Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Saradnjom Vlada i privrednih komora Balkana do veće konkurentnosti na EU tržištu

Sagovornici su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koja će privrednicima iz regiona Zapadnog Balkana pojednostaviti poslovanje, olakšati ulazak na zajedničko tržište i ubrzati ekonomsku integraciju ovog regiona u Evropsku uniju

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja, mr Jakov Milatović, održali su danas sastanak sa predstavnicima Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Vlastimirom Golubovićem, Mihailom Vesovićem, Ahmetom Egrlićem, Markom Mandićem, Nenadom Đorđevićem, Nihadom Bajramovićem i Balšom Ćulafićem.

 

„Vlada Crne Gore predano radi na unapređivanju saradnje sa privatnim sektorom, u dijelu koji se odnosi na kreiranje trgovinske politike, identifikovanje prioriteta privrede i razumijevanja njenih komercijalnih interesa u procesu formulisanja i sprovođenja reformi. Veoma je važno da mi, kao predstavnici Vlade, shvatimo kako Crnu Goru i crnogorsko tržište percipiraju privrednici iz regiona. Maksimalno smo otvoreni za sve predloge i sugestije, zato što smo svjesni koliko je važna ekonomska i trgovinska saradnja sa regionom“, istakao je ministar Spajić na sastanku.

 

Ministar Jakov Milatović takođe je istakao da podržava ideju o ekonomskoj integraciji regiona.

 

„Snažno podržavam ideju o ekonomskoj integraciji našeg regiona, o čemu sam pisao i u svojoj knjizi „The Western Balkans Regional Economic Area: From Economic Cooperation to Economic Integration“. Ministarstvo ekonomskog razvoja je zaduženo za sprovođenje trgovinske politike, samim tim i praćenje CEFTA 2006 i trgovinskog dijela Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, u vezi slobodnog kretanja roba i usluga. Želimo da naša privreda, zajedno sa privredama regiona, ostvari maksimalne benefite kroz implementaciju aktivnosti koje ovaj Akcioni plan predviđa i u nama imate istinskog partnera i promotera“ naglasio je ministar Milatović na sastanku.

 

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija. KIF ZB6 zastupa preko 350 000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, u svojoj misiji otvaranja novih mogućnosti za snažnije povezivanje poslovnih zajednica, kroz uklanjanje preostalih barijera za razvoj i unapređenje poslovne i investicione klime u regionu Zapadnog Balkana.

„Neupitno je da su države i privredne komore zapadnog Balkana na putu koji nema alternativu – putu integracija u Evropsku uniju. Zato želimo da unaprijedimo međusobnu saradnju, ubrzamo integracione procese i otklonimo sve barijere koje nas čine nekonkurentnim u odnosu na EU“, istakao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

On je naglasio veoma važnu ulogu Vlada u otklanjanju barijera za privredu, te istakao neophodnost da države usaglase sertifikate o kvalitetu, laboratorijske i fitosanitarne nalaze.

„Komorski investicioni forum je odgovor naših privreda na globalizaciju ekonomije. Naše države i naša tržišta su mala, zbog čega trebamo da stvorimo jedinstveno tržište i jedinstveni investicioni prostor. Pandemija korona virusa nas je naučila da privrede i predstavnici Vlada moraju tijesno da sarađuju, kako bi se postigli najbolji rezultati. Upravni odbor KIF-a je donio odluku da u Podgorici osnuje predstavništvo, pored onog koje postoji u Trstu“ poručio je direktor Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

Na sastanku su predstavnici Komorskog investicionog foruma predstavili rad ovog operativnog tijela koje se, kroz promociju ovog regiona kao jedinstvene investicione destinacije, zalaže za slobodno kretanje roba i usluga, kako bi one postale konkurentnije na globalnom tržištu.

Sagovornici su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koja će privrednicima iz regiona Zapadnog Balkana pojednostaviti poslovanje, olakšati ulazak na zajedničko tržište i ubrzati ekonomsku integraciju ovog regiona u Evropsku uniju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve