Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić: Zdravstvenim radnicima najveće povećanje plata ikada, skoro 30 odsto

''Ova Vlada misli o građanima prije svega. Ne zanimaju nas podjele i rasprave. Želimo da svi građani žive bolje, posebno oni koji decenijama žive na ivici egzistencije. To je naš cilj i to dokazujemo projektom EVROPA SAD''

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je na jučerašnjoj press konferenciji posvećenoj planu i analizi projekta EVROPA SAD kazao da je ponosan na reformu koja slijedi i da je ona razlog zbog čega se vratio iz Singapura u Crnu Goru i zbog čega su on i najbliži saradnci tu. U cilju daljeg pojašnjenja ovog plana i davanja svih informacija građanima Spajić je nastavio direktan kontakt sa njima putem svog Instagram naloga, saopšteno je iz Ministarstva.

Jedno od pitanja bilo je da li je usvojena veća plata za zdravstveni sistem i ostale radnike.

„Plate zdravstvenim radnicima će već od januara 2022. godine biti povećane za 12.5 odstouz prethodno najavljeno povećanje od oko 17 odsto za sve zaposlene. To je dakle skoro 30 odsto povećanja plate zdravstvenim radnicima, što je najveće povećanje za njih ikada”, odgovorio je Spajić.

U saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja navode da je Spajić odgovarajući o perspektivi mladih u Crnoj Gori istakao da je to ključno pitanje za održivost finansija i ekonomskog rasta i da su mladi najveća briga ove Vlade. Podsjetio je na uvođenje stažiranja od naredne godine u okviru Ministarstva finansija i socijalnog staranja i da je to samo dio šire priče, uz poruku da pitanje mladih treba da ujedini sve.

„Čak i ako odu iz Crne Gore, hoću da odu sa patriotskim osjećajem u srcu i osjećajem da se ovdje dešavaju promjene na bolje, neću da odu razočarani, da misle da ovdje nema nikakve nade, hoću da misle, da ako odu propuštaju šansu u Crnoj Gori, hoću da su posnosni na Crnu Goru i da se vrate“, naveo je ministar na temu mladih.

Na komentare da sve što je prezentovano zvuči suviše dobro da bi bilo istinito Spajić je odgovorio:

„Ova Vlada misli o građanima prije svega. Ne zanimaju nas podjele i rasprave. Želimo da svi građani žive bolje, posebno oni koji decenijama žive na ivici egzistencije. To je naš cilj i to dokazujemo projektom EVROPA SAD”.

Na pitanje da li će opozicija podržati program EVROPA SAD odgovorio je da ako je svima cilj dobrobit građana, ne vidi ko i zašto ne bi podržao ovaj plan.

Iz Ministarstva finsija navode da je Spajić podsjetio na ciljeve: povećanje životnog stanadarda građana, unapređenje poslovnog investicionog ambijenta, suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada i održivi i inkluzivni ekonomski model.

Još neka od pitanja bila su:

*Šta ako plan bude izglasan u Skupštini, a budžet budu blokirali kao i prošle godine?

„Ne sumnjam da će kolege iz zakonodavne vlasti biti odgovorne prema građanima i da će sve biti izglasano na vrijeme: plan = budžet! Interes građana Crne Gore mora biti ispred političkih, stranačkih i pojedinačnih interesa“

*Da li je minimalac 250e već na snazi?

„Da, povećanje minimalne zarade sa 222e na 250e je počev od 1. oktobra ove godine. Povećanje na 450e predviđeno je od naredne godine u okviru projekta EVROPA SAD!“

*Da li je usvojena veća plata za zdravstveni sistem i ostale radnike?

„Plate zdravstvenim radnicima će već od januara 2022. godine biti povećane za 12.5% uz prethodno najavljeno povećanje od oko 17% za sve zaposlene. To je dakle skoro 30% povećanja plate zdravstvenim radnicima, što je najveće povećanje za njih ikada.“

„Ovo je kruna jednog rada koji je trajao već šest mjeseci, vrlo intenzivno zadnja dva mjeseca, kruna rada destine ljudu koji su bili uključeni u jednu ovakvu reformu i hvala svima njima na jednom izuzetnom radu i rezultatu, jer imamo reformu koja će podići primanja i standard naših građana već od sljedeće godine“, kazao je Spajić.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve