Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji 1375 eura: Cijene porasle u Podgorici i na primorju, pale na sjeveru

U odnosu na prvi kvartal cijena kvadrata u novogradnji veća je na nivou cijele države, Podgorice i promorja, dok su cijene pale u središnjem i sjevernom regionu

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1375 eura, u Podgorici je iznosila 1393 eura, u primorskom regionu 1473 eura, u središnjem regionu 611 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 915 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

U odnosu na prvi kvartal cijena kvadrata u novogradnji veća je na nivou cijele države, Podgorice i promorja, dok su cijene pale u središnjem i sjevernom regionu.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2022. godine iznosila je 1265 eura, u Podgorici 1265 eura, u primorskom regionu 1 445 eura, u središnjem regionu 612 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1352 eura.

Iz Monstata su pojasnili da se prema metodologiji istraživanja „Cijene stanova u novogradnji“, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Dodaju da ovim istraživanjem nijesu obuhvaćeni stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo.

“Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora”, kažu u MONSTAT-u.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

“U saopštenju su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema sljedećim kategorijama: privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u drugom kvartalu 2022. godine iznosila je 1 425 eura, dok je 591 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja”, ističu u MONSTAT-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve