Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet Centralne banke donio tri važna podzakonska akta

Odluka o Centralnom registru transakcionih računa, Odluka o sigurnosnim mjerama za operativne i sigurnosne rizike povezane sa platnim uslugama, Odluka o načinu i rokovima za dostavljanje podataka o prigovorima klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga

Savjet Centralne banke Crne Gore donio je Odluku o Centralnom registru transakcionih računa, kojom se uređuje način vođenja Centralnog registra transakcionih računa od strane Centralne banke, kao i podaci koji se iz tih registara objavljuju.

“Takođe, Savjet je donio Odluku o sigurnosnim mjerama za operativne i sigurnosne rizike povezane sa platnim uslugama, u cilju detaljnijeg propisivanja obaveza pružalaca platnih usluga koje se odnose na upravljanje operativnim i sigurnosnim rizicima”, saopštzeno je iz Centralne banke.

Tom odlukom, kako navode, utvrđuju se obaveze pružalaca platnih usluga po pitanju uspostavljanja organizacije i definisanja i sprovođenja pravila u kontekstu upravljanja rizicima informacionog sistema.

“Primjenom ove odluke unaprijediće se zaštita povjerljivosti, integriteta i dostupnosti podataka pružalaca platnih usluga, što će, u krajnjem, doprinijeti većoj informacionoj sigurnosti”, ističe se u saopštenju.

Obje odluke stupiće na snagu 8. oktobra tekuće godine, kada na snagu stupaju i izmjene i dopune Zakona o platnom prometu.

Savjet je donio i Odluku o načinu i rokovima za dostavljanje podataka o prigovorima klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga.

“Naime, Zakon o kreditnim institucijama propisuje obavezu kreditnih institucija i pružalaca finansijskih usluga da Centralnoj banci dostavljaju podatke o prigovorima klijenata. Odluka bliže određuje način i rokove za dostavljanje ovih podataka, a na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve