Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radovanić: Spajićeva Vlada ne poštuje dogovor ni sa Sindikatom zaposlenih MVP-a

Radovanić je podsjetio da je zahtjev Sindikata o povećanju zarada zaposlenima prihvatilo i usaglasilo prethodno rukovodstvo MVP-a, a zatim je 43. Vlada donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, koja predviđa povećanje njihovih zarada od 30 odsto

Spajićeva Vlada ne poštuje ni dogovor koji je Vlada Dritana Abazovića postigla sa Sindikatom zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova(MVP), a po kojem su njihove zarade trebale biti povećane za 30 odsto od 1. januara 2024. godine, saopštio je bivši generalni sekretar u MVP-u Mileta Radovanić.

Radovanić je podsjetio da je zahtjev Sindikata o povećanju zarada zaposlenima prihvatilo i usaglasilo prethodno rukovodstvo MVP-a, a zatim je 43. Vlada donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, koja predviđa povećanje njihovih zarada od 30 odsto.

Iz GP URA navode da povećanje zarada zaposlenih bilo je “neophodno” uzimajući u obzir činjenicu da zaposleni u MVP-u imaju među najnižim zaradama u javnoj upravi i da im u posljednjih osam godina plate uopšte nijesu povećavane zbog zamrznutih koeficijenata Zakona o vanjskim poslovima.

Tako kao primjer iz GP URA navode da ataše, koji mora imati položen diplomatsko-konzularni ispit i znanje jednog stranog jezika ima “neto zaradu od 560,00 eura”.

“44. Vlada je povećale plate tek od februara mjeseca i to za 20 odsto neto, a ne kako je to bilo predviđeno od 1. januara, za 30 odsto ukupno. Time Spajićeva Vlada nastavlja sa lošom praksom nepoštovanja potpisanih dogovora sa sindikatima, čime dodatno narušava prava radnika i takvim odnosom uvodi u krizu funkcionisanje sistema, u ovom slučaju Ministarstva vanjskih poslova”, saopštio je Radovanić.

Spajićeva Vlada, dok obećava za osam mjeseci povećanje plata za 250 hiljada radnika kroz program Evropa sad 2, koji još niko nije vidio, sada nije u stanju da poveća plate za 90 zaposlenih u MVP-u, sa diplomatskim rangom, kako je to i bilo predviđeno, zaključio je Radovanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve