Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Poslanici usvojili budžet za narednu godinu

Za budžet su glasala 43 poslanika, a nije bilo uzdržanih niti glasova protiv.

Predlog Zakona o budžetu za 2023. godinu usvojen je večeras na sjednici Skupštine. Za budžet su glasala 43 poslanika, a nije bilo uzdržanih niti glasova protiv.

Budžet za narednu godinu projektovan je na 2,852 milijardi eura. Prijedlogom budžeta definisano je da se Crna Gora može zadužiti do 600 miliona eura naredne godine.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je rekla da će Zakon o budžetu stupiti na snagu danom objave u Službenom listu Crne Gore.

Skupština je usvojila i prijedlog odluke o zaduživanju za 2023. godinu, sa 41 glasom za.

Nije prihvaćen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu. Uzdržano je bilo 37 poslanika, a protiv njih šest.

Na prijedlog budžeta za narednu godinu poslanici su podnijeli 119 amandmana čiji je ukupni fiskalni efekat 170 miliona eura.

Planirani rashodi budžeta su 2,852 milijardi eura, i u odnosu na prethodnu godinu veći su za 165,62 miliona eura ili 6,2 odsto.

Jedna od ključnih karakteristika budžeta je da su planirani transferi za socijalnu zaštitu od 785 miliona eura, odnosno 34 odsto ukupnih izdataka budžeta.

Za potrebe prava iz oblasti socijalne zaštite planirana su dodatna sredstva od 45 miliona eura, dominantno za dječije dodatke 23,01 miliona eura i ostala prava iz oblasti socijalne zaštite od 13,61 miliona eura.

Sedam miliona eura namijenjeno je za naknade za novorođenu djecu.

Za povećanje penzija planirana su dodatna sredstva od 35 miliona eura, shodno redovnom usklađivanju i očekivanom kretanju broja penzionera.

Sektor zdravstva ima značajno učešće na nivou javne potrošnje i čini 402 miliona eura, odosno 14 odsto ukupne javne potrošnje.

Sektoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede opredijeljena su ukupna sredstva od 63 miliona eura, što predstavlja uvećanje za šest miliona eura u odnosu na ovu godinu, i to se dominantno odnosi na uvećanje subvencija.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve