Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Poreski inspektori izrekli kazne od 733.700 eura, privremeno zatvorena četiri objekta

Obavili 1.895 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 157

Poreski inspektori su od 1. maja do 23. jula ove godine obavili 1.895 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 157, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Kako su naveli, po tom osnovu je izdato 219 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 733.700 eura.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 594.425 eura, od čega je naplaćeno 292.025 eura ili 49,13 odsto. Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima)”, kazali su iz UPC.

Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod četiri poreska obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

“Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja djelatnosti bez opšte poreske registracije”, dodaju iz UPC.

Podsjetili su da građani, kao i do sada, sve neprvilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

“Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mail adresu [email protected] radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti”, ukazuju u saopštenju.

Uprava prihoda i carina je, kako su naveli, intenzivirala kontrole u primorskim opštinama u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanja radnika.

“Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika u primorskim opštinama, kod kojih su prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je UPC u saznanju da postoji mogućnost da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

Za sve obveznike kod kojih je utvrđeno neregularno poslovanje, primjenjuju se oštre kaznene mjere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata, poštujući osnovne principe u radu UPC – neselektivnost i nultu stopu tolerancije za sivu ekonomiju”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve