Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

U Crnoj Gori ne postoji sistemski i adekvatan pristup pitanju zaštite i zdravlja na radu

Mihajlović je kazala da se postavlja pitanje koliki je broj povreda na radu koje nikad nisu prijavljene posebno kad su u pitanju povrede radnika koji su angažovani na crno.

Oblast zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori zahtjeva sveobuvatno unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira. Dijalog zasnovan na povjerenju preduslov je uspješnosti unapređenja kulture zaštite i zdravlja na radu. Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) podržava napore svjetskog sindikalnog pokreta usmjerene ka tome da Međunarodna organizacija rada prepozna zaštitu i zdravlje na radu kao osnovno, temeljno pravo kojim se štite radnici širom svijeta.

To je poručeno na konferenciji USSCG, koja je organizovana povodom Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu.

Zamjenica generalnog sekretara USSCG Ivana Mihajlović, kazala je da se ta asocijacija zalaže za ostvarivanje principa dostojanstvenog rada uz garantovanje osnovnih prava svih zaposlenih na rad u sigurnim uslovima i na način koji ne ugrožava njihovo zdravlje.

Ivana Mihajlović

„Samo tokom prošle godine, od ukupno 24 uviđaja povreda na radu koje je izvršila Uprava za inspekcijske poslove, imali smo šest smrtnih, 17 teških i jednu kolektivnu povredu na radu. U toku 2020. godine imali smo sedam smrtnih i 20 teški povreda“, navela je Mihajlović.

Ona je kazala da se postavlja pitanje koliki je broj povreda na radu koje nikad nisu prijavljene posebno kad su u pitanju povrede radnika koji su angažovani na crno.

„Kada govorimo o temi zaštite i zdravlja na radu, istu posebno posmatramo kroz epidemiju sa kojom se više od godinu suočavamo, te vjerujemo da je ova pošast pokazala da ne postoji sistemski i adekvatan pristup pitanju zaštite i zdravlja na radu i ukazala poslodavcima i zaposlenima, ali i donosiocima odluka, na značaj socijalnog dijaloga, značaj instituta predstavnika zaposlenih za zaštitu i zdravlje na radu, značaj blagovremenog ulaganja u mjere prevencije i zaštitna sredstva, i posebno značaj adekvatnog pridržavanja mjera zaštite i zdravlja na radu“, istakla je Mihajlović.

Ukazala je da Crna Gora i ove godine Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu dočekuje bez zvanične statistke i evidencije na radu i profesionalnih oboljenja.

„Nemamo referentnu ustanovu koja utvrđuje profesionalna oboljenja iz kojeg razloga većina zaposlenih u Crnoj Gori, koja boluje od nekog profesionalnog oboljenja, nije u mogućnosti isto da dokaže i da uživa benefite po tom osnovu. Nemamo formiran ni Zavod za medicinu rada kao instituciju koja bi trebalo da otkloni sve ove nedostatke“, kazala je Mihajlović.

Prema njenim riječima, Pravilnik o načinu utvrđivanja profesionalnih oboljenja u Crnoj Gori nije revidiran od 2004. godine.

„On sadrži zatvorenu listu profesionalnih oboljenja na koje se nalazi svega 56 oboljenja. Minimum za zemlje EU je 62 oboljenja. Samo lista u zemljama EU sadrži oko 250 oboljenja, a na spisku Međunarodne organizacije rada je 106 oboljenja sa mogućnošću utvrđivanja i novih oboljenja“, navela je Mihajlović.

Poručila je da će se USSCG zalagati sa revidiranje Pravilnika o načinu utvrđivanja profesionalnih oboljenja u Crnoj Gori, kao i da će predložiti da se COVID-19 nađe na listi profesionalnih oboljenja.

Članica Izvršnog odbora USSCG i predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Crne Gore Sandra Obradović, apelovala je na nadležne da što hitnije nađu rješenja radno angažovanih u KAP-u u stečaju.

