Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP traži manje akcize za gorivo: Izdignimo se iznad dnevno-političkih prepucavanja

''Danas je akciza na benzin čak 54 centa, pa da sve da litar goriva košta 1 cent, na pumpi bi, zajedno sa PDV bilo 66 centi. Toliki zahvat države je nerazuman i ekonomski neracionalan, jer dovodi do pojave sivog tržišta''

Socijademokratska partija već nekoliko godina u Skupštinskoj proceduri ima prijedlog zakona kojim bi se smanjle akcize na gorivo za 15 odsto, čime bi se značajno smanjila cijena goriva na crnogorskim pumpama.

“Danas je akciza na benzin čak 54 centa, pa da sve da litar goriva košta 1 cent, na pumpi bi, zajedno sa PDV bilo 66 centi. Toliki zahvat države je nerazuman i ekonomski neracionalan, jer dovodi do pojave sivog tržišta, pogotovo ukoliko uzmemo da je u susjednoj Bosni gorivo jeftinije i po 20 centi, kao i da je ono jeftinije u skoro svim zemljama regije, ali i mnogim zemljama EU”, kazao je Mirko Stanić, šef medijskog tima SDP-a na konferenciji za medije.

Tako je, objašnjava, danas litar benzina 1,43 u Crnoj Gori, dok je u Austriji 1,31, a u Luksemburgu 1,37.

“U Austriji je plata 2.324 eura a Luksemburg je zemlja sa najvećim platama u EU”, podsjeća Stanić.

Visina akciza je inače, navodi, povećana 2017, za vrijeme prošle DPS vlasti kada je povećana za 7 centi, uz pdv od 2 centa, pa onda dadatno povećanje stope PDV sa 19 na 21 odsto.

“Akcize na gorivo u Crnoj Gori iznose: za Eurodizel 440 eura na 1.000 litara, za BMB 95 i 98 549 eura na 1.000 litara. Minimalne akcize na gorivo u EU iznose: za Eurodizel 330 eura na 1.000 litara, za BMB 95 i 98 359 eura na 1.000 litara. Znači naše akcize na gorivo su za 110 eura po toni veće za dizel, a za čak 190 eura po toni veće za benzin od minimalno dozvoljenih u EU, čime je naša zemlja značajno iznad skoro svih zemalja EU koje primljene u zadnja tri kruga proširenja (istočno-evropski blok), a samim tim je gorivo u Crnoj Gori skuplje nego u većini tih zemalja, iako one danas imaju značajno veće prosječne plate nego mi”, objašnjava Stanić.

Kako je dodao, ovaj prijedlog ima za cilj i da se rastereti privreda i građani i da se smanje izdaci po ovom osnovu, čime će se povećati ukupna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta, kao što je smanjenje akciza na duvan dovelo do značajnog povećanja bruto prihoda po ovom osnovu.

“Pošto su sve partije u crnogorskom parlamentu iskazale želju da se akcize smanje, očekujemo da se već na prvoj narednoj sjednici ovaj zakon nađe u proceduri. Ovo prije svega zato što zbog rasta cijena goriva rastu i skoro sve cijene prozivoda i usluga u Crnoj Gori, naročito cijene prehrabrenih artikala”, kazao je Stanić.

Ovaj prijedlog zakona je, ističe, predhodna vlast odbila čak osam puta, a sadašnja skupštinska većina dva puta.

“Mislimo da je pravo vrijeme da se izdignemo iznad dnevno-političkih prepucavanja oko, za životni standard građana, manje bitnih stvari da podržimo ovaj predlog zakona”, poručuje Stanić.

Budimir Mugoša, potpredsjednik SDP-a, objašnjava da poljoprivrednici, da bi proizveli hranu za jedno grlo, potroše 300 eura pogonskog goriva, od kojeg država na ime akciza i poreza uzme 200, a premije po grluz su 75 eura.

“Time dolazimo da računice da država više uzima od poljoprivrednika nego što im daje. Zemlje u okruženju kao što je Srbija, plaćaju o,55 euro po litru, u Hrvatskoj je tzv “plavi dizel” ok 0,50 eura. Oslobađanje ili ukidanje akzica na pogonsko gorivo bio je jedan od osnovnih zahtjeva sa protesta proizvođača mlijeka ispred Skupštine Crne Gore a biće i na narednim protestima poljoprivrednih proizvođača”, navodi Mugoša.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve