Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Simović u Pljevljima: Stabilizovane lokalne finansije i pokrenuti brojni razvojni projekti

Posjetu Pljevljima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović započeo je sastankom sa rukovodstvom lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Posjetu Pljevljima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović započeo je sastankom sa rukovodstvom lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Simović u Pljevljima: Stabilizovane lokalne finansije i pokrenuti brojni razvojni projekti

Na sastanku je sagledano stanje lokalnih finansija i konstatovano da su u prethodne dvije godine zabilježeni vrlo pozitivni rezultati i ohrabrujući trendovi.

Simović je ukazao da je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, zahvaljujući povećanom učešću Opštine u raspodjeli poreza na dohodak fizičkih lica, u 2019. prihodovano 2.674.000 eura više nego 2018.

„Pitanje ’Eko naknade’ je nakon dugo godina riješeno i predstavlja novi godišnji prihod od oko 2,5 miliona eura“, kazao je Simović.

Dugogodišnji problemi blokade opštinskog računa zbog naslijeđenog problema neplaćenih poreza i doprinosa prevaziđen je uz podršku Vlade i nadležnih resora.

„Opština Pljevlja, koja posjeduje 35% crnogorskog šumskog etata, ne smije da trpi posljedice neplaćanja koncesionih naknada i za to nema i ne smije da bude opravdanja. Naprotiv! Izdašni šumski potencijal Pljevljima mora da donese radna mjesta, nove investicije, nove prihode i Pljevljima i Pljevljacima. Adresa nadležne institucije koja brine o crnogorskim šumama, bila je i ostaće u Pljevljima“, kazao je Simović i izrazio zadovoljstvo brojnim kapitalnim projektima u oblasti unapređenja stanja životne sredine.

Projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja vrijedan je 54 miliona eura i njegova realizacija je već počela izradom glavnog projekta sa izvjesnim početkom radova početkom naredne godine.

U okviru ovoga projekta biće obezbijeđen siguran, stabilan i pristupačan izvor toplotne energije za grijanje Pljevalja, koji u cijeni koštanja rekonstrukcije učestvuje sa 4,5 miliona eura, dodaje se u saopštenju.

Pored toga EPCG će uložiti 2,5 miliona eura za izgradnju toplovoda. Preostalih 6,5 miliona eura za tu namjenu biće obezbijeđeno iz državnog kapitalnog budžeta.

U saopštenju se nadalje navodi da su poodmakli radovi na sanaciji odlagališta Maljevac, vrijedni 20 miliona eura, kojim će Pljevlja dobiti atraktivan sportsko-rekreativni lokalitet sa 46.000 sadnica. Takođe, u toku je remedijacija jalovišta Gradac vrijedna 9,5 miliona eura.

„Samo u oblasti poljoprivrede Vlada je u periodu 2017-2020. kroz brojne mjere bespovratne podrške i druge programe podrške uložila preko 8,5 miliona eura“ istakao je Simović.

U Pljevljima se, kako dodaju, intenzivno grade moderne regionalne saobraćajnice, “što je jasan dokaz i potreba otvorenosti i Pljevalja i Crne Gore prema susjedima. U toku su radovi na putu Pljevlja-Metaljka u dužini od 17km i Pljevlja-Mihailovica od 12km, ukupne vrijednosti oko 20 miliona eura. Gradi se i put Vrulja-Mijakovići u dužini od 8km, vrijednosti oko 9 miliona eura.”

Razgovarano je i o brojnim drugim kapitalnim projektima u oblasti obrazovne i zdravstvene infrastrukture koji su potreba Pljevalja, kao i o drugim započetim i planiranim kapitalnim projektima. U tom pravcu potvrđeno je Vladino opredjeljenje za gradnju nove bolnice u Pljevljima vrijednosti oko 5 miliona eura, za šta je Opština već izdala urbanističko-tehničke uslove.

Golubović je istakao tri strateška pitanja koja su u fokusu aktivnosti Opštine:

Unapređenje sistema vodosnabdijevanja i distributivne mreže,
Toplifikacija Pljevalja i
Završetak sistema upravljanja otpadnim vodama i rekonstrukcija kanalizacione mreže.

“On je izrazio optimizam zasnovan na ostvarenim rezultatima i uvjerenje da će u narednom periodu na temelju urađenog biti ostvaren još dinamičniji razvoj na dobrobit svih građana Pljevalja”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve