Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška razvoju inovativnih startup kompanija

Ministar finansija sastao sa predstavnicima firme Digital Den hub

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, sa timom, sastao se danas sa predstavnicima firme Digital Den hub, suosnivačima Darkom Ivanovićem i Nenadom Novovićem, generalnim direktorom fonda Rockies Venture i jednim od vodećih stručnjaka startup zajednice iz Kolorada (Denver, SAD) Peter Adamsom, kao i predsjednikom Komisije za tržište kapitala, Željkom Drinčićem.

Ivanović je izrazio zahvalnost Ministarstvu finansija na podršci u kreiranju povoljnog ambijenta za razvoj inovativnih startap kompanija i konkurentne IT zajednice, i predočio da je na bazi Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, u prehodnom periodu devet kompanija iz crnogorske i regionalne IT zajednice dobilo mogućnost da svoje biznis ideje predstavi svjetskim investitorima, i obezbijedi ulaganja u dalji razvoj i plasman proizvoda.

“Na bazi ovog pozitivnog iskustva, kako je dodao, ostvarena je saradnja sa najstarijom američkom kompanijom za investiranje u startupove, Rockies Venture, i izražena je namjera otvaranja jedinstvenog Balcan Tech Fonda u Crnoj Gori, koji će kanalisati kapital američkih investitora u startap projekte iz zemalja regiona”, saopšteno je iz Ministarstva.

Damjanović je prenio podršku daljem unapređenju koncepta starupova, uz poruku da je perspektiva ne samo crnogorskog društva, već modernog svjetskog poslovanja ulaganje u inovacije i pametna tehnološka rješenja.

Adams, koji je član Savjetodavnog odbora firme Digital Den, je poručio da statistika pokazuje da nova radna mjesta kreiraju upravo startup kompanije i da je investiranje u ovakve programe ključ za motivisanje konkurentnih pojedinaca da ostanu u Crnoj Gori, ali i način da strani kapital uđe na crnogorsko tržište.

Ukazujući na aktuelne i planirane zakonske propise koji uređuju ovu oblast, Drinčić je poručio da je važno da u domaćem legislativnom okviru prepoznamo prostor za ovu, najbrže rastuću industriju, kako bi blagovremeno bio stvoren osnov za nesmetano poslovanje kompanija u razvoju.

“Na sastanku je zaključeno da će se komunikacija na ovu temu intenzivirati na nivou svih interesnih strana, u cilju kreiranja privlačnog poslovnog ambijenta za razvoja inovativnih poslovnih rješenja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lazo
05.04.2023-15:46 15:46

A đe su pare od Evropske Unije za pomoć penzionerima,ode voz,mora da ste ih potrošili?