Proširenje zauzima veoma visoko mjesto u agendi predsjedavanja Hrvatske Evropskoj uniji (EU), poručeno je sa sastanka predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića sa hrvatskim ambasadorom Veseljkom Grubišićem.

Foto: PKCG

Kako je saopšteno iz Privredne Komore, Grubišić je kazao da se Hrvatska trudi da postigne konsenzus po tom pitanju unutar Unije, i da to bude svojevrsna kruna njenih aktivnosti.

„Proširenje je za Hrvatsku veoma bitno, jer se odnosi na naše susjedstvo koje želimo da bude mirno, demokratsko i prosperitetno“, rekao je Grubišić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska očekuje da će se pitanje proširenja definisati prije Zagrebačkog foruma u maju, i da optimizam ulivaju izjave predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je izrazila posvećenost tom procesu.

Ambasador je ocijenio da bi dinamiziranje proširenja dalo novi zamah državama u regionu i intenziviranju reformi koje sprovode.

On je naglasio da će se Hrvatska boriti za više sredstava u kohezionoj politici, što je veoma važno i za buduće članice EU.

Golubović je ocijenio vrlo pozitivnim za Crnu Goru i region to što je predsjedavanje EU preuzela prijateljska država sa kojom Crna Gora razvija veoma kvalitetne političke i ekonomske odnose.

On je naglasio pozitivne trendove privredne saradnje dvije zemlje koji se naročito ogledaju u rastu investicionih i tuirističkih pokazatelja.

„Podsjetio je da je Privredna komora učestvovala u realizaciji uspješne manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu, i predložio da se slična, uz održavanje poslovnih bilateralnih ili multilateralnih skupova, organizuje uoči Zagrebačkog foruma“, kaže se u saopštenju.

Golubović je rekao da je prethodna godina bila veoma uspješna za crnogorsku ekonomiju.

Kako je naveo, projekcije su da je ostvareni rast u prošloj godini bio po stopi od oko četiri odsto, što je jedna od najviših u Evropi.

Prema riječima Golubovića, privrednici pozdravljaju sve snažnije institucionalno partnerstvo Komore sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou i njen uticaj na unapređenje regulatornog okvira, odnosno kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta.

Grubišić je kazao da se Crna Gora značajno razvija posljednjih godina, što se naročito može primijetiti na polju unapređenju infrastrukture.

On je kazao da očekuje da će Crna Gora ubrzo dati odobrenje da se formira zajednička IAP kompanija za projektovanje, sa sjedištem u Dugopolju, koju bi činili Montenegrobonus, BH gas, Plinacro i Albgaz.

„Kompanija bi se bavila izradom studija i projekata koji bi doprinijeli obezbjeđenju novčanih sredstava za izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda“, kaže se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve