Utorak, 6 Decembra, 2022
Rubrika:

Prosječna zarada u maju iznosila 710 eura

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,8 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,4 odsto, naveli su iz MONSTAT-a

Prosječna zarada (bruto) u maju 2022. godine u Crnoj Gori iznosila je 876 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 710 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.

Prosječna (neto) zarada u maju u odnosu na april zabilježila je rast od 0,4 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u maju 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 34 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,8 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,4 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a..

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u maju u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Usluge smještaja i ishrane (tri odsto), Vađenje ruda i kamena (2,8 odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (1,9 odsto), Saobraćaj i skladištenje (1,4 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (1,4 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,8 odsto), Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (0,8 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (0,7 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (0,6 odsto), Prerađivačka industrija (0,5 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,3 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,3 odsto), Građevinarstvo (0,2 odsto) i Poslovanje nekretninama (0,2odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u maju 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (4,1 odsto), Informisanje i komunikacije (3,1 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (jedan odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,6 odsto) i Obrazovanje (0,1 odsto).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve