Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: U junu neće biti novca u državnom trezoru, sljedeća Vlada opet će morati da vadi kestenje iz vatre

Lider Evrope sad Milojko Spajić kazao je kako se obradovao informaciji da je 270 miliona u trezoru, no da je to kratko trajalo - dok nije vidio strukturu te sume

Tokom juna neće biti novca u državnom trezoru, te će se novom zaduženju morati pribjeći prije septembra, poručeno je sa današnje press konferencije Evrope sad.

Iznos od 270 miliona eura u trezoru, o kojima je govoreno proteklih dana, kako je kazao funkcioner te stranke Branko Krvavac, sastoji se i od 100 miliona zaduženja iz marta.

“A ono će biti iskorišćeno u aprilu i maju kako bi vraćali dugove. Na tih 100 miliona eura se ne može računati. Tu je i 30 miliona od ekonomskog državljanstva, kojima se ne mogu finansirati tekući rashodi”, poručio je on.

“Javne finansije nijesu stabilne”

U junu, smatra on, neće biti sredstava u trezoru, pri čemu je istakao kako je riječ o podacima iza kojih stoji Ministarstvo finansija.

“Državna kasa će u junu biti prazna”, naglasio je on, dodajući kako nema šanse da nova zaduženja neće biti potrebna do septembra.

Iz tog razloga, kako je konstatovao Krvavac, ne stoji tvrdnja da su javne finansije stabilne, pri čemu je iskazao zabrinutost jer deficit ne pokazuje trend pada, a javni dug samo raste.

“Od juna će morati da krenu u zaduženje”

Od juna će ići zaduženje, siguran je Krvavac.

“Neodgovorno je izaći i reći da imamo stabilnu situaciju, a da za tri mjeseca nećete moći da finansirate planirane obaveze. Govorimo o stabilnosti a u izvještaju koji je ista ta Vlada objavila imamo potpuno suprotnu sliku. A to je da ne možemo pokriti sve obaveze u maju, ali ako zamislimo optimističniji scenario onda će to biti u junu”, ocijenio je Krvavac.

Rekao je kako to nijesu njihove analize, već da to govore podaci Ministarstva finansija.

Spajić: Nadam se da neće prodavati zlato

Lider Evrope sad Milojko Spajić kazao je kako se obradovao informaciji da je 270 miliona u trezoru, no da je to kratko trajalo – dok nije vidio strukturu te sume.

“Vidimo da tih 270 miliona ne mogu biti korišćeni za potrošnju u velikom dijelu, to će biti korišćeno za vraćanje starih kredita, imamo novac koji ne može biti korišćen za tekuću potrošnju… Tu je i 30 miliona pomoći EU zbog energetske krize, koji ne može biti korišćen za plate i tekuće troškove. U tih 270 miliona je uračunato i zlato, a ja se nadam da ova Vlada neće biti ta koja će prodati to zlato”, naglasio je Spajić.

“Sljedeća Vlada opet će morati da vadi kestenje iz vatre”

Dodao je kako ne zna da li je iko zabrinut za sudbinu javnih finansija Crne Gore osim Evrope sad.

“Sljedeću Vladu će sačekati isto što i nas 2020. godine. Neko će morati da vadi kestenje iz vatre, jer će opet biti težak trenutak da se zadužite”, dodao je Spajić.

“Povećali su zarade još više nego što su predvidjeli budžetom”

Program Evropa sad, kazao je, nije izazvao tekući deficit, već je 2022. godine postojao i suficit.

“Oni su sve to vratili na staro, a budžetom 2023. godine otišli još dalje. Ni ovaj budžet nije pravilno isplanirao nivo zarada, oni su povećali zarade još više nego što su predvidjeli i budžetom”, kazao je Spajić o odlazećoj Vladi.

O EPCG: Profitabilnom monopolisti dali 20 miliona

Kazao je kako je postojala nepotrebna potrošnja za EPCG.

“Za monopolistu koji je profitabilan izdvojili su 20 mliona. Da nije bilo toga, nama bi deficit u septembru bio praktično nula odsto, imali bismo izbalansiran budžet”, naglasio je Spajić.

Analitičari, kako je poručio Spajić, naglašavaju kako su šanse da se u periodu od šest do 18 mjeseci ponovi finansijska kriza iz 2008. na nivou 50 odsto.

“Mislim da je situacija jako ozbiljna i da nije vrijeme za ekspanzivnu politiku, koja se desila povećanjem potrošnje od pola milijarde. I to se dešava u situaciji u kojoj će biti jako teško da se zadužimo”, rekao je on.

“Ako uđemo u Vladu, moraćemo krenuti od nule”

Istakao je kako će oni da se okrenu sanaciji finansijskog sistema, kako je to bilo i 2020. godine.

“Naravno, to će se desiti ako uđemo u Vladu nakon izbora, to su velike političke igranke. Ali, ako budemo tamo, moraćemo od nule, onako kako smo uradili u decembru 2020. godine i imaćemo rok od godinu da sprovedemo Evropu sad 2”, istakao je lider Evrope sad.

“Ne znamo kakva nas jesen čeka”

Budu li u novoj Vladi, teško je odgovoriti da li će doći do povećanja poreza, jer se ne zna kakva nas jesen čeka, kazao je Spajić.

“Prvo što ćemo uraditi, ako uđemo u Vladu, moraćemo da se bavimo neproduktivnom potrošnjom. Opet ćemo morati da tražimo prepune džepove u budžetu, a koji ne treba da postoje”, poručio je on.

Kaže kako je bitno da ekonomija raste, jer u toj situaciji neće biti potrebe da rastu nameti.

Uprkos tome, kako Spajić kaže, ako budu u vlasti dići će zarade, jer su to uradili i nakon 2020. godine, iako su tada – prema njegovim riječima – naslijedili lošu finansijsku situaciju.

“Ako uđemo u Vladu, nećemo smanjiti penzije i zarade”, rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara.

“Time što jačaju zarade samo u javnom sektoru, stranke bi da pune svoje članstvo”
Pogrešno je, smatra on, to što je Vlada riješila da jača zarade i zapošljava u javnom sektoru, a da privatni ostane po strani.

“Time stranke pune svoje članstvo, a mi ne kalkulišemo na taj način. Privatni sektor ove godine najvjerovatnije neće vidjeti povećanje, a trebalo je”, dodao je Spajić.

“U odličnim sam odnosima sa Milatovićem”

Demantovao je kako je u konfliktu sa Jakovom Milatovićem.

“To je apsolutna neistina, u odličnim smo odnosima”, poručio je Spajić.

“Za stranačke kvote u Glavnom gradu saznao sam iz medija”

O raspodjeli funkcija u Glavnom gradu, prema kojoj su partije raspodijelile između sebe sva rukovodeća mjesta u organima uprave, preduzećima i ustanovama, on je kazao da je za kvote saznao iz medija.

“Ja sam protiv bilo kakvih kvota”, naglasio je, dodajući da su pregovore o Glavnom gradu prepustili podgoričkom odboru Evrope sad.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
12.04.2023-20:00 20:00

…zadužujete se i od tih para/skupih/povecavate plate…đe to ima -nezarađene pare za povecanje plata ,pa ih inflacija “pojede”pa ukrug…nece bas to tako ici …sad je kriticno ,bice problema uprkos neznanju ili namjernog činjenja …