Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Predviđeno proširenje ski centara na Bjelasici: U planu i staze za turno skijanje na Sinjajevini i uređenje novih skijališta na Komovima, Loli i Javorju

Ocijenjeno je da područje Opštine ima odlične uslove za razvoj turizma, urbano jezgro grada, NP Biogradska gora, živopisne pejzaže, skijališta, ruralna područja, kanjone i lovišta ali i očuvanu prirodu koja predstavlja osnov za razvoj ekološki orijentisanih formi turizma - navdeno je u Nacrtu PUP-a

U Kolašinu je u narednom periodu predviđen razvoj skijališnog turizma kroz proširenje već postojećih ski centara na Bjelasici, zatim kroz formiranje novih skijališta na Komovima, Loli i Javorju, kao i kroz formiranje staza za turno skijanje na Sinjajevini, piše portal eKapija.

To piše u Nacrtu Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašina koji je objavljen na sajtu Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a koji je trenutno na javnoj raspravi.

Ocijenjeno je da prirodne karakteristike Opštine pogoduju razvoju dvosezonskog turizma, a razvoj sportskog turizma predstavlja odličnu priliku da se turistička sezona produži.

– Izrazito planinski karakter u kombinaciji sa povoljnim klimatskim prilikama u zimskoj sezoni pogoduju razvoju skijališta i odvijanju zimskih sportova – Stoji u Nacrtu Nacrtu PUP-a Kolašina.

Kako stoju u dokumentu, u planu je razvoj turne ski staze na Sinjajevini.

– Turno skijanje predstavlja ekstremniji oblik skijanja, odnosno skijanje u divljini, za avanturiste, izvan uređenih zona skijališta. Na ovaj način ljubitelji zimskih sportova mogu nesmetano da skijaju po netaknutom snijegu i neuređenim stazama. Opremanje turne ski staze podrazumjeva obilježavanje staze – piše u dokumentu.

Takođe planirano je i formiranje tri uređena skijališta.

– Prilikom detaljnog planiranja skijaških staza na Loli i Javorju predlaže se saradnja sa opštinom Šavnik. Na Bjelasici se planira proširenje i modernizacija postojećeg skijališta Jezerine 1450 i Jezerine 1600 dok se na Komovima u okviru predloženog Regionalnog parka prirode, u planskoj cjelini Mateševo, planira novo uređeno skijalište – navedeno je.

Predviđen je i razvoj gradske zone Kolašina, gdje je planirano otvoreno klizalište na ledu, čije će funkcionisanje upotpuniti turističku ponudu. Osim klizališta u centru Kolašina (Radigojno i Barutana), predviđeno je i sankalište sa dječijim ski liftovima.

– Pored zimskih sportova, Kolašin ima odlične uslove razvijanja ljetnje ponude u domenu sportskog, avanturističkog i ekstremnog turizma – rafting, free climbing, alpinizam. Za kvalitetan razvoj sportskog turizma biće neophodna rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih sportsko rekreativnih objekata. Novi objekti kao što su sportski tereni i stadion biće smješteni u planskoj cjelini Centar. Modernizovanjem sportske infrastrukture Kolašin će privući veći broj sportskih klubova koji će u njemu obavljati pripreme i sportska takmičenja – naznačeno je.

U okviru sportskog turizma moguće je razvijati i sportove na vodi.

– Za potrebe vodenih sportova planirati isključivo privremene objekte na obali i eventualno na vodi. Neophodno je i uređenje šetališta, očuvanje i izgradnja biciklističkih i planinarskih staza, njihovo markiranje i signalizacija, kao i povezivanje sa širom mrežom biciklističkih i pešačkih staza – pojašnjeno je.

U sklopu planske zone Mateševo u skladu sa PPPN Bjelasica i Komovi planira se razvoj avanturističkog parka. Kako postoji predlog za proglašenje Regionalnog parka, potrebno je voditi računa koje će aktivnosti biti zastupljene zoni budućeg avanturističkog parka.

– Moguće je izvesti projekte ljetnjeg tobogana, poligona sa sistemom užadi, poligona za rekreaciju, edukativnih dječijih igrališta, penjačkih ruta, staza sveznanja, biciklističkih staza, vježbališta i drugih aktivnosti koje omogućavaju posjetiocima da aktivno uživaju i upoznaju se sa prirodom ovog kraja, ne ugoržavajući njene vrijednosti – stoji u dokumentu.

U okviru osnovnih prirodnih i prostornih cjelina područja opštine Kolašin izdvaja se više manjih cjelina. To su planske cjeline Centar, Lipovo, Crkvina, Mateševo, Manastir Morača, Međuriječje i Dragovića Polje.

Postoji u plan da se u okviru parka osnuje Omladinski kamp sa specijalnim montažnim objektima za smještaj, prostorom za kampovanje pod šatorima, improvizovanim sportskim terenima, pratećim objektima u kojem bi se organizovale različite obuke iz civilnog sektora, sportske pripreme, obuke iz planinarenja, vanškolske aktivnosti školske i univerzitetske omladine, kao i različite državne organizacije iz Crne Gore i inostranstva, kao i obuke organizacija Crvenog krsta.

– Kamp bi funkcionisao samo u ljetnjem periodu i zapošljavao bi sezonske radnike koji bi radili uglavnom na poslovima održavanja, kao i u dijelu menadžmenta. Planovima nižeg reda odredila bi se najpovoljnija lokacija koja bi bila opremljena odgovarajućim sadržajem za ovu namjenu – pojašnjeno je.

U dokumentu piše da će sektor turizma u planskom periodu imati značajan uticaj na razvoj Kolašina i oporavak trenutno nedovoljno razvijene privrede. Očekivanja su da će država do 2025. godine, a samim tim i Opština, uspjeti da riješe problem trenutne recesije, a što će se pozitivno odraziti na širenje turističkih kapaciteta i cjelokupne turističke ponude Kolašina.

– Procijenjeni porast uslužnog sektora privrede od 81%, u kome bitan dio čini turizam predstavljaće snažan pokretač cjelokupnog razvoja i jačanje osnove za zapošljavanje. Ocijenjeno je da područje Opštine ima odlične uslove za razvoj turizma, urbano jezgro grada, NP Biogradska gora, živopisne pejzaže, skijališta, ruralna područja, kanjone i lovišta ali i očuvanu prirodu koja predstavlja osnov za razvoj ekološki orijentisanih formi turizma – navdeno je u Nacrtu PUP-a.

Ukoliko se adekvatno implementiraju smjernice plana, pretpostavka je da je realno ostvarljiv ukupan broj kreveta 4.520 ležajeva do 2035. godine.

Takođe, Kolašin kao vazdušna banja sa brojnim kvalitetnim prirodnim i društvenim resursima kao dopuna turističke ponude ima mogućnost da obogati ponudu zdravstvenog i wellnes turizma za poboljšanje fizičkog i umnog zdravlja, koristeći klimatske pogodnosti i prirodne vrijednosti.

– Začeci ovog oblika turizma već postoje u spa centrima postojećih hotela, što je dobra osnova za dalje promovisanje ovog vida turizma i ulaganja u dalji razvoj kroz prožimanje i povezivanje sa ponudom ostalih grana turizma – aktivnosti u prirodi, posete vjerskim objektima i dr.

Kolašin ima i potencijaz za unapređenje kongresnog turizma, krot dodatno osposobljavanjepostojećih sala.

– Planska preporuka je rekonstrukcija kongresne sale u Spomen domu, kulturnom centru, u današnjoj zgradi opštine Kolašin, koju bi gosti hotela Bjanka mogli da koriste u cilju proširenja usluga kongresnog turizma, koje nudi danas najuticajniji hotel u gradu – piše u smjernicama.

Razvoj agro, lovnog i vjerskog turizma

Region Kolašina pogodan je i za razvoj agroturizma, koji će povezati poljoprivrednu proizvodnju i turizam, što pozitivno utiče na zadržavanje stanovništva na selu.

Kao forma agroturizma predlaže se stvaranje eko sela, odnosno omogućavanje smještaja posjetilaca u kompleksu koji je izgrađen u prirodnom ruralnom okruženju i u skladu sa prirodom, bez njenog ugrožavanja. Gosti kompleksa će se kroz različite sadržaje i aktivnosti eko sela moći da se upoznaju sa tradicijom i načinom života kolašinskog kraja.

Takođe se preporučuje da u postojećim seoskim domaćinstvima stanovništvo koje se bavi poljoprivredom i stočarstvom kao primarnom djelatnošću, proširi svoje kapacitete i na svom imanju omogući smještaj turistima. Uz smještaj u seoskom domaćinskom okruženju gosti će moći da se upoznaju sa svim aktivnostima koje domaćin svakodnevno obavlja i upoznaju ritam života kolašinskog kraja.

– Na ovaj način omogućiće se revitalizacija seoskih domaćinstava i kroz unapređenje turističke ponude, dodatni priliv prihoda sesokom stanovništvu.U domenu agroturizma i ruralnog razvoja predviđa se i mogućnost boravka gostiju u tradicionalnim crnogorskim katunima kolašinskog kraja – navodi se.

Ovakve aktivnosti biće zastupljene u svih sedam planskih cjelina kroz aktivnosti na postojećim i novim eko selima, odnosno katunima.

U cilju proširenja turističke ponude moguće je razvijati i speleološki i lovni, zatim kulturni u vjerski turizam

Zanatska ulica

Centralna zona grada Kolašina dobiće “zanatsku ulicu” koja će predstalvjati etnografski dio grada, gdje bi se promovisala lokalna industrija umjetnina i rukotvorina i zanatske radnje. Ponudu je potrebno obogatiti manifestacijama kao što je “Udahnite Kolašin” kojom se otvara ljetnja turistička sezona i stvara mogućnost obilaska najinteresantnijih kulturnih znamenitosti, upoznavanja sa kulturnom i običajima kolašinskog kraja. Predlaže se da i slikarska kolonija, sa stalnom postavkom, bude dostupna građanima i turistima

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve