Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radnici rudarskog sektora protestovali ispred Vlade, još čekaju beneficirani radni staž

Primio ih je potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj, a predstavnik radnika Željko Peruničić za Radio Crne Gore ističe da su zadovoljni razgovorom, te da su blagi optimisti da će se njihov problem riješiti

Bivši radnici metalsko-rudarskog sektora danas su protestovali ispred Vlade, jer im ni nakon tri mjeseca od usvajanja potrebnih zakonskih rješenja, još nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž.

Primio ih je potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj, a predstavnik radnika Željko Peruničić za Radio Crne Gore ističe da su zadovoljni razgovorom, te da su blagi optimisti da će se njihov problem riješiti.

Leks specijalis usvojen krajem prošle godine za 50-ak radnika metalsko-rudarskog sektora trebalo je da omogući prijevremeni odlazak u penziju po olakšanim uslovima.

Nakon današnjeg protesta primio ih je podpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Željko Peruničić, predstavnik radnika, za Radio Crne Gore ističe da su zadovoljni razgovorom.

“Imali smo sastanak sa gospodinom Đeljošajem koji je pokazao odgovornost prema našem problemu. Razgovor je bio sadržajan, pokazao je razumijevanje i prepoznavanje problema. Mi smo ga upoznali sa naše strane o problematici, radi se o najviše cifri od oko 80.000 eura koja je potrebna da bi ovi ljudi ostvarili pravo na odlazak u penziju. Gospodin Đeljošaj je pokušao da kontaktira ministricu rada i socijalnog staranja, ona je bila nedostupna. Međutim, on je preuzeo obavezu da će u dogovoru sa nama i sa njom pokušati ovaj problem da se riješi”, kaže Peruničić.

Za radnike je ovo životno pitanje, naglašava Peruničić i podsjeća da je zakon ograničen te da traje do kraja tekuće godine. Nakon sastanka, ističe Peruničić, optimisti su, te vjeruju da će se problem riješiti.

“Ja sam neki blagi optimista što se tiče ove priče, tako su i radnici koji su bili danas ovdje ispred Vlade shvatili ovo kao jednu vrstu nekog pomaka da bi se ovaj problem riješio. Da izađemo iz ovog začaranog kruga, jer je ovo stvarno specifična situacija, jer smo se mi odrekli jednog dijela radnog staža i nama bi se uplatio kako je ovim sporazumom regulisano samo onaj dio radnog staža koji nedostaje do prava na odlazak u penziju, a država bi pokazala volju, želju da se sve ovo završi na jedan odgovoran način”, kaže sagovornik Radija Crne Gore.

Od borbe za svoje prava radnici neće odustati, zaključuje priču Peruničić, a nakon današnjeg sastanka u Vladi optimisti su te vjeruju da do radikalizacije protesta neće doći.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve