Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Produžen rok za reprogram poreskog duga

Takođe, zahtjev se može podnijeti i na propisanom obrascu predajom nadležnoj područnoj jedinici

Uprava prihoda i carina i Ministarstvo finansija omogućili su poreskim dužnicima da, umjesto prvobitnog roka koji je istekao juče, prijave se za reprogram poreskog duga do 30. juna, navodi se u saopštenju.

Njhovu objavu prenosimo integralno:

Upućen je poziv pravnim i fizičkim licima, koja imaju poreska i neporeska potraživanja dospjela za plaćanje zaključno sa 20.aprilom tekuće godine, da podnesu zahtjev za reprogram Upravi prihoda i carina.

Zahtjev može biti podnešen elektronskim putem, upotrebom elektronskog certifikata, preko portala Uprave prihoda i carina – https://eprijava.tax.gov.me.

Takođe, zahtjev se može podnijeti i na propisanom obrascu predajom nadležnoj područnoj jedinici.

Obrazac zahtjeva dostupan je na web sajtu Uprave prihoda i carina, na adresi www.upravaprihoda.gov.me

Reprogram poreskog potraživanja može se odobriti u najviše 60 jednakih mjesečnih rata, a podrazumijeva sva poreska i neporeska potraživanja nastala po osnovu poreza na dobit preduzeća, na dohodak građana, na dodatu vrijednost, na promet nepokretnosti, poreza na kafu, doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za obavezno zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti, kao i doprinosa Fondu rada i koncesionih naknada. Ne odnosi se na poresko potraživanje dužnika nad kojim je otvoren stečajni postupak, osim ako se stečaj sprovodi reorganizacijom, ili na one za koje nije podnijeta poreska prijava u skladu sa zakonom, kao ni na potraživanje za koje je izvršeno odlaganje.

Minimalni iznos mjesečne rate može iznositi 50 eura za pojedinca koji ne obavlja privrednu djelatnost, 70 eura za preduzetnika koji plaća obaveze u paušalnom iznosu, kao i 100 eura za preduzetnika koji plaća obaveze prema stvarnom dohotku.

Minimalni iznos mjesečne rate iznosi i 100 eura za preduzeće koje ima do pet zaposlenih, 500 eura za firme koje imaju od šest do 50 zaposlenih, kao i 1.000 eura za kompaniju koja ima preko 50 zaposlenih.

Dužnik, kojem je odobren reprogram, u obavezi je da jednokratno uplati 10% od ukupnog iznosa poreskog potraživanja utvrđenog rješenjem o reprogramu u roku od deset dana od dana donošenja rješenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve