića za predsjednika Opštine, u decembru 2023. održani su sastanci koji takođe nijesu dali nikakav progres u pravcu rješavanja problema. Na posljednjem sastanku 25. decembra 2023. predsjednik Opštine Bakić je naveo da razmatra opciju realizacije otpadnih voda kroz spajanje budućeg sistema kanalizacije sa K1450 na gradsku kanalizaciju, kao alternativu PPOV. Ovo je ispitano sa ekspertskim kompanijama i jasno je navedeno da je to skoro neizvodivo i skupo, a i treba imati u vidu da je Procjena uticaja na životnu sredinu rađena za potrebe Opštine Kolašin aprila 2022. godine konstatovala da je kanalizaciona mreža opštine u izuzetno lošem stanju i da trenutno ne zadovoljava bilo koji kriterijum zaštite životne sredine, a posebno zaštite voda na teritoriji opštine.

Čelnici ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović sa ”dopisnicom” Draganom Šćepanović: Reketaške napore usmjerili na bavljenje otpadnim vodama i targetiranjem jedinog objekta koji taj problem reguliše na adekvatan način, ali istina će uskoro izaći na vidjelo

“Procenjuje se da je u upotrebi i 1300 individualnih septičkih jama. Trenutno se najveći  dio otpadnih voda, bez prethodnog tretmana, ispušta u potoke i rijeke Taru i Plašnicu. Opština Kolašin nema funkcionalan sistem za prečišćavanje otpadnih voda” navodi se u procjeni. Dakle i kad bi mogla da se izvede opcija koju pominje predsjednik opštine, nema sistema u koji  bi se ulivao osim da izazove dodatnu ekološku crnu tačku.  Ponovna urgencija je poslata 12. 02. 2024. godine.

Očigledno je da je lokalna administracija na čelu sa Martinovićem minirala ovaj proces koji bi doprinio ne samo održivom rješenju za ovaj problem, već je bila zaokružena finansijska konstrukcija i to uz mogućnost obezbjeđivanja sredstava iz EU fondova i državnog budžeta. Odbornici u lokalnom parlamentu moraju biti svjesni svoje odgovornosti za bolji život građana Kolašina, rješavanje infrastrukturnih problema i urbanističkog haosa u gradu.

(Nastaviće se)

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
14.03.2024-10:33 10:33

Martinović je tipičan predstavnik partije Demokratske. Ljigavci koji obukli nova uska odijela, skloni nepotizmu, laganju i krađi! Stala gradnja onog silos hotela na Dulovinama. Prifalilo para ili je nešto drugo?