Sandra Obradović

„Podsjećamo da zaposleni u ovom kolektivu od 2013. nisu koristili odmor, niti imali porodične i redovne sistematske preglede, niti mogućnost zaštite od inspekcijskih organa, a sve pod plaštom stečaja i neobaveznosti bilo kojeg organa i institucije da vode računa o onom najvrijednijem, a to su život ui zdravlje zaposlenih građana“, istakla je Obradović.

USSCG, kako je kazala, podržava međunarodni sindikalni pokret koji se od 2019. godine zalaže da Međunarodna organizacija rada sprovede svoju odluku kako bi zaštita i zdravlje na radu postali osnovno temeljno pravo na radu, odnosno da se prizna kao dostojanstveno, univerzalno i i obavezujuće pravo kojim se štite radnici širom svijeta.

Mihajlović je kazala da USSCG obilježava Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu u okviru aktivnosti koje sprovodi u okviru projekta „Akcije i kampanje sindikata za sigurija radna mjesta – stop pandemiji!“, navodeći da je cilj projekta da unaprijedi zaštitu radnika na poslu, pravnu regulativu i praksu, sa posebnim osvrtom na adekvatno sprovođenje mjera u vezi sa opasnostima širenja zaraze COVID 19.

USSCG će, kroz ovaj projekat, u narednom preriodu uputiti resornim ministarstvima inicijative za unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira u cilju unapređenja oblasti zaštite i zdravlja na radu, te stvaranja uslova za prepoznavanje COVID-19 za profesionalno oboljenje.

Takođe, USSCG je u okviru projekta raspisala javni konkurs za izbor promotivnog postera u svrhu obilježavanja Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu i nagradila tri dobitnika. Dobitna idejna rješenja predstavljena su na konferenciji.

Najnovije

U utorak oblačno sa slabim padavinama

Sjutra pretežno oblačno, u sjevernim predjelima sa slabim snijegom i mećavom, a u južnim tokom jutra ponegdje sa slabom kišom. Poslijepodne u južnim predjelima postepeno...

Alegri poručio Morati: Začepi

Masimilijano Alegri i Alvaro Morata imali su raspravu tokom meča 16. kola Serije A. Juventus je pobijedio Đenovu 2:0 i na -7 je od četvrtog...

Spriječeno krijumčarenje marihuane

U priobalnom području Skadarskog jezera u selu Podhum policija je spriječila krijumčarenje 88 kilograma marihuane. “Policijski službenici su sredstvima za noćno osmatranje registrovali manje plovilo...

Nikšić: Osumničeni da su pljačkali trgovinske objekte i kladionice

Službenici Uprave policije rasvijetlili su osam krivičnih djela izvršenih tokom novembra na teritoriji opštine Nikšić. Zbog teške krađe krivično će odgovarati B.M. iz Nikšića. Njega...

As tvrdi: Simeone ima još kredita u Atletiku

Dijego Simeone i dalje ima puno povjerenje uprave uprkos lošem startu sezone Atletika. AS tvrdi da njegova pozicija prvog trenera nije ugrožena. Stefan Savić i drugovi...

Najčitanije

Povezano

USSCG: Urušavanje Instituta korak unazad u procesu evropskih integracija, Vlada da pokaže domaćinski odnos

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila je pismo podrške Sindikalnoj organizaciji Institut “Dr Simo Milošević” Igalo povodom štrajka upozorenja koji je zakazan za...

Keković o rastu cijena goriva: Ako Vlada ne reaguje, moraju građani

U Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) su zabrinuti visinom cijena goriva. Generalni sekretar Srđa Keković pozvao je Vladu da hitno reaguje jer, kako je kazao,...

Sindikati saglasni: Nema benefita od ukidanja neradne nedjelje

Zahtjev poslodavaca da se ukine neradna nedjelja za Uniju slobodnih sindikata je neprihvatljiva. Smatraju da Crna Gora ne smije da ukine pravo koje služi...

Šta piše u proglasu USSCG povodom Praznika rada

I ove, kao i prošle godine, aktivisti i članovi Unije slobodnih sindikata Crne Gore prinuđeni su da Međunarodni praznik rada obilježe bez tradicionalne prvomajske...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve