Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radović: NPL na kraju oktobra ove godine bio 1,32 procentna poena niži u odnosu na isti period prošle godine

Na sastanku je razgovarano o projektima Zeren grupe i njenom interesovanju za ulaganja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na namjeru otvaranja banke u našoj zemlji

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa NJ.E. ambasadorom Republike Turske gdinom Barišom Kalkavanom i predstavnicima turske kompanije Zeren group – vlasnikom i izvršnim direktorom holdinga, gdinom Mustafom Jigit Zerenom, predsjednicom bankarske grupe Zeren holdinga gđom Jasemin Altunbaš, i gdinom Ismailom Erdem Ogutom, koordinatorom Zeren grupe za Crnu Goru.

Na sastanku je razgovarano o projektima Zeren grupe i njenom interesovanju za ulaganja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na namjeru otvaranja banke u našoj zemlji. Guvernerka Radović je sagovornike upoznala sa trenutnim stanjem u bankarskom sektoru, naglasivši da je to najstabilniji dio finansijskog sistema, te da je po najnovijim podacima, aktiva banaka porasla za 10,4 odsto, krediti za 12 odsto, a depoziti za 10,6 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine.

“Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, nastavlja da se smanjuje, pa je tako NPL na kraju oktobra ove godine bio 1,32 procentna poena niži u odnosu na isti period prošle godine, i iznosio je 4,82 odsto. Efektivna aktivna kamatna stopa je na kraju oktobra iznosila 6,49 odsto, što je za 0,81 procentnih poena više u odnosu na njen nivo iz oktobra prošle godine”, naglasila je guvernerka Radović.

Ambasador Kalkavan je, uz čestitku guvernerki Radović na imenovanju, najavio nastavak ekonomske saradnje Republike Turske i Crne Gore i ukazao da je udio investicija iz Turske u ukupnim ulaganjima u prethodnom periodu povećan za 120 miliona eura, od čega su samo investicije Zeren Grupe 80 miliona.

„Nastavićemo da investiramo u Crnu Goru i u narednom periodu“, kazao je ambasador Kalkavan.

Izvršni direktor Zeren holdinga Mustafa Jigit Zeren iskazao je namjeru da Zeren grupa svoje poslovanje u Crnoj Gori proširi i na bankarski sektor.

„Istražili smo tržište, vidjeli da je sistem dobar za ulaganje i spremni smo za realizaciju jednog dugoročnog projekta“, kazao je gdin Zeren.

Zeren Group je kompanija koja već 50 godina uspješno posluje u Turskoj i šest drugih zemalja, u osam različitih sektora (finansije, građevinarstvo, IT, energetika), sa godišnjim obrtom holdinga većim od pet milijardi dolara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve