Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Luci Kotor ekskluzivno pravo za pilotažu, uskoro online aplikacije za pomorce

''Nakon nekoliko godina, napokon je, na zakonit način uređena ta oblast, povećava se sigurnost plovidbe, a država i kotorska lokalna uprava ostvarivaće veći prihod'', istakao je Radulović

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović naglasio je da je odlukom Vlade, da Luka Kotor ubuduće ima ekskluzivno pravo za pilotažu, povećanu sigurnost plovidbe, kao i prihod države i kotorske opštine. Novi Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe propisaće obaveznu upotrebu remorkera u Bokokotorskom zalivu. Pomorci će uskoro za dokumenta aplicirati preko interneta, objavio je RTCG.

“Vlada je odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor. Nakon nekoliko godina, napokon je, na zakonit način uređena ta oblast, povećava se sigurnost plovidbe, a država i kotorska lokalna uprava ostvarivaće veći prihod”, istakao je ministar Filip Radulović.

Luka Kotor u skladu sa zaključenim koncesionim ugovorom planira da gradi pilon.

“Ministarstvo će do kraja godine pripremiti novi Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe”, najavljuje ministar Radulović.

Formirana su, kaže, dva multiresorna koordinaciona tima u kojima, su na volonterskoj osnovi i predstavnici pomoraca i pomorske privrede.

“Prihvaćena je inicijativa Unije pomoraca da lučke kapetanije realizuju projekat “administracija bez papira””, naglasio je on

Odluka o SID-u (pomorske identifikacion isprave) objavljena je u Službenom listu Crne Gore u februaru.

Tu već kao pomorska država kasnimo. Kada počinje izdavanje biometrijskih dokumenata našim pomorcima.

Ministar saobraćaja i pomorstva rekao je da će uskoro biti potpisan bilateralni ugovor sa Italijom, o uzajamnom priznanju pomorskih kvalifikacija.

Istakao je i da su u toku finalni pregovori sa kompanijom “Kompas” koja će ljetos održavati pomorsku liniju Budva -Dubrovnik.

Radulović je ponovio da je za objedinjavanje Luke Bar, kao i da bez velikih ulaganja u željeznicu nema pune valorizacije te najveće crnogorske trgovačke Luke.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve