Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: Prioritet smanjenje deficita i nivoa javnog duga

Crna Gora nastavlja sa dosljednom primjenom mjera fiskalne konsolidacije, kazao je ministar finansija Darko Radunović, koji se danas sastao sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila viša ekonomistkinja za Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju, Sanja Madžarević – Šujster, kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji i predstojećim aktivnostima na ispunjavanju uslova za odobravanje druge Garancije zasnovane na javnim politikama (PBG2) Crnoj Gori.

Ministar se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i iskazao zadovoljstvo postignutim rezultatima na polju sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije i istakao značaj i pozitivan uticaj koje su Garancije PBG1 imale na emisiju euroobveznica u aprilu ove godine kada su inostrani investitori pokazali veliko povjerenje u naše projekcije.

“Sa jednakom posvećenošću i dosljednošću ćemo ispunjavati reformske predispozicije iz dogovorene matrice, u nastavku pregovora sa Svjetskom bankom“, istakao je Radunović.

Takođe je apostrofirano da su definisani fiskalni ciljevi, posebno u pogledu smanjenja deficita i nivoa javnog duga i ubuduće prioritet za Ministarstvo finansija.

“Mjere fiskalne konsolidacije će i u narednom periodu biti primjenjivane definisanim intezitetom”, naveo je on.

Madžarević – Šujster je pozdravila napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu i istakla je da se započeti posao između Ministarstva finansija i Svjetske banke nastavlja u vidu ispunjavanja uslova za odobravanje drugog paketa Garancije zasnovane na javnim politikama.

Takođe je poručila da je važno da se uključe svi nadležni organi uprave u efikasno sprovođenje strukturnih reformi koje za cilj imaju podizanje konkurentnosti i osiguravanje stabilnosti javnih finansija.

Sagovornici su se saglasili da se mjere sprovode planiranom dinamikom, te da treba nastaviti s implementacijom strukturnih reformi koje će dovesti do smanjivanja deficita i zaustavljanja rasta javnog duga.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve