Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022
Rubrika:

PKCG: Obilježen Svjetski dan kvaliteta – kvalitet važan za održivost

Vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore dr Nina Drakić u uvodnoj riječi je naglasila da se pitanja kvaliteta ne tiču samo direktne proizvodnje, već i zaštite životne sredine, sigurnosti, informacione sigurnosti i upotrebe tehnologija koje štede resurse u proizvodnji

Svjetski dan kvaliteta obilježen je u Crnoj Gori 11. novembra 2021. godine okruglim stolom koji je u Privrednoj komori organizovan na temu „Kvalitet i održivost“.

Svjetski dan kvaliteta obilježava se drugog četvrtka u novembru (Svjetskom mjesecu kvaliteta). Time se promovišu vrijednosti kvaliteta, podstiče razvoj i napredak organizacija, društva i pojedinaca. Istovremeno, proslavlja se i Evropska nedelja kvaliteta, čiji je fokus na podizanju svijesti javnosti, promociji i demonstraciji prednosti i značaja kvaliteta za konkurentnost širom Starog kontinenta.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore dr Nina Drakić u uvodnoj riječi je naglasila da se pitanja kvaliteta ne tiču samo direktne proizvodnje, već i zaštite životne sredine, sigurnosti, informacione sigurnosti i upotrebe tehnologija koje štede resurse u proizvodnji.

– Kvalitet pruža podršku održivosti jer pomaže poslovanju i kompanijama da razviju poslovne modele koji uz inovativna rješenja tretiraju otpad, zagađenje, potrošačko društvo i slično, te tako preuzmu odgovornost za uticaj njihovih procesa, proizvoda i usluga na ljude i našu planetu – rekla je Drakić.

Kvalitet se uspostavlja u poslovnim sistemima i procesima, pomažući poboljšavanju rezultata organizacije kroz unaprijeđenje proizvoda i usluga. On u primjeni predstavlja metode skraćivanja vremenskih ciklusa, smanjenje troškova i poboljšanje procesa, proizvoda i usluga. Takođe, podrazumijeva obezbjeđenje treninga i obuka za postojeće i nove zaposlene, kao i mentorstvo sa ciljem podizanja efikasnosti i efektivnosti.

Prema riječima Drakić, ostvarivanje dobre konkurentske pozicije na tržištu danas zahtijeva kako stalna ulaganja u kvalitet proizvoda, odnosno njegovih karakteristika, tako i konstantno uvođenje inovacija u okviru proizvodnog ciklusa, što treba da rezultira i inovativnim osobinama datog proizvoda.

– Za održivost u dužem roku, mora postojati ravnoteža kontinuiranog poboljšanja kvaliteta i radikalnog poboljšanja kvaliteta, odnosno inovacija – rekla je Drakić.

Ona je apostrofirala da Privredna komora pridaje veliku važnost kvalitetu.

– Kvalitet je naše opredjeljenje koje donosi promjene u pristupu, navikama i svakodnevnom radu. Prilagođavanje stalnim promjenama uz praćenje inovacija i racionalno poslovanje je obaveza rukovodstva i zaposlenih u Komori – istakla je ona.

Privredna komora je, shvatajući značaj pokreta kvaliteta i standarda za uspješan rad i razvoj za tržišno pozicioniranje privrednih subjekata, u želji da kroz lični primjer to pokaže i dodatno pomoviše, i sama ispunila zahtjeve međunarodnog standarda ISO 9001 i sertifikovala sistem menadžmenta kvalitetom od 2007. godine. Komora je održala kontinutitet sertifikata i u poslednjoj je godini petog sertifikacionog ciklusa.

– Prepoznajaći značaj kvaliteta Komora će nastaviti da prati i informiše privredu o dešavanjima u ovoj oblasti – zaključila je dr Nina Drakić.

Moderator skupa, predsjednik Koordinacionog odbora za kvalitet prof. emeritus dr Milan J. Perović, istakao je da ne možemo biti zadovoljni infrastrukturom kvaliteta u Crnoj Gori, te primjenom standarda u preduzećima i ustanovama.

– Kvalitet je svuda – on predstavlja i osnovu za sistem menadžmenta zaštite životne sredine, bezbjednost informacija, uštedu i upravljanje energijom, te za niz drugih oblasti. Standardi su simbol reda i uređenosti, a njihovo neprimjenjivanje je osnov lošeg rada – rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, bitno je širiti kulturu kvaliteta i svijest o potrebi toga. Loše stanje, tvrdi, proizilazi iz izostanka potrebe da se njeguje kvalitet.

– Moramo razumjeti da nam treba kvalitet ako želimo da preživimo. Neobaveznost standarda nas ne opravdava što ne radimo u skladu sa njima, jer ni preživljavanje nije obavezno – kazao je on, dodajući da nema kvaliteta u kompanijama ako izostaje u javnoj upravi.

Zaključuje da se mora uspostaviti sistem poslovne izvrsnosti.

– Sistem poslovne izvrsnosti mora biti predmet razvoja kvaliteta, kako u kompanijama tako i zemlji, a treba da ga prati i uvođenje nacionalne nagrade za kvalitet. Moramo da razvijemo školu kvaliteta koja će biti permanentna, masovna i obavezna po nekom osnovu – kazao je profesor, dodajući da bi bilo dobro ponovo pokrenuti časopis o kvalitetu.

Tokom okruglog stola prezentovani su pozitivni primjeri dobre prakse primjene standarda u kompanijma Mezon i Remid Vis – Mašinski centar.

Nikola Kovačević, izvršni direktor kompanije Mezon iz Danilovgrada, istakao je da je ovu uspješnu kompaniju od osnivanja vodio jedan poslovni kredo – odgovoran timski rad, kvalitet usluga i proizvoda, poštovanje usvojene dinamike izvođenja radova, te zadovoljstvo klijenata na prvom mjestu.

– Dobijanje sve većih i složenijih projekata zahtijevalo je bolju unutrašnju organizaciju i proširenje postojećih kapaciteta, kao i povećanje broja zaposlenih. Implementacijom standarda ISO 9001, razvili smo procedure rada, podijelili organizaciju na više sektora, a poseban značaj smo posvetili obukama – kazao je on.

Mezon je afirmaciju stekao kroz projekte elektrifikacije sela i ruralnih oblasti, izgradnje dalekovoda, baznih stanica, radova na javnoj rasvjeti i postavljanju svih tipova svjetlosne signalizacije. Mezon ima značajne reference na polju energetike, pogotovo u oblasti mjerenja gdje je bio angažovan na projektu unapređenja sistema mjerenja. Sarađuje i sa brojnim renomiranim evropskim kompanijama.

– Standardi su nam pomogli da definišemo procese i opišemo ih pomoću procedura i zapisa, te odredimo korake u procedurama i odgovorna lica za njihovu realizaciju. Mi imamo kontinuirano unapređenje sistema, uštedu vremena, a menadžmentu je puno lakše da upravlja procesima- istakao je Kovačević.

Ističe da se promijenilo i razmišljanje zaposlenih.

Najnovije

Bajramspahić: Ponuda DPS koja je na stolu u javnom je interesu, svi treba da...

To što je Ustavni sud nefunkcionalan je ponižavajuće, prije svega za političke elite, ali i za društvo u cjelini i ne smije da se...

Bogdanović: Užasne prijetnje Bursaću, nažalost, za njega nijesu ništa novo

Užasne prijetnje sa kojima je suočen Dragan Bursać, nažalost, za njega nijesu ništa novo, poručio je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović. “Danas...

Cijela Italija u riziku od klizišta

Više od 90 odsto italijanskih opština podložno je klizištima ili drugim prirodnim katastrofama, izjavio je danas šef nacionalne agencije za civilnu zaštitu Fabricio Kurcio. Kurcio...

Kineska policija pretukla i uhapsila novinara BBC-ja

Kineska policija pretukla je i uhapsila novinara BBC-ja koji je pratio protest protiv kovid-19 mjera u Šangaju, ali je pušten iz pritvora nakon nekoliko...

Promjene: Novi Twitter, veći tvitovi

Twitter se polako mijenja, budući da nova uprava traži načine da zadrži korisnike. Mnogi su platformu napustili, drugi su se pak vratili nakon što...

Najčitanije

Povezano

Privrednicima predstavljen Nacrt Nacionalne Strategije cirkularne tranzicije do 2030. godine

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, organizovala okrugli sto u okviru Javne rasprave na temu „Razmatranje Nacrta...

Veliko interesovanje za konferenciju o sajber bezbjednosti

U utorak 29.novembra Privredna Komora Crne Gore i Udruženje francusko crnogorskih preduzeća organizovaće konferenciju: SAJBER BEZBJEDNOST potencijalne opasnosti i iskustva Francuske. Prema informacijama, za konferenciju...

Unija poslodavaca: Drakić da spriječi urušavanje i zloupotrebu Privredne komore

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozvala je predsjednicu Privredne komore Ninu Drakić, kao i dio privrednika – članova organa PKCG da spriječe urušavanje i dalju...

Privredna komora: Neophodna snažnija ekonomska saradnje Crne Gore i Francuske

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i potpredsjednik Pavle D. Radovanović sastali su se 24. novembra sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom i novim šefom regionalnog ekonomskog odjeljenja za Zapadni Balkan Pjerom Granžuanom. Kako...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve