Petak, 30 Septembra, 2022
Rubrika:

Prvi put uspostavljena avio linija sa Saudijskom Arabijom: Zainteresovani za sjever i letove tokom cijele godine

Prvim letom koji je trajao manje od pet sati, stigao je, između ostalih, izvršni direktor Flajnasa, Bander Abdulrahman Al-Mohana i predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldin Dobardžić.

Avion saudijske kompanije Flynas iz Rijada sletio je juče u 19 sati na Aerodrom Podgorica. Tako je prvi put uspostavljena direktna avio linija između Saudijske Arabije i Crne Gore.

Prvim letom koji je trajao manje od pet sati, stigao je, između ostalih, izvršni direktor Flajnasa, Bander Abdulrahman Al-Mohana i predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldin Dobardžić.

Putnike iz Saudijske Arabije dočekali su izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski, zamjenik izvršnog direktora, Petar Radulović, članovi Odbora direktora, Nebojša Đoković i Momčilo Martinović kao i državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

“Situacija u svijetu se drastično mijenja, a Crna Gora mora da diverzifikuje tržišta. U tom smislu, Saudijska Arabija, u kojoj živi oko 35 miliona ljudi je veliko tržište koje ima mnogo toga da ponudi. Uspostavljanje direktne avio linije biće zamajac i impuls ne samo u sferi turizma već, nadam se, i ekonomske saradnje između naše dvije zemlje. Moramo da iskoristimo ovu šansu da bi naša dugoročna veza trajala. Nadam se da će naša saradnja u narednim godinama da bude strateška“, kazao je Dobardžić na zajedničnoj konferenciji za novinare sa izvršnim direktorom Flajnasa, a nakon zvanične posjete Rijadu.

Dobar prvi signal da će partnerstvo jačati je najava da Flajnas već razmatra da, od naredne sezone, osim Rijada, sa Podgoricom poveže i drugi najveći grad – Džedu.

Važno je, kako je dodao, što Crna Gora, iako je prvenstveno usmjerena na unapređenje ljetnje turističke ponude, u očima partnera iz Saudijske Arabije ima i druge potencijale.

“Na sastanku u tamošnjem Ministarstvu turizma, informisali su nas da su zainteresovani za sjever Crne Gore što me posebno raduje zbog neravnomjernog razvoja naše države. Saudijska Arabija je zainteresovana za naše ski rizorte. Tu šansu treba da iskoristimo“, ocijenio je on uz napomenu da, iako imamo ogromne potencijale, da treba da učimo i otklanjamo slabosti.

“Riječ je o visokoplatežnoj klijenteli koja ima specifične zahtjeve“, rekao je Dobardžić.

Izvršni direktor Flajnasa naglasio mu je da je ta kompanija prvi most između Saudijske Arabije  i Crne Gore uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore privremeno dozvolila bezvizni režim za njihove državljane.

Al Mohan je ukazao na prednosti Crne Gore u odnosu na ostale države Balkana.

“Djeluje mi da se Crna Gora strateški pozicionirala na Balkanu u odnosu na sve ostale države jer, za razliku od njih, vi omogućavate putnicima iz Saudijske Arabije da lako doputuju u vašu zemlju. Mi vjerujemo da Crna Gora ima sve što je neophodno da bude izuzetna destinacija iz ugla državljana Saudijske Arabije”, naglasio je on.

Izvršni direktor Flajnasa naglasio je da vjeruje da se saradnja sa Aerodromima Crne Gore kreće ka uspostavljanju cjelogodišnjih operacija.

“Mislim da treba da uložimo zajedničke napore na promociji Crne Gore na tržištu Saudijske Arabije kako bi naša javnost bila što bolje upoznata sa ponudom Crne Gore. Uoči naredne sezone, ti napori treba da budu intenzivirani”, istakao je Al Mohan.

“Još jednom zahvaljujemo na podršci i svim naporima koje ste uložili da uspostavimo ovu liniju. Unaprijed se radujem našoj zajedničkoj saradnji”, zaključio je on.

U tom smislu, pred Nacionalnom turističkom organizacijom je veliki zadatak kog su svjesni.

“Ovo je veoma značajan dan za crnogorski turizam imajući u vidu da se naša zemlja danas  dodatno otvara vrata za tržište Bliskog istoka. Činjenica da je kompanija Flynas uvela letova Rijada Podgorici tokom ove ljetnje turističke sezone je veliki iskorak ka generisanju turističkog prometa sa ovog tržišta”,kazala je portparolka NTO, Nina Vukčević.

NTO će, kako je najavila, da će se u narednom periodu posvetiti tržištu Suadijske Arabije kako  bi Crna Gora kao turistička destinacija postala vidljivija u tom dijelu svijeta.

Letovi iz Rijada ka Podgorici realizovaće se svakog četvrtka do, kako je najavljeno, 28. septembra.

Najnovije

Čelanović: Spade Otvoreni Balkan na dva slova i Dritana

Generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović, ocijenio je kako nejasnoće, nepostojanje pravne podloge za funkcionisanje Otvorenog Balkana (OB) kao i politička konotacija ove inicijative postaju sve...

Ferstapen može do titule već u nedjelju

Aktuelni šampion i lider plasmana Formule 1 Maks Ferstapen (24) ima šansu da već u nedjelju u Singapuru ovjeri novu titulu. Vozač Red Bula svakako...

Dubrovački simfonijski orkestar premijerno u Nikšiću 6. oktobra

Ove godine na otvaranju Nikšić Guitar festivala, 6. oktobra, premijerno će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Pod dirigentskom palicom Ivana Huta, gudači dubrovačkog orkestra nastupiće...

Finska se pridružuje Baltiku i Poljskoj u zatvaranju granice za ruske turiste

Finska će od 30. septembra zabraniti ruskim državljanima s turističkim vizama ulazak u zemlju, zatvarajući rutu ka Evropskoj uniji (EU) za Ruse koji pokušavaju...

Most Milenijum sinoć u bojama zastave Palestine

Jedan od simbola Podgorice, most Milenijum, sinoć je bio osvijetljen u bojama zastave Države Palestine, u susret 30. septembru, Danu palestinske zastave, saopšteno je...

Najčitanije

Povezano

Turkiš erlajns otkazao sve letove za Minsk i više ruskih gradova do kraja godine

Aviokompanija Turkiš erlajns otkazala je sve letove za Minsk u Bjelorusiji, i ruske gradove Soči, Rostov, Jekaterinburg do 31. decembra, navedeno je na sajtu...

Bježe iz države: Nakon Putinove objave rasprodati letovi iz Rusije, rekordne cijene karata

Letovi u jednom smjeru iz Rusije brzo su se rasprodali danas nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelimičnu mobilizaciju i da se u službu...

Saudijski naftni gigant Aramco ostvario rekordan profit

Saudijski naftni gigant Aramco oborio je vlastiti rekordan profit pošto je u drugom kvartalu ove godine ostvario zaradu od 48 milijardi dolara, javlja Tanjug. To...

Wizz Air ponovo pokreće letove za Rusiju

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, Rusija je ostala izolovana u međunarodnoj zajednici. Međunarodni brendovi bojkotuju Rusiju, dok zemlje i avio kompanije uvode zabrane letova...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Joksim
29.07.2022-08:34 08:34

Posao za anb