Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Otvorena žičara Kotor – Lovćen

Otvorena i za komercijalnu vožnju

Žičara Kotor – Lovćen otvorena je danas za komercijalnu vožnju. Žičara će biti operativna svakog dana u terminu od devet do 21 čas.

Karte se mogu kupiti na biletarnicama na Dubu u Kotoru – 500 metara od tunela Vrmac. Detalji o lokaciji stanice za ukrcaj, uključujući i sve ostale neophodne informacije mogu se naći na sajtu žičare na www.kotorcablecar.com ili putem Instagram i Facebook stranice.

Projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine. Žičara je izgrađena za nešto više od godinu od kada je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Foto: RTCG

Vožnja žičarom će u jednom smjeru za odrasle koštati 13 eura, dok je cijena povratne karte 23 eura. Cijene dječijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta sedam eura, odnosno 12 eura za oba smjera.

Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za osobe sa invaliditetom (OSI), pa će cijena karte u jednom smjeru iznositi sedam eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Žičara Kotor – Lovćen je jedan od najznačajnijih crnogorskih, turističkih infrastrukturnih projekata, na koji se čekalo gotovo čitav vijek.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
14.08.2023-10:45 10:45

Ima li hrabrog novinara ili portala koji smije pitati:
1. Na koliko godina je data koncesija?
2. Koliko procenata država ima od prodate karte?
3. ima li građevinsku i upotrebnu dozvolu objekat?