Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

NASTAVLJENE MALVERZACIJE U SKIJALIŠTIMA CRNE GORE: Ratraci stigli u Kolašin, niko ne zna cijenu, niti koliko je država oštećena prilikom nabavke

Još uvijek se ispituje koja je realna cijena ovih mašina plaćenih gotovo 1.300.000 eura. Pojedine procjene govore da ratraci koji su dovezeni ne vrijede preko 800.000 eura, što znači da bi cifra za koju je država oštećena mogla biti i do 500.000 eura! O tome je međutim teško govoriti  jer još uvijek nije provjerena tačna vrijednost od proizvođača. Portal Aktuelno će se obratiti proizvođaču sa zahtjevom da dostavi tačne cijene mašina, iako nam je poznata okolnost da je na zahtjev drugih skijališta proizvođač poručio da na ovo pitanje ne daje odgovore.

Malverzacije u jednom od najperspektivnijih državnih preduzeća – Skijalištima Crne Gore nastavljaju se i nakon zimske turističke sezone, koju su obilježili podmukli napadi i sabotaža bivše izvršne vlasti i određenih interesnih struktura povezanih sa njom.

Portal Aktuelno u više tekstova pisao je o tome da je ova državna kompanija na meti beskrupuloznih napada putem medijskog reketiranja i naručenih tekstova, iza kojih se krije jasna namjera da se radi ličnih interesa sabotira zimska turistička sezona na Bjelasici, dugoročno blokira razvoj sjevera i zaustave projekti od nacionalnog značaja.

Međutim, određene interesne grupe pokazale su da su radi lične koristi spremne, ne samo da oštete Skijališta Crne Gore, već i da uđu u zonu krivične odgovornosti. Njihovi planovi se, po svemu sudeći, nastavljaju, nakon pauze koju su napravili zbog pisanja portala Aktuelno, koji je razotkrio skandal povezan sa nabavkom ratraka – tabača snijega koji se koriste za skijaške staze.

Kako saznaje portal Aktuelno, dvije mašine prošle sedmice ipak su stigle u Kolašin, odnosno u skijalište Kolašin 1600.

”Dva nova ratraka stigla su u Kolašin 1600, iako njihovu nabavku prate kontroverze i sumnje u malverzacije. Kao prvo, niko ne zna koliko ovi ratraci tačno košataju, tako da se javlja sumnja da je prilikom njihove nabavke država oštećena za sumu koja se kreće i do pola miliona eura”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Ratraci koji su stigli na Bjelasicu izgledaju isto kao oni koji su naručeni i plaćeni, međutim, nakon provjere konstatovano je da su dopremljeni drugi modeli

Kako sumnjaju, proizvođač mašina za tabanje snijega Leitner je, najvjerovatnije, uključen u ovaj sumnjivi posao.

Ratraci jeftiniji od naručenih?

Kako je portal Aktuelno već pisao, skijalište Kolašin 1600 dobilo je ratrake mnogo jeftinije od onih koje su naručili i platili, a sumnja se da je sve urađeno da bi određena grupa ljudi izvukla materijalnu korist.

U malverzaciji, kako saznajemo, umješana su lica iz rukovodstva Skijališta, član Odbora direktora Zorica Vojinović i pomoćnik izvršnog direktora i rukovodilac sektora tehničkih poslova i razvoja Skijališta Crne Gore Predrag Milanović, kao i Dejan Ljevnaić, bivši direktor JP „Skijališta Srbije”, koji trenutno obavlja funkciju direktora Olimpijskog centra Jahorina, a ima kontakte sa firmom Leitner, proizvođačem mašinerije za ski-centre. Milanović važi za glavnog operativca Vojinovićke i Ljevnaića, kojeg je dovelo staro rukovodstvo, ali se on dobro uklopio sa novim koje je došlo nakon izbora 30. avgusta 2020.

Kako smo pisali, država je kupila dva nova ratraka preko firme Eurozox  za 1.300.000 eura, a oni su ih rekordnom roku isporučili na skijalište Kolašin 1600 u aprilu. Inače firma Eurozox je povezana sa ‘Novim Volvoxom’ koji već radi dosta poslova za državu na Skijalištima.

Dejan Ljevnaić

Početkom godine skijalište Kolašin 1600 dobilo je informaciju da su ratraci već u Crnoj Gori, i bilo je krajnje začuđujuće što su tako brzo stigli. Kada su mašine stigle na Bjelasicu provjerena su i konstatovano je da su dopremili druge modele.

Kako su istakli naši dobro upućeni izvori, dopremljeni ratraci su spolja izgledali isto kao oni koji su naručeni, ali se ustanovilo da su ovo modeli jeftiniji minimum 50 hiljada eura po komadu! O ovom incidentu napravljen je zapisnik.

Ratraci su, kako saznajemo, početkom godine bili u Crnoj Gori, a nabavljeni su čim je Skijalište Crne Gore donijelo odluku da kupi još dvije mašine. Kad su dovezeni na Skijališe 1600 na Bjelasici, čim je konstatovano da se radi o različitim modelima, odmah su vraćeni na mjesto gdje su do tada bili skladišteni.

Kako smo već pisali, Skijalište Kolašin 1600 je naručiocima uputilo zahtjev za formiranje mješovite komisije koja će neposrednim uvidom provjeriti navode, konstatovati stanje i preporučiti mjere neophodne za rješavanje ovog problema.

Tenderske malverzacije i dizanje cijene, država oštećena za stotine hiljada?

Kako su ranije kazali naši izvori, malverzacije i podizanje cijene mašinama za tabanje snijega počelo je još prilikom raspisivanja tendera.

”Uprava Skijališta raspisala je tender, na koji se javio Ski centar Vučje u kooperaciji sa Dejanom Ljevnaićem  i ponudio dva ”Kessborer” ratraka za 1.200.000 eura. Drugi ponuđač je bila kompanija iz Danilovgrada ”Eurozox”, čiji je osnivač i izvršni direktor Zoran Drobnjak, a ovlašćeni zastupnik Željko Šljivančanin,  sa ponudom za dva ”Prinoth” ratraka od 1.299.000. Uprava je izabrala Eurozox kao jedinog validnog ponuđača jer Ski centar Vučje nije ispunjavao uslove tendera, zbog neplaćenog poreza u 2021. godini u iznosu 95 eura”, rekli su naši izvori.

Kolašin 1600, Foto: Investitor.me

Na pitanje portala Aktuelno, zašto se na tender prijavila firma koja zbog smiješnog duga od 95 eura, ne ispunjava tenderske uslove, naši izvori navode da je po svemu sudeći u pitanju ,,namještaljka”.

”Prema pouzdanim informacijama koje imamo, ova dva ponuđača su se dogovorila da Ski centru Vučje i Ljevnaiću ne bude ispravna ponuda kako bi digli cijenu ratraka i prodali jeftinije mašine po većoj cijeni. Da se radi o sumnjivim radnjama govori i to što je ponuda bila neispravna zbog zaista smiješnog poreskog duga od svega 95 eura”, rekli su naši izvori.

Ističu da iako su mašine plaćene skoro 1.300.000 eura pitanje je koliko zaista vrijede.

”Samim tim što su plaćene za desetine hiljada, skoro 100.000 eura više nego što je bila druga ponuda nagovještava da je država debelo oštećena. Još kada uzmemo u obzir procjene da su dva kupljena ratraka značajno jeftinija od navedene cijene, tek ostaje da se vidi koliko je tačno država oštećena”, rekli su naši izvori i poručili da treba ispitati da li u ovom slučaju ima krivične odgovornosti i posla za nadležne tužilačke organe. Kada je u pitanju cifra za koju je država oštećena prilikom nabavke mašina, ona se kreće i do pola miliona!?

Vojinović i Ljevnaić stoje iz ”operacije”

Kako smo već pisali, ”mozak operacije” je Ljevnaić koji ima kontakte sa firmom Leitner, proizvođačem mašinerije za ski-centre.

Pokriće za čitavu akciju, dala je Zorica Vojinović, o čijim smo malverzacijama već pisali.

”Ovdje se otvara niz pitanja, prije svega zašto je Vojinović u ime Borda direktora dozvolila da se u kupovinu ovako skupe opreme ide preko posrednika? Pitanje je zašto država direktno nije kupila vozila od proizvođača i kako to da mogu posrednici da preprodaju”, rekli su naši izvori još ranije kada smo pisali o ovom slučaju.

Kako su kazali, skandalozno je što su dovezeni jeftiniji modeli ratraka, koji su plaćeni za skoro 50.000  više po komadu, čime je država oštećena za gotovo 100.000 eura.

”Još uvijek se ispituje koja je realna cijena ovih mašina plaćenih gotovo 1.300.000 eura. Pojedine procjene govore da ratraci koji su dovezeni ne vrijede preko 800.000 eura, što znači da bi cifra za koju je država oštećena mogla biti i do 500.000 eura! O tome je međutim teško govoriti  jer još uvijek nije provjerena tačna vrijednost od proizvođača”, rekli su naši izvori.

Zloupotrebe u kolašinskom skijalištu 1600

Portal Aktuelno će se obratiti proizvođaču sa zahtjevom da dostavi tačne cijene mašina, iako nam je poznata okolnost da je na zahtjev drugih skijališta proizvođač poručio da na ovo pitanje ne daje odgovore.

Pokušaj zastrašivanja preko sudova

Treba podsjetiti da se naša medijska kuća zbog pisanja o malverzacijama u Skijalištima Crne Gore našla  na meti reketiranja i zastrašivanja preko sudova. Tužbe protiv portala Aktuelno su krajem aprila podnijeli član Odbora direktora Skijališta Crne Gore Zorica Vojinović i bivši direktor JP „Skijališta Srbije”, koji trenutno obavlja funkciju direktora Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Ljevnaić i Vojinović podnijeli su Osnovnom sudu u Kolašinu gotovo identične tužbe protiv portala Aktuelno, zbog ’’izazivanja duševnih bolova nanijetih objavljivanjem neistinitih i uvredljivih tekstova’’ i traže odštetu od po 6.000 eura. Ljevnaiću su navodno, kako tvrdi njegov advokat u tužbi, nanijeti duševni bolovi jer smo ga ’’predstavili kao lice koje u produženom trajanju vrši teža krivična djela’’. Vojinović, sa druge strane, toliko su potresli tekstovi portala Aktuelno da su kod nje, kako tvrdi u tužbi, ’’izazvali zdravstvene probleme zbog čega je morala da se obrati ljekaru’’.

Međutim, jasno je da su Vojinović i Ljevnaić u ovom slučaju uhvaćeni u malverzacijama, i da navodni duševni bolovi proističu iz činjenice da je objavljena istina o njihovim zakulisnim radnjama, što smo i dokazali u tekstu koji možete pročitati na OVOM LINKU.

Lični interesi ispred razvojnih projekata

Portal Aktuelno već je pisao o interesnim grupama koje čine sve da bi zbog lične koristi sabotirali razvojne projekte koji obuhvataju kolašinska skijališta.

Neizostavan dio tih poduhvata su medijska reketiranja koja se obavljaju preko režimskog tabloida Vijesti, a u sve je bila umiješana Zorica Vojinović iz Borda direktora Skijališta.

Iako to nije bio dio nikakvog dogovora Vojinović je iza leđa svih, uključujući i direktora Skijališta Crne Gore Đura Miloševića, izdejstvovala da Odbor direktora donese odluku da se na skijalištu Kolašin 1600 prodaje ski-pas samo za to skijalište i to po cijeni od 15 eura.

To je bilo direktno sabotiranje projekta povezivanja dva skijališta žičarom K7.

Takođe se spekulisalo da Vojinović preko napada naručenim tekstovima u režimskom tabloidu Vijesti, želi da aktuelno rukovodstvo Skijališta predstavi kao nesposobno, da bi namjestila posao svom prijatelju Dejanu Ljevnaiću.

Portal Aktuelno pisao je i oko pokušaja malverzacija u nabavci aparata za mjerenje parametara posjećenosti ski-centara u koje je takođe bio umiješan tandem Vojinović-Ljevnaić.

Kada govorimo o malverzacijama na Skijalištima, treba podsjetiti na sumnjivu nabavku šestosjeda proizvođača Leitner, u mojkovačkom i bjelopoljskom skijalištu. Šestosjed je plaćen 500 hiljada više od Dopelmayera koji je ispao sa tendera takođe zbog 20-ak eura koji su nedostajali u obaveznom depozitu za učešće na tenderu. Slično kao i sa 95 eura duga u slučaju sa ratracima.

Nakon svega što je navedeno postavlja se pitanje da li je došlo vrijeme da se sumnjivim radnjama koje se već duže vremena odvijaju na Skijalištima i koje debelo zalaze u zonu krivične odgovornosti, pozabave nadležne institucije, prije svih Tužilaštvo?

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
27.06.2022-21:28 21:28

Koliko su to komplikovane mašine kada jedna košta 600 hiljada eura? Otkuda su doplivali ovo dvoje: Vojinović i Ljevnaić? Jesu li to Zdravka Boce eksperti? Vidi se da su krali ali je pitanje da či će biti procesuirani.

Belgijanac
27.06.2022-22:16 22:16

Narucilac ovog teksta je Ivo bidon, frustriran nakon sto je provaljen oko zgrade na Gorici

Zdravo
28.06.2022-02:04 02:04

Vrijednosti kanadskog(bombarder”ratrapa,koji je mnogo bolji od ovih je oko 350.ooo $.sa garancijom 4 god.