Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Popa: Za privlačenje stranih investitora od presudnog značaja je politička stabilnost

Ambasadorka Popa istakla je potrebu dinamičnog oporavka crnogorske ekonomije nakon koronakrize, u čemu značajnu ulogu ima turistička djelatnost, kao i priliv stranih direktnih investicija

Saradnja Centralne banke Crne Gore i Delegacije Evropske unije u Podgorici je uspješna i kvalitetna, ocijenjeno je na današnjem sastanku guvernera Radoja Žugića i šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oane Kristine Pope.

Iz CBCG je saopšteno da su sastanku prisustvovali viceguverneri Miodrag Radonjić, Zorica Kalezić i Nikola Fabris, kao i Ingve Engstroem, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU i Marija Vuković-Đurović, savjetnica za ekonomsku i evropsku integraciju u Delegaciji Evropske unije.

Žugić je upoznao je ambasadorku sa najnovijim indikatorima poslovanja banaka u Crnoj Gori, ističući da je bankarski sektor, i nakon najvećeg talasa koronakrize, stabilan, likvidan i adekvatno kapitalizovan i da bilježi pozitivne trendove.

“Centralna banka Crne Gore je u kontinuitetu posvećena pregovaračkom procesu, usaglašavanju regulative sa EU standardima, te unapređenju kapaciteta, posebno u oblasti supervizije i sprečavanja pranja novca”, kazao je Žugić.

Ambasadorka Popa istakla je potrebu dinamičnog oporavka crnogorske ekonomije nakon koronakrize, u čemu značajnu ulogu ima turistička djelatnost, kao i priliv stranih direktnih investicija.

“Za privlačenje stranih investitora od presudnog značaja je politička stabilnost”, kazala je Popa i dodala da Crna Gora, zbog aktuelnih geopolitičkih dešavanja ima priliku da ostvari brži napredak ka Evropskoj uniji, ali da je za to od presudnog značaja da sama Crna Gora ubrza proces reformi iz svoje evropske agende.

Predstavnici Centralne banke su na današnjem sastanku uputili zahtjev Delegaciji Evropske unije da razmotri pružanje podrške inicijativi koja je pokrenuta prema EBA (European Banking Authority), a kojom se traži procjena usklađenosti funkcije nadzora u oblasti supervizije sa regulativom EU, kako bi se Crna Gora pridružila listi zemalja koje imaju postignutu kompatibilnost sa EU regulativom u oblasti bankarske supervizije već na nivou zemlje kandidata, navode iz CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve