Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Prosječan račun za struju u novembru iznosio 29,71 eura

Podsjećaju da je u toku, do 31. decembra, prijavljivanje za projekat SOLARI 3000+ i Solari 500+, po Javnom pozivu raspisanom 1. novembra

Prosječan novembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore (ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni) iznosi 29,71 eura, saopšteno je danas iz Elektroprivrede Crne Gore EPCG.

Domaćinstva u Žabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 16,78 eura, dok je najveća prosječna potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Podgorici gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 37,79 eura.

“64,67 odsto domaćinstava dobiće račun u vrijednosti do 30 eura, od 30 do 50 eura 17,92 odsto kupaca, od 50 do 100 eura 14,41 odsto kupaca, dok je potrošnja preko 100 eura očitana kod tri odsto kupaca”, naveli su iz EPCG.

Novembarske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće 40 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 146.937 kupaca.

“Domaćinstva su u novembru 2021. godine potrošila 102.046.490 kWh (kilovatsati) električne energije, što je sedam odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, a u odnosu na novembar 2020. potrošnja je manja za jedan odsto”, kažu u EPCG.

Podsjećaju da je u toku, do 31. decembra, prijavljivanje za projekat SOLARI 3000+ i Solari 500+, po Javnom pozivu raspisanom 1. novembra.

“Predmet Javnog poziva kojeg su raspisali EPCG i EKO FOND je je finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno za fonaponskih sistema snage do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata, uz 20 odsto subvencije Eko fonda. Zainteresovani kupci električne energije, koji budu ispunili uslove neophodne za korišćenje energije sunca, učešćem u projektu u prilici su da od potrošača i kupaca postanu proizvođači električne energije, da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, a eventualno ostvarene viškove prodaju nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji”, kažu u EPCG.

Korisniku projekta će se obezbijediti i tehnička i logistička podrška zaposlenih u EPCG, kao u izgradnji tako i u prikupljanju neophodne dokumentacije i saglasnosti, da investiciju otplaćuje u jednakim mjesečnim iznosima čiji ukupan iznos ne može biti veći od prosječnog računa za utrošenu električnu energiju tog korisnika, na period do 10 godina, u zavisnosti od visine investicije.

Svi detalji o projektu dostupni su na www.solari.epcg.com.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve