Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Stanišić: PzP se zalaže za ukidanje otpremnina za menadžment državnih preduzeća

''Pružanjem mogućnosti menadžerima državnih preduzeća da sebi određuju enormne otpremnine u slučajevima odlaska iz preduzeća, država je u prethodnom periodu bila na značajnom gubitku''

Predsjednik Mreže mladih Pokreta za promjene (PzP) Boban Stanišić poručio je da se iz te partije zalažu za ukidanje otpremnina za menadžment.

“Pružanjem mogućnosti menadžerima državnih preduzeća da sebi određuju enormne otpremnine u slučajevima odlaska iz preduzeća, država je u prethodnom periodu bila na značajnom gubitku”, smatra Stanišić.

On ističe da je u prošlosti bio veliki broj slučajeva u kojima su “bahati partijski funkcioneri bivšeg režima”, ali nažalost i nove vlasti, kako ističe, “uzimali enormno velike otpremnine u slučajevima odlaska iz preduzeća, a koji su prošli ispod radara javnosti”.

“Već duži niz godina upozoravamo na ovaj fenomen koji su često znali da koriste bahati ‘prvoborci’ prethodnog režima, ali nažalost I ‘eksperti’ iz 42. i 43. Vlade Crne Gore. Poslednji od tih slučajeva je i Aleksandar Radović za kojeg je u junu 2021. prestala potreba za daljim angažovanjem u Budvanskoj rivijeri, te da mu je na osnovu toga isplaćeno 18 plata u iznosu od 78.000 eura, a on je nakon toga izabran na mjesto izvršnog direktora ToMontenegra. Upravo je on pravi primjer partijskog apartčika Demokratske partije socijalista, koji je nakon 30. avgusta promijenio dres i priklonio se novoj vlasti, a kao samoproklamovani ekspert njegova jedina preporuka je bila njegova kumovska veza sa ministarkom ekologije Anom Novaković Đurović”, precizirao je Stanišić.

Navodi da su iz Pokreta za promjene, takođe, u više navrata upozoravali na još jednog “samoproklamovanog eksperta Predraga Todorovića” koji je došao na preporuku tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića i sebi, kako kaže, “obezbijedio veoma bahat ugovor koji mu je garantovao bonus od 40.000 eura i pored toga što je novoformiranu nacionalnu avio-kompaniju ostavio u milionskom minusu”.

“Zato ćemo se u budućem periodu zalagati i za ukidanja bilo kakve vrste bonusa i stimulansa za menadžment javnih preduzeća”, poručuje Stanišić.

Kazao je da jedan od najvažnijih ciljeva jeste borba za državu socijalne pravde a ne za “partijsku državu”, te da smatraju da je ovo jedan “od prvih koraka koji se moraju preduzeti u cilju profesionalizacije najvažnijih državnih preduzeća”.

“Pokret za promjene se zalaže za vođenje računa o transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim sredstvima, uključujući isplate otpremnina, kako bi se izbjegle zloupotrebe državnog budžeta i osiguralo efikasno korišćenje javnih sredstava u korist građana i države. Zbog svega navedenog zahtijevaćemo da se ova zakonska rješenja primjenjuju retroaktivno, kako bi bahati pojedinci vratili nezasluženo visoke otpremnine u državni budžet”, zaključio je Stanišić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve