Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić: Rast će biti 13 odsto, ne znam za bolji oporavak ikad

On je naveo da je prihod od turističke sezone 700 miliona eura

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je na pres konferenciji da je u posljednjih 13 godina Crna Gora biježila deficit budžeta i on je bio u prosjeku pet odsto svake od tih godina.

“Svake godine zadužili smo se u prosjeku 500 miliona eura, javni dug je rastao u svim godinama do nivoa od preko 100 odsto BDP-a.
Sada imamo 600 miliona eura u trezoru. Deficit koji smo zatekli bio je 11 odsto, smanjii smo ga na tri odsto i postoji šansa da on bude i manji. Za osam mjeseci imali smo deficit samo 1,3 odsto”, naveo je Spajić.

Kako je rekao stopa ekonomskog rasta biće 13 odsto, što je kako kaže iznad onoga što su projektovali budžetom.

“Tih 13 odsto predstavlja najuspješniji oporavak u istoriji, ja ne znam za bolji oporavak ikad. Povećali smo poresku disciplinu, ali uvijek može bolje i sigurno da ćemo i mi i Uprava prihoda raditi na tome. Imamo QR kod kampanju, fiskalizaciju… Takođe, objavili smo rat rasipništvu, ne dirajući plate i penzije i socijalna davanja”, kaže Spajić.

On je naveo da je prihod od turističke sezone 700 miliona eura.

“U avgustu smo imali najveći suficit u istoriji CG, tražili smo kad smo imali približan i mislim da je bilo 2016. U avgustu imamo suficit preko 60 miliona eura”, naveo je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve