Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Paunović: Politički subjekti da namjenski troše novac, ASK dužna da to prati

Kako je kazao Paunović gostujući u Jutarnjem programu TVCG, određene finansijske transakcije ustanove mogu klasifikovati kao tajne, ali se ne može isvesti zaključak da je to odmah i polje za malverzacije ili zloupotrebe

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Boris Paunović kaže da ne očekuje zloupotrebe u izbornoj kampanji, te da je takva mogućnost previše naglašena u javnosti. Očekuje da politički subjekti namjenski troše dobijena sredstva, a Agencija za sprečavanje korupcije da isprati taj proces i reaguje gdje treba. Što se tiče rebalansa budžeta, momenat u kojem je predložen nije nikakav politički marketing, nego potreba.

Kako je kazao Paunović gostujući u Jutarnjem programu TVCG, određene finansijske transakcije ustanove mogu klasifikovati kao tajne, ali se ne može isvesti zaključak da je to odmah i polje za malverzacije ili zloupotrebe.

Izlazak na ove izbore koštaće nas skoro pet miliona eura, a najbolji način da se proprati potrošnja tog novca je, kaže Paunović, da se direktno komunicira sa ustanovama koje su klasifikovale te transakcije kao tajne.

“Više istanci učestvuje u tom procesu, DIK je svakako nosilac. Dio sredstva će u narednom periodu biti opredijeljen svima subjektima koji dobiju potvrdu od DIK-a da mogu učestvovati u izbornom procesu, a najveći dio će se opredjeljivati na bazi rezultata. To je jasno definisano”, kazao je Paunović.

Ističe da sredstva za izbornu kampanju politički subjekti moraju da koriste u te namjene i Agencija za sprečavanje korupcije je nadležna za taj dio i ona će cijeniti da li ih koriste po zakonu.

“Ukoliko se utvrdi zloupotreba Agencija za sprečavane korupcije bi inicirala određene postupke, nisam siguran da se sredstva mogu oduzeti, ali postoji kaznena politika po tom pitanju. Koliko će koštati mandat koristi se drugi postupak, i tu su potrebna sredstva kao i za kampanju između pet i šest miliona”, naglašava Paunović.

Na pitanje zašto se neke stavke iz podataka o potrošnji brišu, Paunović objašnjava, da po Zakonu o tajnosti podataka, svaki subjekt može da odluči o klasifikovanju tajnosti podataka. Svaka finansijska transakcija koja je vezana za takav ugovor se mora klasifikovati takođe.

“Najbolji način da se sazna više o tome, do mjere koliko je to moguće i koliko to zakon dozvoljava jeste da se izvrši direktna komunikacija sa ustanovama, da se traži kroz institut slobodnog pristupa informacijama. Ja vjerujem da tu ne postoje namjerno skrivanje podataka”, kaže Paunović.

Što se tiče najavljenog rebalansa budžeta, Paunović kaže da Zakon jasno propisuje kada se može pristupiti tom procesu i svi uslovi su ispunjeni.

“Volio bih da se tome pristupilo ranije, ali tek nedavno smo prikupili sve potrebne podatke, a taj proces traje od decembra kada je ovaj rebalans i najavljen. Mi smo u izbornom procesu već duže i nije u pitanju politički marketing, nego potreba. Živimo u vrlo dinamičnom i ekonomskom i geopolitičkom okruženju i u takvim prilika napraviti validne projekcije bez rebalansa nije moguće. Vjerovatno ćemo imati još jedan do kraja godine. Projektovani prihodi su i dalje konzervativni i tu će biti prostora za revidovanje. Postojeći trendovi koji su dostupni javnosti govore da će nova vlada imati olakšan put u smislu potencijalnog zaduživanja ili vođenja javnih finansija”, zaključio je Paunović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve