Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

SEZONA BEZ MINISTRA: Martinoviću bliža Amerika od rodnog Kolašina

Ministar turizima, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera ne miješa se mnogo u svoj posao, a rodni Kolašin mu je, kako stvari stoje, dalji od Amerike, gdje će uskoro da učestvuje, kako je najavljeno na sajtu Vlade, na Međunarodnom sajmu turizma u Njujorku. Kako ministar turizma ne zna engleski, evidentno je da će morati da obezbijedi usluge prevodioca, što će sve platiti građani Crne Gore. Kakve koristi će država imati od njegovog puta u Ameriku, nikome nije jasno

Zimska turistička sezona je počela, a kontroverzni resorni ministar Vladimir Martinović nije obišao ni jedno od skijališta u Crnoj Gori. I dok je njegov prethodnik prošle godine inicirao projekat zajedničkog ski pasa za sve staze na najvećem skijaištu u državi, Skijalištu Kolašin, Martinovića očigledno mnogo ne zanimaju ni Kolašin ni turizam, ali ni državna preduzeća koja su u njegovom resoru kao što su Skijališta Crne Gore.

Nije se resorni ministar oglašavao ni kada su Skijališta značajno poskupila dnevni ski pas. Portal Aktuelno je pisao da cijena za dnevni ski pas na 17,5 km staza koliko imaju košta 25 eura, dok je na Ski rizortu Kolašin 1450 dnevni ski pas za 26 kilometara staza 15 eura. Skijaši kažu da su staze Ski rizorta 1450, osim što je cijena jeftinija i što ih je više, i mnogo bolje od staza državnog Skijališta Crne Gore. Uz to, Skijališta su odbila inicijativu Ski rizorta 1450 da se građanima četiri bjelasičke opštine obezbijedi besplatno skijanje. Tako Kolašinci, Beranci, Andrijevčani i Petnjičani besplatno skijaju na stazama Ski rizorta 1450, dok na Skijalištima svi plaćaju punu cijenu, osim Kolašinaca koji imaju popust.

Kontroverzni Martinović poznatiji kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Ne obilazi skijališta na Bjelasici od kad je raskopao i ostavio Kolašin

Ministar turizima, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera ne miješa se mnogo u svoj posao, a rodni Kolašin mu je, kako stvari stoje, dalji od Amerike, gdje će uskoro da učestvuje, kako je najavljeno na sajtu Vlade, na Međunarodnom sajmu turizma u Njujorku. Kako ministar turizma ne zna engleski, evidentno je da će morati da obezbijedi usluge prevodioca, što će sve platiti građani Crne Gore. Kakve koristi će država imati od njegovog puta u Ameriku, nikome nije jasno. Posebno ne Kolašincima kojima je grad ostavio u urbanističkom rasulu, a lokalnu upravu pod sumnjom u mnoge potencijalno koruptivne poslove.

Osim što nije obišao rodni grad kao ministar turizma, Martinović nije svraćao ni u susjedni Mojkovac da „pogura“ Skijalište Žarski. Ne zanimaju ga, očigledno, investicije u turizmu na sjeveru, iako su u njegovom resoru. U Skijalište Žarski Vlade DPS-a su uložile više desetina miliona eura, što za ministra „nije neka para“ čim se ignorantski odnosi prema tom projektu.

Resorni ministar nije se pobrinuo ni da šestosjed, koji više od pet godina propada u magacinima i to u tri opštine, stavi u funkciju. Javnosti je poznato i da se ministar turizma nije bunio kada je  Uprava za kapitalne projekte  krajem prošle godine preusmjerila  8.495.850 eura sa nezavršenih projekata na projekte koji su u toku, a među najvećim projektima je vještačko osnježivanje skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Sa projekta ski-centar “Cmiljača” – Bijelo Polje preusmjereno je 189.884 eura, a sa ski-centra “Žarski” u Mojkovcu 62.226 eura.

Martinović koji uskoro putuje u Njujork, sa ambasadorkom SAD: Džudi Rajzing Rajnke čestita ministru na zavidnoj aferaškoj biografiji, čime dokazuje da su SAD uvijek tu da podrže ”borbu protiv korupcije”

Možda se razlog za Martinovićevo ćutanje krije u činjenici da je glavni krivac za nerealizovanje  najvećeg projekta za sjever i razvoj turističkih kapaciteta, vještačko osnježavanje skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, upravo on kao doskorašnji predsjednik Opštine Kolašin. U informaciji koju je Vlada usvojila precizno se navodi da “sredstva sa projekta izgradnja hidrotehničke infrastrukture za potrebe ski-centra Kolašin 1600 i Kolašin 1450 sa osnježivanjem, u iznosu od 928.099 eura, preusmjeravaju se iz razloga što Opština Kolašin još nije dostavila Upravi svu potrebnu dokumentaciju za nastavak aktivnosti na realizaciji projekta”.  Tako su, „zahvaljujući“ Martinoviću, kolašinska skijališta i ovu zimsku turističku sezonu dočekala bez rezervne varijante.

Sada je i laicima potpuno jasno da za razvoj turizma i sjevera, sa Martinovićem na čelu, nema boljih dana, a sasvim je opravdano postaviti pitanje da li to kontroverzni ministar radi za određene interesne grupe.

Anemična figura Vlade Milojka Spajića već je počela da izaziva podsmjeh na društvenim mrežama, a jedan post sa Martinovićem u glavnoj ulozi postao je viralan.

„Mnogo mi se sviđa kako radiš, ministre Martinoviću. Prije svega, uzeo si resor za koji imaš dugogodišnju vrhunsku espertizu.Turizam, zaštita prirode pa ruralni razvoj. Da si tražio, ne bi dobio nešto tako tebi blisko. Onda si se, kao vrhunski menažer, okružio znavenim ljudima. Kada se svemu tome doda i tvoja elokventnost i šarm, uspjeh je zagarantovan. Sada ideš u Njujork, sajam je turizma tamo, svo ćeš svoje znanje upregnuti da dovedeš hiljade Amera i time ojačaš našu turističku industriju, u to ne „sujmam“. Srećan put, ministre. Ne zaboravi da uzmeš dnevnice. Pošto ću nešto o zaštiti prirode, sektoru u kojem sam 25 godina, kad se vratiš, tu tek blistaš“ post je koji je napisao Darko Saveljić, a podijelili brojni korisnici društvenih mreža. Očigledno je da je i ovo skromno pojavljivanje ministra bilo dovoljno da ga građani pročitaju. Čeka se još da to uradi i premijer Spajić.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sumar KL
18.01.2024-12:55 12:55

Koliko je porezao sume kod nas ovaj Demokrata, a neke Demokrate placu zbog par cempresa kod barske gimnazije koji su posjeceni Ovaj je Demokrata devastirao kolasinsku Opstinu u svakom pogledu, nagrdio sume, preorao grad..Demokrate , sto se o ovome ne raspravlja, nego o par cempresa iz Bara.

Kotoranin
18.01.2024-15:17 15:17

Kotisti nema nikakve kao što nema ni
razjing Ranke to sam siguran.
Ali sudeći po mnogim stvarima kao “Borba Za Nikšić” doprininela je da ovaj balvan ispliva na površinu, pa neka mu i da tu
vizu da kukavac vidi Naviork i Ameriku.

Bulatovic
18.01.2024-15:17 15:17

Sto ne vidi Martinovic da kompenzira skijaliste 1600 za neku plazu u Sutomore?
Imaju zicare vozila se baba pomorca na njih svake druge godine! Neka posalje mail Morskom dobru mozda se nadju. Ali obavezno Djuro Milosevic da mu radi na lezaljke, nego da more ne presusi kao sto je stao snijeg!?