Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Savez udruženja penzionera: Podržavamo povećanje minimalne penzije, ali naći način da se povećaju i ostale

Vešović naglašava potrebu za pravednim pristupom i apeluje na nadležne institucije da pronađu odgovarajuće rješenje

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore koji broji 90.000 članova, Branko Vešović, ističe da je povećanje penzija ključno pitanje za njihovu organizaciju. Dok podržavaju povećanje minimalne penzije na 450 eura, apeluju na Vladu da razmotri i povećanje ostalih penzija kako bi se održala pravičnost među penzionerima.

Savez udruženja penzionera aktivno se zalagao za povećanje najnižih penzija od 2016. godine, ostvarujući povremena povećanja od 10 do 20 posto. Međutim, sada se suočavaju s neravnotežom, gdje penzioneri s različitim stažom primaju slične penzije. Branko Vešović naglašava potrebu za pravednim pristupom i apeluje na nadležne institucije da pronađu odgovarajuće rješenje.

Vešović postavlja konkretne zahtjeve vezane za planirano usklađivanje penzija, izražavajući želju da se proces usklađivanja obavlja kvartalno, četiri puta godišnje, suprotno najavi o trogodišnjem usklađivanju. Takođe, ističe važnost uvezivanja penzija s prosječnom platom u Crnoj Gori u odnosu 1:65, pridonošenje pravednosti unutar penzijskog sistema.

“Odlučeno je da penzije od iduće godine budu usklađivane tri puta godišnje. Savez udruženje penzionera ističe zahtjev da se ovaj proces obavlja kvartalno, odnosno četiri puta godišnje. Mi se nijesmo slagali ni sa Švajcarskim modelom, koji je kasnije modifikovan 2011. godine”, kaže Vešović koji ima ključnu zamjerku što predstavnici ovog najbrojnijeg udruženja penzionera nijesu uključeni u procese donošenja ove odluke, niti su bili konsultovani, što predstavlja nedostatak transparentnosti u vezi s ključnim pitanjima koja direktno utiču na penzionere.

Vešović apeluje na ozbiljno razmatranje njihovih prijedloga od strane nadležnih kako bi se postigla dugoročna i održiva pravičnost u penzijskom sistemu. Ukazuje na problem nižih penzija na sjeveru zemlje i podsjeća na potrebu za nastavkom stambene izgradnje, prema osnovanim zahtjevima.

Uz aktuelna pitanja povećanja penzija, Vešović naglašava napore koje su uložili kako bi obezbijedili pomoć penzionerima tokom zimskih mjeseci. Bez obzira na izazove s određenim kašnjenjima, zahvaljujući podršci Fonda PIO, uspjeli su osigurati raznoliku zimnicu, uključujući jagnjeće meso, juneće, teleće i svinjske polutke, te suhomesnate proizvode iz mesnih industrija.

“Vrijedi podsjetiti da smo u prošlim godinama imali participaciju od tri subjekta – Ministarstva rada, Ministarstva poljoprivrede i Fonda PIO. U 2022. godini to nije bilo slučaj, ali ove godine uspjeli smo dobiti participaciju od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO. Iako je došlo do zakašnjenja, penzioneri su otkupili 7.100 jagnjadi. Drugi dio zimnice penzioneri su dobijali od tri do četiri mesne industrijske kuće. Ukupni iznos podijeljene zimnice 3.012.783 eura”, kazao je Vešović.

Penzioneri su plaćali svježe jagnjeće meso po cijeni od 7,20 eura po kilogramu sa otplatom u osam beskamatnih mjesečnih rata dok ostale proizvode iz ponude penzioneri su plaćali po povoljnim uslovima sa otplatom u 10 mjesečnih bezkamatnih rata.Ovom akcijom opsluženo je oko 14.000 penzionera.

Uprkos izazovima, Savez udruženja penzionera ostaje posvećen svojoj misiji i saradnji s Vladom, resornim ministarstvima i Fondom PIO. Branko Vešović izražava nadu za budući sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem i ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić, radi zajedničkog rješavanja ključnih pitanja koja se odnose na penzionersku populaciju.

On se nada ipak da će biti bolje i izražava želje za dobrim zdravljem svim penzionerima i penzionerkama u nadolazećim godinama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve