Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Pokret penzionera: Cijene ubrzano rastu, Vlada ćuti

Kvartalno usklađivanje penzija, kako ističe, za sada ne daje ''miran san penzionerima'', iz razloga što je, kaže, inflacija mnogo veća od razlike za usklađeni iznos penzija

Ovih dana javnost se zatalasala događajima na tržištu koje je kod mnogih građana izazvalo ozbiljnu zabrinutost. Došlo je do naglog skoka cijena osnovnih životnih namirnica što pogađa najugroženije slojeve stanovništva među kojima prvenstveno penzionere, koji su osjetljivi i na najmanji porast cijena, kaže predsjednik Skupštine pokreta penzionera, Sadik Klimenta.

I dok, kaže on, cijene rastu, reakcija kreatora ekonomske politike “izostaje”.

“Vlada i oni koji treba da vode brigu da stanovništvo zaštite od nameta koje im priređuju trgovci za sada ćute. Vlada ima mehanizme da zaštiti I penzionere i ostale građane od nekontrolisanog divljanja cijena osnivnih životnih namirnica Zakonom o ograničenju cijena, koji predviđa da Vlada može upotrijebiti mjere za ograničenje cijena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi u uslovima poremećaja tržišta”, saopštio jeKlimenta.

Kvartalno usklađivanje penzija, kako ističe, za sada ne daje “miran san penzionerima”, iz razloga što je, kaže, inflacija mnogo veća od razlike za usklađeni iznos penzija.

“Ono što se svakodnevno može vidjeti u medijima je da Crna Gora prednjači po cijenama životnih namirnica u čitavom regionu”, naveo je Klimenta.

On podsjeća i da čak u Sloveniji i nekim zemljama Evropske unije treba izdvojiti manje novca za osnovne životne namirnice nego u Crnoj Gori.

Kaže da penzioneri nemaju dovoljno ni za hranu, a ne za ljekove i ostale potrepštine. Čeka ih i kupovina ogrijeva.

“Ne mogu penzioneri sa 300 eura sebi obezbijediti život dostojan čovjeka, a takvih u Crtnoj Gori ima više od 50 hiljada. Ne mogu kupiti ni osnovne namirnice, a da ne govorimo o kupovini ljekova. Za penzionere su naredni mjeseci nerješiva enigma kada se trabaju pobrinuti za nabavku ogrijeva za predstojeću zimu. Zato pozivamo nadležne da ulože dodatni napor za rješavanje nagomilanih problema”, kaže Klimenta.

Najavljuje i moguće proteste, ako Vlada ne ne preduzme mjere da zaštiti životni standard ove kategorije stanovništva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve