Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: Budžet odgovoran, hrabar i zdrav; Medojević: Spajić počinio više krivičnih djela

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je u Skupštini da se Crna Gora nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o Predlogu budžeta za ovu godinu.

Podsjetimo Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Spajić: Crna Gora u teškoj ekonomskoj situaciji

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je u Skupštini da se Crna Gora nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.

Podsjetio je da je pad ekonomije od 15,2 odsto u 2020. najveći u Evropi i jedan od najvećih u svijetu.

“Mi smo prošle godine imali pad najveći u Evropi, ubjedljivo. I jedan od najvećih u svijetu. Crna Gora je dobila kovid i bila je na respiratoru mjesec dana. I ta Crna Gora je bila u dubokoj krizi, mi smo joj obveznicama dali kiseonik.  Dali smo joj šansu da preživi. Sada ovim budžetom mi joj dajemo vitaminsku infuziju, jer je ovo jedan zdrav budžet”, kazao je Spajić.

Dodao je da su dobili čestitke sa raznih strana, jer je to kako je rekao odgovoran budžet, kojim su zadržane i plate i penzije i kapitalne investicije.

Popović: Da se Vlada nije zadužila bankrotirali bi

Poslanica Demokrata Zdenka Popović saopštila je da se Vlada nije na vrijeme zadužila, bankrotirala bi.

Ona smatra da povećanje akciza neće uticati na ranjive kategorije stanovništva.

Medojević Spajiću: Bilo koji elementarno nezavisni tužilac bi vas lišio slobode

Poslanik PZP-a Nebojša Medojević poručio je da je Spajić izvršio više krivičnih djela.

“Vi ste kao građanin sklapali poslove u ime države, to je krivično djelo. I taj ko vas je naučio to da radite taj vam nije učinio uslugu, taj vas je uveo u jedan način funkcionisanja bivšeg režima, da možete da radite šta hoćete. Ja sam u razmišljanju da li da podnesem krivičnu prijavu, jer bilo koji elementarno nezavisni tužilac bi vas lišio slobode”, kaže Medojević.

Konatar: Početak ozdravljenja finansija

Poslanik URE Miloš Konatar kaže da smo dosad imali jednu crnu rupu u budžetu, budžetsku rezervu, odakle je novac tajno trošen.

On je pohvalio to što je budžetom predivđeno izdvajanje za dječiji dodatak, te besplatne udžbenike.

“Reforme su uvijek teške, teško je stanje koje smo zatekli, ali ja vidim svijetlo na kraju tunela i ovaj budžet je početak ozdravljenja finansija”, kazao je Konatar.

Pozvao je i građane da se vakcinišu.

Šehović: Budžet čist avanturizam

Damir Šehović iz SD-a kaže da smo dobili vladu koja nema sistemski pristup javnim finansijama.

“Dobili smo nerealan budžet, čist avanturizam. Da ćete ove godine naplatiti od turizma 700 miliona eura, od akciza nekoliko destina miliona eura”, navodi Šehović.

“Temelj budžeta je pretpostavka da ćete ostvariti 700 miliona eura od turizma kada znamo da je Crna Gora osma država na svijetu po broju preminulih na milion stanovnika. Kada znamo da je svega oko pet odsto populacije revakcinisano. Kada znamo da ste ugasili nacionalnu avio-kompaniju u drugoj nedjelji mandata”, kaže Šehović.

“Ja vas pozivam da pogledate istini u oči, da saslušate vapaje poslovne zajednice”, ističe Šehović.

Spajić: Ako imate dokaze da smo radili nezakonito oborite Vladu

Spajić je pozvao sve koji imaju bilo kakve dokaze da su nešto uradili što je nezakonito, da pokažu dokaze.

“Ili neka krenu sa krivičnim prijavama. Neka ne glasaju za nas, neka obore ovu Vladu”, kaže Spajić.

Popović: Na djelu prodaja Crne Gore

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da smo se već zadužili 750 miliona eura, te da je Ustav prekršen mnogo puta.

“Kako je na djelu prodaja Crne Gore, duhovna, kulturna, zadržaću se na ekonomskoj činjenici da je većina elektronskih medija sa nacionalnom pokrivenošću kako bi se preoblikovala nacionalna svijest Crnogoraca i Crnogorki , kupljena od strane Beograda. Da je Beogradska patrijaršija preuzela sve poluge vlasti, da se vode pregovori o prodaji crnogorskih najznačajnih kompanija EPCG, Luke Bar, Željeznice, Aerodroma…”,kaže Popović.

DF pokreće inicijativu za opoziv Đukanovića

Demokratski front pokrenuće inicijativu ka Ustavnom sudu za opoziv predsjednika države Mila Đukanovića, saopštio je šef kluba poslanika DF-a, Slaven Radunović.

On je pojasnio da će inicijativu pokrenuti zbog izjave Đukanovića o kandidatima za ambasadore.

“Đukanović je rekao da oni koji su bili protiv nezavisnoti nemaju pravo da budu njeni predstavnici. U Ustavu Crne Gore piše da se prava i slobode ostvaruju na osnovu Ustava i da su svi pred zakonom jednaki. Građani ove države koji su učestvovali na referendumu, zbog svog izjašnjenja ne mogu da obavljaju javnu funkciju. To je najeksplicitniji vid kršenja ljudskih prava i vrhunac drskosti. Očekujem najozbiljnije reakcije svih institucija u Crnoj Gori koji se bave ovim stvarima.

Pokušaćemo da animirimo 25 poslanika i da zatražimo opoziv. Đukanović je pokazao da nije predsjednik svih građana”, naveo je Radunović.

Konjević: Gdje su naknade majkama, gdje je povećanje plata zdravstvenim radnicima?

U prethodnom mandatu svi ste se zalagali za vraćanje naknada majkama sa troje i više djece, i obećali ste tada tim ženama kojih je preko 20.000 da ćete, kada budete u mogućnosti, odmah poništiti odluku DPS-a.

“U ovom budžetu nema vraćanja naknada majkama s troje ili više djece. Osim toga obećali ste da ćete kada dođete na vlast povećati zarade zdravstvenim radnicima. U ovom budžetu koji je pred nama, nema ni toga. Na vlast se dolazi da bi se data obećanja ispunila. Znam da su predloženi amandmani u ovom smislu, i živo me zanima kakav će biti odnos većine prema tim amandmanima. Ali samo ću reći da nije pošteno prema 21.000 dama, nije pošteno prema zdravstvenim radnicima, da sad ćutite kao ribe”, kazao je Konjević.

Kako je dodao, nova vlast radi apsolutno isto što radi i DPS.

Koprivica: Demokrate će podržati budžet

Demokrate će podržati budžet, kazao je Momo Koprivica.

“Mislim da je ovaj budžet optimalan u mjeri mogućeg jer je naslijeđena finansijska pustoš i on donosi reformske elemente”, kazao je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve