Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Produžen rok za učešće u projektu Solari 5000+ 70 MW

Podsjećaju da se do sada za učešće u projektu ''Solari 5000+ 70MW'' prijavilo preko 5.000 potrošača, a da su zbog velikog odziva, ali i interesovanja javnosti, odlučili da rok produže do kraja februara tekuće godine

Elektroprivreda Crne Gore obavještava javnost da je rok za podnošenje prijava za učešće u projektu „Solari 5000+ 70MW“ produžen do 29. februara 2024.godine.

Podsjećaju da se do sada za učešće u projektu “Solari 5000+ 70MW” prijavilo preko 5.000 potrošača, a da su zbog velikog odziva, ali i interesovanja javnosti, odlučili da rok produže do kraja februara tekuće godine.

Naglašavaju da su svi potrošači koji su se već prijavili za učešće u projektu “Solari 5000+ 70 MW” evidentirani u našoj bazi podataka i isti ne treba da ponavljaju prijavu.

“Rangiranje će se izvršiti prema prethodno, javnim pozivom, utvrđenoj skali”, navodi EPCG.

Svi potrošači zainteresovani za projekat, za isti se mogu prijaviti putem on-line prijave koja se nalazi na web portalu www.solari.epcg.com, popunjavanjem formulara na informativno-naplatnim punktovima EPCG ili kod ekipa na terenu.

Projekat SOLARI 5000+ (70 MW), namijenjen kako domaćinstvima i pravnim licima, tako i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata). Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW.

Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema.

“Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca. Korišćenjem mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije kupac postaje PROSUMER (proizvođač-kupac), dakle krajnji kupac električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem”, navodi EPCG.

Podsjećaju da su u cilju pojednostavljivanja procesa prijave i ugradnje sistema, inicirali izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je omogućeno da se dinamika ugradnje ubrza a da potrošači jednostavno i brzo ugrade fotonaponski sistem.

“Crna Gora je jedna od zemalja sa najvećim brojem sunčanih dana u Evropi, samim tim i pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije i EPCG čini sve da tu prednost maksimalno iskoristimo”, ističe se u saopštenju EPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve