Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

U skupštinsku proceduru predat prijedlog rebalansa budžeta, 141 milion garancija

''Za kreditni aranžman izmežu komercijalnih banaka u Crnoj Gori i mežunarodnih finansijskih institucija za finansiranje firmi zbog posljedica pandemije korona virusa predviđeno je do 50 miliona eura garancija'', navedeno je u dokumentu

Prijedlogom rebalansa budžeta, koji je juče ušao u skupštinsku proceduru, predviđeno je da država izda garancije do 141,25 miliona eura, što je 65 miliona više nego što je budžetom predviđeno.

Prijedlog rebalansa, i odluke o zaduživanju bi u ponedjeljak trebalo da bude na dnevnom redu skupštinskog odbora za ekonomiju

”Za kreditni aranžman izmežu komercijalnih banaka u Crnoj Gori i mežunarodnih finansijskih institucija za finansiranje firmi zbog posljedica pandemije korona virusa predviđeno je do 50 miliona eura garancija” – navedeno je u dokumentu.

Vlada će izdati pismo o potvrdi garancije 12 miliona eura za drugu tranšu kredita između JP Regionalni vodovod i EBRD, čija je ukupna vrijednost 24 miliona eura.

Biće izdata i garancija za kredit opštine Budva do 29,25 miliona eura, za koji će kreditor biti odrežen tokom godine, kao i za stendbaj aranžman izmežu EBRD i Fonda za zaštitu depozita od 50 miliona.

Svim tim garancijama, kako je objašnjeno, država podržava ulaganje u infrastrukturu i daje podršku firmama u vrijeme pandemije. Zbog toga su nedostajuća sredstva u budžetu povećana sa 590 na 878 miliona eura.

”Vlada će u 2020. koristiti depozite od 540 miliona eura, dok će preostala sredstva do 338 miliona eura biti obezbijeđena kroz za-duženje na međunarodnom i domaćem tržištu, kao i kroz donacije”, navedeno je u dokumentu.

Planirani deficit budžeta veći je za 285,9 miliona eura i iznosi 335,9 miliona. Procjenjuje se da će javni dug biti na istom nominalnom nivou kao u prošloj godini ili 3,8 milijardi eura, ali se zbog pada BDP od 6,8 odsto očekuje procentualni rast na 82,5 odsto BDP.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve