Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Stanić: Vlada da hitno smanji akcize na gorivo, inflacija udar na standard svih građana

''Danas opet plaćamo najskuplje gorivo u regiji''

Odlukom Vlade Crne Gore, u maju 2021 je donijeta je odluka da se smanje akcize na gorivo za 50%, poslije pet godina aktivnosti i insistiranja SDP, saopštio je Mirko Stanić, član Predsjedništva partije.

Tom odlukom su se cijene litra goriva na pumpama umanjile za 25 do 30 euro centi, podsjeća Stanić i bile su, ističe, značajno olakšanje za sve građane i privredu, koja je konačno mogla poslovati u barem približnim uslovima kao njihova konkurencija u regiji. Ta oduka o smanjenju je nažalost ukinuta od strane Vlade i danas opet plaćamo najskuplje gorivo u regiji, poručuje on.

Danas kad cijene goriva rastu 11 put za redom i kad imamo gotovo nedjeljna povećanja cijena gotovo svih roba i usluga, Vladi ne pada na pamet da primijeni ovu antikriznu mjeru i time konačno izvuče ruku iz džepa građana, ističe Stanić.

“A koliko su same izjave iz Vlade kontradiktorne, najbolje govori konstantna priča o enermnim prihodima budžeta i ogromnom suficitu, kao da taj novac u budžet uplaćuju građani Bolivije ili Nepala, a ne upravo naši sugrađani i privreda, koji ovoliko nameta i povećanja cijena sve teže podnose.

Matematika po pitanju akciza je jasna – na ovu cijenu goriva je potrebno smanjiti akcize, kako bi se “ispeglao” rast na svjetskom tržištu, a država će svakako prihodovati dovoljno novca zbog naplate PDV na veću osnovicu goriva i time anulirati pad od akciza, jer svi prihodi idu u državni budžet – ma kako se zvali”, napominje Stanić.

Inače, prihodi od akciza do kraja jula 2023 ostvareni su u iznosu od 171,5 mil. € i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona eura ili 21,1%, odnosno 34,2 mil. eu ili 24,9% u odnosu na isti period 2022. godine, navodi Stanić. Ovaj podatak pokazuje da bi i sa smanjenjem akciza prihodi po ovom osnovu na kraju godine bili u skladu sa planom, smatra on.

“Ukoliko se ovo ne desi, građane, pogotovo oni sa nižim primanjima i ogromna većina penzionera, čeka veoma izazovna jesen sa cijena prehrambenih proizvoda, prevoza, ogjeva i brojnih usluga koje su značajno veće nego prošle godine”, zaključuje Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve