Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

PRAVA investiciona klima: Da li Agencijom za investicije upravlja kadar Milačićeve partije!?

Prema zvaničnim saopštenjima, lokalni šef odbora minorne partije Prava Crna Gora izvjesni Aleksandar Franeta po svijetu vodi direktora jedne Vladine vrlo značajne Agencije

Zloupotreba državnih instutucija u partijske svrhe dobija posljednjih godinu i po zabrinjavajuće dimenzije, a na javnoj sceni se skoro svakodnevno pojavljuju primjeri frapantnog kršenja zakona, propisa, ali i načela moralnosti.

Novi primjer dolazi iz ”kombi partije” Prava Crna Gora, na čijem je čelu Marko Milačić, suprug bivše, ekstravagantne generalne sekretarke Vlade Žane Praščević.

Tako smo na putinističko-velikosrpskom portalu IN4S 27. maja mogli da saznamo da je “delegacija koju su činili predsjednik Prave Budve Aleksandar Franeta, predsjednik Prave Crne Gore u Plavu Siniša Radenović, pomoćnik direktora Agencije za investicije Andrej Lakić i predsjednik AZKA korporacije iz Turske gospodin Bulent Kaya posjetili Gusinje i tom prilikom se susreli sa predsjednicom Opštine Anelom Čekić i direktorom Sekretarijata za uređenje prostora i investicije Opštine Gusinje Šemsom Jarović”.

Kako piše u objavi na propagandnoj ispostavi BIA-e – IN4S-u, na sastanku su, između ostalog, “razmatrane mogućnosti za proizvodnju, preradu i pakovanje heljde sa područja Gusinja, jer postoje povoljni prirodni uslovi za uzgoj te žitarice”. Razmatrane su i mogućnosti za pokretanje procesa pakovanja vode u sklopu otvaranja proizvodnog pogona, obzirom da je teritorija Gusinja bogata vodoizvorištima, od kojih su najznačajniji Ali-pašini izvori, navodi se u saopštenju.

Samo saopštenje otvara pitanja zašto bi predsjednik lokalnih odbora u Budvi i Plavu minorne partije kakva je Prava Crna Gora, predvodili delegaciju u kojoj je Vladin funkcioner izvjesni Lakić. U svu tu papazjaniju još su uvučeni turski biznismeni i funkcioneri/ka opštine Gusinje.

Potpuno je nejasan odnos Franete i Radoševića sa Agencijom za investicije, jer oni nikako ne bi smjeli da kao partijski funkcioneri, kako su predstavljeni u saopštenju, vode glavnu riječ. Postavlja se logično pitanje ko upravlja Agencijom za investicije. Agencija ima i izvršnog direktora Mladena Grgića koji u ovome nije učestvovao.

Prije Gusinja obišli i Bodrum

Grgić i Lakić su učestvovali u drugom događaju gdje je opet bio Franeta.

Kako je navedeno na sajtu Agencije za investicije od 26. marta Grgić i Lakić su na poziv gradonačelnika turskog Bodruma Ahmeta Arasa boravili u zvaničnoj posjeti tom gradu. I u toj posjeti je bio Franeta iz Prave Crne Gore, ali u drugoj funkciji i još jedan odbornik u budvanskom parlamentu.

-U toku prvog dana posjete održani su sastanci sa guvernerom regije Bodrum, gospodinom Bilgehanom Bajarom, gradonačelnikom Bodruma, gospodinom Ahmetom Arasom i predstavnicima privrede Bodruma na čelu sa predsjednikom AZKA korporacije, gospodinom Bulentom Kajom. Pored predstavnika Agencije, sastancima su prisustvovali i predsjednik odbora direktora Akademije znanja u Budvi, gospodin Aleksandar Franeta, i odbornik u budvanskom parlamentu, gospodin Luka Liješević – piše u saopštenju Agencije za investicije.

Između ostalog se dodaje, da su “nakon razmjene protokolarnih poklona između predstavnika Agencije za investicije Crne Gore i visokih predstavnika regije Bodrum, gospodin Aleksandar Franeta je u ime predsjednika Opštine Budva, gospodina Marka Carevića, uručio zahvalnice grada Budve guverneru Bajaru, gradonačelniku Arasu i predsjedniku AZKA korporacije, gospodinu Kaji“.

-Tokom posjete crnogorski predstavnici su posjetiili i razgovarali sa predstavnicima jednog od najvećih brodogradilišta guleta u Bodrumu, luksuzne marine “Jalikavak” i predstavnicima asocijacije hotelijera u Bodrumu – zaključeno je u saopštenju.

Nije jasno koji je osnov Agenciji za investicije da u svojim objavama navodi što je izaslanik jednog grada Franeta poklonio nekom, već je to ako se već mora publikovati obaveza opštine Budva, Akademije znanja ili kabineta Carevića.

foto Prava CG

Prava tvrdi suprotno

Lokalna Radio televizija Budva je o posjeti Bodrumu izvijestila na drugačiji način. Kako je objavljeno “Delegacija Prave Budve u Bodrumu: Pregovori o saradnji u oblasti turizma“. Dakle, Agencija za investicije je na službeni put o trošku države povela funkcionera jednog lokalnog partijskog odbora i jednog odbornika!? Nije jasan osnov, rezon, a ni logika!

Iz svega navedenog, ispada da lokalni šef odbora minorne partije “po svijetu vodi” direktora jedne Vladine vrlo značajne Agencije. Na kraju, funkcioneri Agencije za investicije bi trebalo da provjere zakone prije nego li krenu na sljedeći put, jer nigdje nije dozvoljeno da o trošku države sa sobom “vodaju” razne lokalne predsjednike odbora političkih partija. A ako već moraju da idu neka o tome vode računa kako izvještavaju, a do tada vjerovatno će i nadležni morati da provjere osnov za ova putovanja. Takođe, Agencija mora da povede računa na koji način plasira informacije, jer će im za imidž biti jako loše, ako se zna da je jedan od kanala medij IN4S koji se smatra za ultra putinističku propagandnu ispostavu srpske BIA-e!

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marko
07.06.2022-07:46 07:46

Andrej Lakić je Crnogorac 100 %, nije njegova krivica što je je odredjen da bude dio delegacije!