Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Obilježen Svjetski dan kvaliteta – kvalitet važan za održivost

Vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore dr Nina Drakić u uvodnoj riječi je naglasila da se pitanja kvaliteta ne tiču samo direktne proizvodnje, već i zaštite životne sredine, sigurnosti, informacione sigurnosti i upotrebe tehnologija koje štede resurse u proizvodnji

Svjetski dan kvaliteta obilježen je u Crnoj Gori 11. novembra 2021. godine okruglim stolom koji je u Privrednoj komori organizovan na temu „Kvalitet i održivost“.

Svjetski dan kvaliteta obilježava se drugog četvrtka u novembru (Svjetskom mjesecu kvaliteta). Time se promovišu vrijednosti kvaliteta, podstiče razvoj i napredak organizacija, društva i pojedinaca. Istovremeno, proslavlja se i Evropska nedelja kvaliteta, čiji je fokus na podizanju svijesti javnosti, promociji i demonstraciji prednosti i značaja kvaliteta za konkurentnost širom Starog kontinenta.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore dr Nina Drakić u uvodnoj riječi je naglasila da se pitanja kvaliteta ne tiču samo direktne proizvodnje, već i zaštite životne sredine, sigurnosti, informacione sigurnosti i upotrebe tehnologija koje štede resurse u proizvodnji.

– Kvalitet pruža podršku održivosti jer pomaže poslovanju i kompanijama da razviju poslovne modele koji uz inovativna rješenja tretiraju otpad, zagađenje, potrošačko društvo i slično, te tako preuzmu odgovornost za uticaj njihovih procesa, proizvoda i usluga na ljude i našu planetu – rekla je Drakić.

Kvalitet se uspostavlja u poslovnim sistemima i procesima, pomažući poboljšavanju rezultata organizacije kroz unaprijeđenje proizvoda i usluga. On u primjeni predstavlja metode skraćivanja vremenskih ciklusa, smanjenje troškova i poboljšanje procesa, proizvoda i usluga. Takođe, podrazumijeva obezbjeđenje treninga i obuka za postojeće i nove zaposlene, kao i mentorstvo sa ciljem podizanja efikasnosti i efektivnosti.

Prema riječima Drakić, ostvarivanje dobre konkurentske pozicije na tržištu danas zahtijeva kako stalna ulaganja u kvalitet proizvoda, odnosno njegovih karakteristika, tako i konstantno uvođenje inovacija u okviru proizvodnog ciklusa, što treba da rezultira i inovativnim osobinama datog proizvoda.

– Za održivost u dužem roku, mora postojati ravnoteža kontinuiranog poboljšanja kvaliteta i radikalnog poboljšanja kvaliteta, odnosno inovacija – rekla je Drakić.

Ona je apostrofirala da Privredna komora pridaje veliku važnost kvalitetu.

– Kvalitet je naše opredjeljenje koje donosi promjene u pristupu, navikama i svakodnevnom radu. Prilagođavanje stalnim promjenama uz praćenje inovacija i racionalno poslovanje je obaveza rukovodstva i zaposlenih u Komori – istakla je ona.

Privredna komora je, shvatajući značaj pokreta kvaliteta i standarda za uspješan rad i razvoj za tržišno pozicioniranje privrednih subjekata, u želji da kroz lični primjer to pokaže i dodatno pomoviše, i sama ispunila zahtjeve međunarodnog standarda ISO 9001 i sertifikovala sistem menadžmenta kvalitetom od 2007. godine. Komora je održala kontinutitet sertifikata i u poslednjoj je godini petog sertifikacionog ciklusa.

– Prepoznajaći značaj kvaliteta Komora će nastaviti da prati i informiše privredu o dešavanjima u ovoj oblasti – zaključila je dr Nina Drakić.

Moderator skupa, predsjednik Koordinacionog odbora za kvalitet prof. emeritus dr Milan J. Perović, istakao je da ne možemo biti zadovoljni infrastrukturom kvaliteta u Crnoj Gori, te primjenom standarda u preduzećima i ustanovama.

– Kvalitet je svuda – on predstavlja i osnovu za sistem menadžmenta zaštite životne sredine, bezbjednost informacija, uštedu i upravljanje energijom, te za niz drugih oblasti. Standardi su simbol reda i uređenosti, a njihovo neprimjenjivanje je osnov lošeg rada – rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, bitno je širiti kulturu kvaliteta i svijest o potrebi toga. Loše stanje, tvrdi, proizilazi iz izostanka potrebe da se njeguje kvalitet.

– Moramo razumjeti da nam treba kvalitet ako želimo da preživimo. Neobaveznost standarda nas ne opravdava što ne radimo u skladu sa njima, jer ni preživljavanje nije obavezno – kazao je on, dodajući da nema kvaliteta u kompanijama ako izostaje u javnoj upravi.

Zaključuje da se mora uspostaviti sistem poslovne izvrsnosti.

– Sistem poslovne izvrsnosti mora biti predmet razvoja kvaliteta, kako u kompanijama tako i zemlji, a treba da ga prati i uvođenje nacionalne nagrade za kvalitet. Moramo da razvijemo školu kvaliteta koja će biti permanentna, masovna i obavezna po nekom osnovu – kazao je profesor, dodajući da bi bilo dobro ponovo pokrenuti časopis o kvalitetu.

Tokom okruglog stola prezentovani su pozitivni primjeri dobre prakse primjene standarda u kompanijma Mezon i Remid Vis – Mašinski centar.

Nikola Kovačević, izvršni direktor kompanije Mezon iz Danilovgrada, istakao je da je ovu uspješnu kompaniju od osnivanja vodio jedan poslovni kredo – odgovoran timski rad, kvalitet usluga i proizvoda, poštovanje usvojene dinamike izvođenja radova, te zadovoljstvo klijenata na prvom mjestu.

– Dobijanje sve većih i složenijih projekata zahtijevalo je bolju unutrašnju organizaciju i proširenje postojećih kapaciteta, kao i povećanje broja zaposlenih. Implementacijom standarda ISO 9001, razvili smo procedure rada, podijelili organizaciju na više sektora, a poseban značaj smo posvetili obukama – kazao je on.

Mezon je afirmaciju stekao kroz projekte elektrifikacije sela i ruralnih oblasti, izgradnje dalekovoda, baznih stanica, radova na javnoj rasvjeti i postavljanju svih tipova svjetlosne signalizacije. Mezon ima značajne reference na polju energetike, pogotovo u oblasti mjerenja gdje je bio angažovan na projektu unapređenja sistema mjerenja. Sarađuje i sa brojnim renomiranim evropskim kompanijama.

– Standardi su nam pomogli da definišemo procese i opišemo ih pomoću procedura i zapisa, te odredimo korake u procedurama i odgovorna lica za njihovu realizaciju. Mi imamo kontinuirano unapređenje sistema, uštedu vremena, a menadžmentu je puno lakše da upravlja procesima- istakao je Kovačević.

Ističe da se promijenilo i razmišljanje zaposlenih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve