Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Podgorica među gradovima koji će dobiti tehničku pomoć za razvoj klimatskih projekata

Svjetska banka i Evropska investiciona banka (EIB) u saradnji sa GIZ-om objavio je drugu listu gradova koji će dobiti besplatnu tehničku i savjetodavnu pomoć za pripremu projekata za zaštitu životne sredine

Fond za finansiranje klimatskih aktivnosti u gradovima kojim upravljaju Svjetska banka i Evropska investiciona banka (EIB) u saradnji sa GIZ-om objavio je drugu listu gradova koji će dobiti besplatnu tehničku i savjetodavnu pomoć za pripremu projekata za zaštitu životne sredine. Među gradovima koji će dobiti sredstva iz ovog fonda je i Podgorica za projekat mapiranja određenih javnih građevina koje bi mogle da se postanu energetski efikasnije, saopšteno je iz EIB-a.

Kako navode, ostali gradovi se nalaze u Ekvadoru, Južnoj Africi, Meksiku, Ukrajini i državi Vanuatu.

“Projekti koje će fond finansirati obuhvataju ozelenjavanje urbanih površina, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, održivi transport i upravljanje otpadnim vodama i vodovod”, ističu iz EIB-a.

Dodaju da kroz tehničku pomoć obezbeđenu od strane donatora, fond teži da mobiliše oko 4 milijardi eura investicija da pomogne gradovima koji se suočavaju sa nedovoljnim kapacitetima da svoje klimatske ciljeve pretoče u konkretne projekte za finansijere.

“Gradovi širom svijeta proizvode dvije trećina emisije CO2 na globalnom nivou. Mnogi se suočavaju sa razornim posljedicama klimatskih promjena, a pandemija kovida-19 je još više otežala rješavanje ovog problema. Fond za gradove pokazuje da kroz saradnju i partnerstvo možemo da podržimo gradove u zemljama od Meksika do Ukrajine kako bi od ideje pretočile u održive projekte. Želim da se zahvalim gradovima, Svjetskoj banci i našim donatorima i partnerima iz mreže gradova na sjajnoj saradnji kako bismo zajedno ostavili ciljeve u okviru fonda”, poručio je EIB potpredsjednik Ambroise Fayolle.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve