Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

PRIVATNI INTERES I POLITIČKE SPLETKE (3): Ko se ugrađuje u dilove za turističke agencije?

I dok odbijaju da potpišu ugovor sa Ski centrum Kolašin 1450 sa kojima dijele staze, uprava Skijališta je potrčala i ove godine da stavi paraf na ugovor sa svojim starim partnerom Dejanom Ljevnaićem, direktorom Olimpijskog centra Jahorina, i bivšim direktorom Skijališta Srbije koji je ujedno i zastupnik Ski Data kompanije za kontrolu  prolaza na uspinjače za Crnu Goru. Na konferenciji za novinare ovim povodom, Đuro Milošević je više djelovao kao PR OC Jahorina nego kao direktor Skijališta Crne Gore, izjavljujući da je ovo prilika da Kolašin ''uči od najboljih''.

Sumnjiva imenovanja, partijska prepucavanja, lični interesi i upravljanje iz sjenke, najbolje opisuju trenutnu situaciju u Skijalištima Crne Gore. Portal Aktuelno je pisao o političko- interesnim igrama Demokrata i URA u Skijalištima Crne Gore, kojima je na mjesto predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore došla Milena Vlahović iz pokreta URA, iako je ta funkcija po partijskoj preraspodjeli, trebalo da pripadne Socijalističkoj narodnoj partiji. Vlahovićeva se, nespremna za rukovođenje ovom kompanijom, našla u mreži ličnih apetita ali i već uigranih šema bivšeg rukovodstva, prije svih Zorice Vojinović, bivše predsjednice OD Skijališta Crne Gore, i bivšeg člana ovog tijela Ivana Ašanina, ali i rukovodioca sektora tehničkih poslova i razvoja Skijališta Crne Gore Predraga Milanovića i sa njim blisko povezanog Dejana Ljevnaića, bivšeg direktor JP „Skijališta Srbije”, koji trenutno obavlja funkciju direktora Olimpijskog centra Jahorina, a ima kontakte sa firmom Leitner, proizvođačem mašina za štampanje snijega i uspinjača.

GLAVNI STRATEG U PODUHVATU KRAĐE DRŽAVE, PREDRAG MILANOVIĆ: Došao iz Srbije da uči domaće uhljebe kako najbolje malverzacijama izvući ličnu korist. Doveden od strane bivše vlasti, ali je zahvaljujući kameleonskim sposobnostima preživio i posljednje dvije vlade, a da li će i treću zavisi od toga koliko će nova administracija biti spremna da stane na kraj potkradanju državnih resursa

U ovoj mreži politike i profiterstva, Vlahovićeva je postala instrument za loše odluke i poteze koje su Skijališta već počela da preduzimaju. Iako je obećala, Vlahovićeva nije  odgovorila na ponudu Ski centra Kolašin 1450 da se angažuje svjeski renomirana IT kompanija koja će napraviti program za raspodjelu sredstava od prodatih karata na osnovu parametara koje bi predložile dvije komisije- Skijališta Crne Gore i Ski centra Kolašin 1450. Princip po kome funkcionišu takvi programi je da na dnevnom nivou mjeri koliko procenata od prodatih ski pasova pripada svakome od investitora na osnovu nekoliko fiksnih parametra kao što su koliko ko ima kilometara staza i uspinjača i nekoliko promjenjljivih parametara kao što su broj skijaša na određenim uspinjačama i stazama i koliko se vremena svaki skijaš zadržao na čijoj stazi.

Očigledno je da interesnim grupama u Skijalištima Crne Gore ne odgovara projekat zajedničkog ski pasa, iako se deklarativno zalažu za njega, a u stvarnosti odbijaju da potpišu ugovor o saradnji, ćute na zahtjeve za formiranje cijena da bi finalno krenuli u jednostranu prodaju promotivnih ski pasova, bez bilo kakve kontrole da taj ski pas zaista koristi onaj koji ga je kupio. Portal Aktuelno je opisao matricu mogućih malverzacija sa promotivnim ski pasovima koje kupuju vlasnici apartmana i privatnog smještaja, od kojih su neki na čelnim pozicijama u Skijalištima, ali i u Opštini Kolašin, i onda ih preprodaju turistima po cijenama znatno jeftinijim od dnevnog ski pasa.

Zastupnik interesa i portparol OC Jahorina, a sa desne strane sjedi Dejan Ljevnaić

I dok odbijaju da potpišu ugovor sa Ski centrum Kolašin 1450 sa kojima dijele staze, uprava Skijališta je potrčala i ove godine da stavi paraf na ugovor sa svojim starim partnerom Dejanom Ljevnaićem, direktorom Olimpijskog centra Jahorina, i bivšim direktorom Skijališta Srbije koji je ujedno i zastupnik Ski Data kompanije za kontrolu  prolaza na uspinjače za Crnu Goru. Tako su prije nekoliko dana u Portonovom, a ne u Kolašinu, dva direktora, izvršni u Skijalištima Crne Gore Đuro Milošević, i Ljevnaić iz OC Jahorina, potpisali Ugovor o sezonskim ski kartama.

“Počeli smo sa promotivnom prodajom sezonskih ski pasova za skijašku sezonu 2023/2024 i svaki kupac ovog promotivnog ski pasa imaće pogodnost da može tri dana uzastopno da skija na padinama Olimpijskog centra Jahorina” rekao je Milošević. Ovo, međutim, važi i za skijaše sa OC Jahorina, koji će takođe moći besplatno da skijaju tri dana u Kolašinu!

Kome ovo odgovara? Ako je obrazloženje za prodaju promotivnih sezonskih ski pasova to što ih uglavnom kupuju Kolašinci kako bi im se omogućilo jeftinije skijanje, onda nema poslovne logike da je ova odluka u korist Kolašina. Sa druge strane, vrlo je atraktivna za OC Jahorina, jer turističke agencije u ponudi turistima za istu cijenu obezbjeđuju tri dana besplatnog skijanja u Kolašinu. Na konferenciji za novinare ovim povodom, Milošević je više djelovao kao PR OC Jahorine nego kao direktor Skijališta Crne Gore, izjavljujući da je ovo prilika da Kolašin ”uči od najboljih”.

Dejan Ljevnaić ekspert za sprovođenje Otvorenog Balkana i poltron srpskog autokrate Aleksandra Vučića: Kontroverzni agent ”srpskog sveta” posljednjih godina čest gost u Crnoj Gori, gdje promoviše OC Jahorinu i preko uprave Skijališta Crne Gore, pojačava ponudu Jahorine. Za njegovo ime se vezuju brojne afere

Ovakav snishodljiv odnos prema Jahorini i Ljevnaiću i ne čudi, posebno ako uzme u obzir da je Ljevnaić poznat kao poltron srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, što je potvrdio i u pisanom uratku objavljenom u srpskoj propagandi, gdje je na sva zvona promovisao propali projekat Otvoreni Balkan.

Kao specijalista za ”srpski svet”, Ljevnaić je iz Skijališta Srbije poslat na Jahorinu gdje, kako smo naveli, upravlja Olimpijskim centrom. Njegov mandat u Skijalištima Srbije obilježen je aferama, a najpoznatija je ona o prepravljanju Ski Data opreme, za koju javnost nikada nije dobila odgovor da li je bilo malverzacija ili ne. Kao “ekspert” za Ski Data dobio je ekskluzivno zastupništvo Ski Data kompanije za kontrolu prolaza na uspinjačama za Crnu Goru. Skandal je izbio odmah po instaliranju te opreme na Skijalištima Kolašin jer nije funkcionisala. Portal Aktuelno je pisao da u jeku zimske turističke sezone sistem Ski Data, austrijske firme, osim što nije bio instaliran u punom kapacitetu i po sopstvenim standardima, često je i blokirao, posebno u danima kada Skijalište ima najviše gostiju. Za renomirani brend kao što je Ski Data, ovo je ozbiljan neprofesionalizam, na ivici skandala.

Iz podataka se može zaključiti da je Ljevnaić posljednjih godina čest gost u Crnoj Gori, gdje promoviše OC Jahorinu preko uprave Skijališta Crne Gore, pojačava ponudu Jahorine i besplatnim skijanjem u Kolašinu, ali i preprodaje skupu opremu za ski centre uz, u najmanju ruku, probleme u funkcionisanju ali i u cijeni. Portal Aktuelno je pisao da je Ljevnaić bio umiješan i u spornu nabavku ratraka-tabača snijega za Skijališta Crne Gore gdje je isporučena oprema bila značajno jeftinija od plaćene. Da li se i ko ugradio u taj posao, državi organi ni do danas nijesu istražili.

Iz navedenog nije jasno da li Ljevnaić u Crnu Goru dolazi kao direktor OC Jahorina, zastupnik ski opreme ili zagovornik Otvorenog Balkana. Da je više od običnog direktora, pokazuje i podatak da se crnogorski funkcioneri rado sastaju sa njim kao što je to bio slučaj sa ministrom policije Filipom Adžićem i direktorom Uprave policije Nikolom Terzićem koji su se ljetos pohvalili da su se sreli sa Ljevnaićem. Koloritna biografija bliskog saradnika na više projekata u Skijalištima Crne Gore ostavlja prostor za razna tumačenja.

Slične ugovore Skijališta Crne Gore imaju i sa još nekim skijalištima regiona. Umjesto da rade na promociji Skijališta Kolašin i jedinstvenog ski pasa za sve staze, ovo preduzeće forsira ski centre okruženja. Za čiju korist, pokazaće vrijeme.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve