Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Turistička budućnost počinje danas

Domaćini konferencije su bili dr Taleb Rifai, bivši Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija i sadašnji WTTC ambasador, kao i Juergen Smith, predsjednik Rebuilding.Travel organziacije. Konferenciji su prisustvoali turističcki stučnjaci iz oko 100 zemalja. Konferenciji je prisustvovala i mr Aleksandra Gardašević Slavuljica iz Crne Gore, koja je predsjednica Rebuilding.Travel organzacije za Balkan

Potpredsjednica Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), Maribel Rodriguez, bila je gošća na međunarodnoj konferenciji čija je tema bila “Planovi za spas turizma i putovanja usljed Covid-19”.

foto printscreen

Domaćini konferencije su bili dr Taleb Rifai, bivši Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija i sadašnji WTTC ambasador, kao i Juergen Smith, predsjednik Rebuilding.Travel organziacije. Konferenciji su prisustvoali turističcki stučnjaci iz oko 100 zemalja. Konferenciji je prisustvovala i mr Aleksandra Gardašević Slavuljica iz Crne Gore, koja je predsjednica Rebuilding.Travel organzacije za Balkan.

Svjetski savjet za turizam i putovanja je napravio osvrt na globalnu turističku situaciju i dao preporuke kako se boriti sa covidom u turizmau Istakli su da su se situacije slične covidu dešavale i ranije i da je izvjesno da, kada se covid stavi pod kontrolu, što očekuju da će se desiti za nekoliko mjeseci, desiće se neka slična krizna situacija za koju sve ekonomije moraju da se pripreme već sada. Trend krize u turizmu se ponavlja svakih pet do 10 godina, ali ni jedna kriza nije imala ovako dramatičan ishod kao covid. Istaknuto je da vakcina nije rešenje.

Turizam ne može da čeka na vakcinu. U međuvremenu, zemlje moraju da sprovedu procedure koje se tiču jeftinih i brzih testova, usklađivanja međunarodnih protokola sa lokalnim, razvijanja sistema “praćenja kontakata” (contact tracing). Ponovo je diskutovano stvaranja “vazdušnih koridora” ili “vazdušnih balona”. Ovo podrazumijeva vođenje računa o turistima od momenta kada napuste svoj dom,
tokom putovanja i boravka u zemlju domaćina, pa dok se ponovo vrate kući. Usklađeni međunarodni protokoli i njihova lokalna implementacija obezbjeđuje ovakva putovanja, koja se smatraju znatno sigurnijim.

Diskusiju o Crnoj Gori je pokrenula Gardašević Slavuljica, kao priliku da razmijeni mišljenje sa renomiranim stručnjacima o turističkim šansama Crne Gore. Istaknuto je da postoje zemlje koje ne mogu da se oslone na domaće turiste u procesu pokretanja ekonomije, zbog svoje veličine, a i životnog standarda. Crna Gora je jedna od tih zemalja. To je istakao Taleb Rifai, bivši generalni sekretar Svjetske turističke organizacije i sadašnji ambasador WTTc-a.

“Crna Gora je predivna zemlja. Jednom sam je posjetio, pa sam tokom leta avionom, bio u mogućnosti da maltene u jednu sliku stavim cijelu zemlju, njeno divno more i predivne planine. To je zemlja izuzetnog turističkog potencijala. Međutim, njena veličina ne dozvoljava da se turizam osloni na domaći. Prednost je što ste blizu bogatih emitivnih tržišta, I treba da se fokusirate na njih”, istakao je on.

Takođe se osvrnuo na corona free status. Bez korone u jednom period je bio i Jordan, odakle je on, ali Jordan nikada nije promovisao destinaciju kao corona-free. Međutim, prirodno, pojava novih covid slučajeva, usporava turizam.

“Crna Gora mora da bude izuzetno pripremljena za novi doček turista jer to može biti jos opasnije”, dodao je on.

Maribel Rodriguez iz Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) je istakla da destinacije moraju da planiraju budućnost, a turistička budućnost počinje danas.

”Domaći turizam za Crnu Goru treba da bude Evropa jer je Evropa jedno ogromno tržište. Morate perfektno iskoordinirati komercijalne i promotivne planove. Smatramo da oni koji sada poboljšavalju svoju konkurentsku poziciju, biće pobjednici. Morate da komunicirate sa tržištima jer su ljudi tamo, koji jedva čekaju da ponovo putuju, a vi ste blizu njih. Morate da budete transparentni. Promovišite iskustva drugih, neka oni pričaju o boravku u Crnoj Gori, kako su se proveli, da li su se vratili kući bezbjedno”, istakla je ona.

Slavuljica Gardašević je zaključcila, a svi su se složili, da je ključ u izgradnji povjerenja i intenziviranju komunikacije i promocije destinacije.

Rifai je istakao da Crna Gora mora da se sagleda kao jedan veliki rizort i treba da kreira novu turističku strategiju, što je velika šansa za zemlju. Crnogorski turistički proizvod treba da bude predstavljen kao, kako je naveo, “sve u jednoj predivnoj slici”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve