Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

RECIKLIRANJE TEKSTOVA ZA NAPAD NA INVESTITORE: Vijesti štite i promovišu divlju gradnju na Bjelasici

U najnovijem uratku dopisnice iz Kolašina nema ni pomena o nelegalnoj gradnji na Bjelasici, od restorana koji se u međuvremenu upisao kao privremeni objekat, preko kolibe sagovornika dopisnice Vijesti Miodraga Mija Struje Vlahovića, inače supruga predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore Milene Vlahović

Ustaljena praksa Vijesti i dopisnice ovog medijskog taloga iz Kolašina, Dragane Šćepanović, da netačno optužuju investitore na Bjelasici, nastavila se i ovih dana  recikliranjem starih optužbi na račun hotela na Bjelasici u pogledu tretmana otpadnih voda, latentno vršeći pritisak na inspekcijske organe uz poruku šta će se desiti ako analiza uzoraka vode ne bude u skladu sa navodima Vijesti.

Portal Aktuelno je pisao da jedini ko ne zagađuje Kolašin, uključujući i dopisnicu Šćepanović čije fekalije se izlivaju u Taru ili Svinjaču, dakle, jedino ko NE zagađuje je hotel koji je dopisnica targetirala. Da ima i malo medijskog i ličnog kredibiliteta, dopisnica bi objavila ono što su joj čitaoci naveli u komentarima – čitav Kolašin nema uređenu kanalizacionu infrastrukturu. I u tim uslovima, Šćepanovićka napada jedini objekat koji vrši prečišćavanje otpadnih voda!

Naime, tretman otpadnih voda hotela se vrši pomoću sistema uređaja i opreme baziranih na tehnologiji SBR-a isporučenih od strane poznatog regionalnog proizvođača kako je to i definisano pozitivnim pravnim propisima.

Čelnici ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović sa ”dopisnicom” Draganom Šćepanović: Reketaške napore usmjerili na bavljenje otpadnim vodama i targetiranjem jedinog objekta koji taj problem reguliše na adekvatan način, što je očajnički pokušaj da zaustave razvoj Kolašina kad su već sve ostalo probali

Prema stepenu gradacije, primijenjuju se sva tri postupka prečišćavanja, primarni, sekundarni i tercijalni, što je bilo zahtjevano tehničkim uslovima nadležnih institucija.

Primarni tretman ujednačava količinu i opterećenje otpadnih voda i uklanja krupne materije iz upotrebljenih voda radi optimalnog rada biološkog reaktora.

Sekundarni tretman se odvija u biološkom reaktoru gdje se vrši proces punjenja i aeracije, proces taloženja i bistrenja i na kraju proces dekantacije izbistrnih vodaa tercijalni tretman – nakon sekundarnog tretmnana prije ispusta u kanalizacioni sistem otpadna voda se tretira UV lampom koja u potpunosti neutrališe patogene  mikroorganizme.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je usklađeno sa zahtjevima serije evropskih standarda EN 12255 i voda nakon tretmana zadovoljava kvalitetom prema “Pravilnik-u o kvalitetu sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrđenom kvalitetu otpadnih voda.

Vikendica Mija Vlahovića, zvanog Struja, za koju kažu da je nelegalno izgrađena: Što bi rekao Bojan Haso Medenica „o tome ćemo drugi put“, a o stvarnim problemima otpadnih voda možda ni tada

U najnovijem uratku dopisnice iz Kolašina nema ni pomena o nelegalnoj gradnji na Bjelasici, od restorana koji se u međuvremenu upisao kao privremeni objekat, preko kolibe sagovornika dopisnice Vijesti Miodraga Mija Struje Vlahovića, inače supruga predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore Milene Vlahović. Portal Aktuelno će narednih dana objaviti izvod iz lista neprokretnosti u kome se vidi da je koliba Mija Struje nelegalni objekat na Bjelasici, što ne smeta ovome šefu odborničkog kluba pokreta URA u opštinskom parlamentu da „drži slovo“ u Vijestima o otpadnim vodama. Njegova prijateljica, dopisnica Šćepanović, nijednom ne pominje da je Vlahović vlasnik objekta koji ne samo da je napravljen suprotno važećim planovima i urbanističko-tehničkim uslovima, bez dozvola i na divlje, već nema ni tretman otpadnih voda.

Dopisnica Šćepanović uporno ponavlja da je Skijalište 1600 „dalo vodu“ hotelu na Bjelasici, ali ne nagašava da je Ski resort Kolašin 1450, na sopstvenu štetu i gašenjem svoje žičare-dvosjeda, obezbijedio da se strujom napaja državni šestosjed K7, jer zbog nesposobnosti i indolentnosti administracije ne može da se prikopča podzemnim kablom na trafostanicu T35, već se snabdjevaju preko starog dalekovoda.

Interesuje li ”medijsku mafiju” ko stvarno fekalijama zagađuje vodu na Bjelasici?

Tako se sada Skijalište Kolašin snabdijeva strujom još uvijek preko starog dalekovoda. Kolašin 1450 je 2021. godine ugasio svoj dvosjed jer nije imao dovoljno struje sa svoje trafostanice da napaja i dvosjed i državni šestosjed K7.

Takođe, dopisnica ”medijskog ganga” izbjegava da napiše da je investitor Kolašin 1450 i Kolašin 1600 finansirao izradu projekta prečišćavanja otpadnh voda za oba naselja na osnovu prostornog plana i urbanističko-tehničkih uslova i poklonio ga opštini. Tada je i dogovoreno da lokalna samouprava dostavi idejno rješenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kako bi se razmotrila EU podrška projektu i uključila Vlada Crne Gore. Cilj je bio da se pokrene inicijativa prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu kako bi se obezbijedio dio sredstava za ovu namjenu.

Vladimir Martinović poznatiji pod nadimcima ”šega” i ”kolašinski balvan” zbog nelegalne sječe šume: Ne smeta mu nelagalna gradnja na Bjelasici, niti ima potrebu da rješava problem otpadnih voda dok njegovi pajtaši iz Vijesti o tome spinuju

Lokalna uprava, međutim, po tom pitanju nije uradila ništa iako joj je do skoro na čelu bio Vladimir Martinović koji je sada ministar turizma i ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Osim što ništa nije uradio za turizam, ni oko ekologije na Bjelasici se nije dokazao, a tretman otpadnih  voda je samo jedan od primjera. Zbog njegovog nerada, Opština nije povukla sredstva iz EU fondova za tu svrhu.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
03.03.2024-08:29 08:29

Mislim da sam komentarisao ali da ponovim. Iz svih kuća pored Svinjače fekalije se slivaju u Svinjaču. Mještani više koriste Svinjaču za odlaganje smeća od kontejnera Komunalnog. Pođite do vodenice i pogledajte u buk ispod nje. Ako ga domaćin nije očistio, tamo ćete vidjeti pravu sliku fekalne infrastrukture KL. Šćepanovićka bi morala to da vidi i o tome da piše!