Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

OPŠTINA KOLAŠIN NEKOME MAJKA NEKOME MAĆEHA: Naplatili najskuplje komunalije a ništa nijesu uradili

Martinović ipak naknade nije mogao sam da poveća. Imao je podršku tadašnjeg ministra za ekonomski razvoj u čijem resoru je bio i turizam, Gorana Đurovića. Iznenađujuće je bilo za jednog privrednika da podržava povećanje nameta na ulaganja, što je dovelo da pada interesovanja za buduća ulaganja u turističke kapacitete. Ako Martinović ne zna ništa o privredi, Đurović je trebalo da ga poduči. I tadašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović je dao zeleno svjetlo na ovu odluku, a bez toga se nije mogla povećati naknada.

Kaže se da je država nekome majka a nekome maćeha. Opština Kolašin je primjer za to. Iako su po dolasku Vladimira Martinovića na čelo gradske uprave, povećali naknade za komunalno opremanje na najveće u državi, za te pare nijesu uradili ništa. Nema infrastrukture ni u gradu ni na Bjelasici, kao najvećem ski centru u državi. Osim što su otjerali buduće investitore i zaustavili izgradnju novih hotela, opštinari ne rade ništa ni po pitanju nelegalne gradnje na Bjelasici, od koje nijesu vidjeli ni centa. A i zašto bi, kada na Bjelasici nelegalno gradi i šef kluba odbornika Miodrag Vlahović zvani Struja, čija je supruga predsjednica Odbora direktora Skijališta Crne Gore Milena Vlahović.

Nadeležne očigledno ne zanima divlja gradnja na Bjelasici iako je u katastru vikendica Mija Struje zavedena kao objekat izgrađen bez građevinske dozovle i na tuđem zemljištu

UZIMAJU OD LEGALNIH NELEGALNE NAGRAĐUJU

Portal Aktuelno je detaljno pisao o povećanju naknade za komunalno opremanje u Kolašinu. Podsjećamo, naknadu je povećao Vladimir Martinović, aktuelni ministar turizma, ekologije održivog razvoja i razvoja sjevera. Kako je mislio da razvija sjever sa velikim opterećenjima na ulaganja, nejasno je. U odbranu Martinovića ipak ide činjenica da on ne zna ništa o javnom sektoru, rastu i razvoju privrede i ekonomije i privlačenju investicija, jer je svo svoje bogatstvo „naslijedio“ nakon što je počeo da se bavi politikom.

Tako je „neznaveni“ Martinović naknade za komunalno opremanje povećao na najveće u državi, čak 150 eura po kvadratu.  Ostaće upamćen i po čuvenoj rečenici na sastanku sa investitorima: Nijesam vas ja tjerao da gradite hotele prije nego što se uradi infrastruktura…

Martinović nije završio nijedan važan projekat za grad-komunalnu infrastrukturu, garažu, sistem za vještačko osnježavanje… Nije uspio čak ni ulice do kraja da rekonstruiše.

Vladimir ”Osvrtaj” Martinović: Ostavio rasulo u Kolašinu

Dovoljno je proći gradom i vidjeti „arhitektonska“ rješenja, nelegalnu gradnju, priključenja na vodovod i kanalizaciju, trošenje para od investitora na navodnu sanaciju puteva bez tendera i „direktnom pogodbom“.  Preko milion eura je Martinović podijelio „direktno“ bez tendera i nadzora, za navodnu sanaciju puteva. Ako je nešto posao za specijalno tužilaštvo, to je sigurno milionska „direktna pogodba“.

HOĆE LI DRŽAVA POČETI DA VRAĆA ONO ŠTO JE NAPLATILA

Martinović ipak naknade nije mogao sam da poveća. Imao je podršku tadašnjeg ministra za ekonomski razvoj u čijem resoru je bio i turizam, Gorana Đurovića. Iznenađujuće je bilo za jednog privrednika da podržava povećanje nameta na ulaganja, što je dovelo da pada interesovanja za buduća ulaganja u turističke kapacitete. Ako Martinović ne zna ništa o privredi, Đurović je trebalo da ga poduči.

I tadašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović je dao zeleno svjetlo na ovu odluku, a bez toga se nije mogla povećati naknada. Ažuran kad treba da uzima, Damjanović nije bio toliko brz kad je trebalo da radi svoj posao i da odgovori na Zahtjev za postavljanje oko osam metara podzemnog kabla od Skijališta Kolašin 1450 do trafostanice T35, preko državnog zemljišta, koje bi snabdijevalo žičaru K7 električnom energijom, iako ga je Skijalište Kolašin 1450 uz svu neophodnu dokumentaciju koja je tražena poslalo nadležnom Ministarstvu finansija još 5. januara 2022. godine.

Goran Đurović, Vladimir Martinović i Aleksandar Damjanović: Ovakvih eksperata nema na čitavom ”(srBskom) svetu”

Iako nova trafostanica T35 ima podzemni kabl, Kolašin 1450 i dalje ne može da se konektuje na nju zbog spornih osam metara državnog zemljišta na koje treba da bude postavljen kabl.

Tako je osam metara puta, ispod kojeg treba da bude postavljen kabl, pokazalo svu nesposobnost aktuelne administracije, čiji nerad i neznanje ugrožavaju rad skijališta, zimsku sezonu i kompletan imidž Kolašina kao ski centra.

Pred vladu Milojka Spajića je jasan zadatak-da preispita odluke prethodne uprave u Kolašinu, uvede podsticajne naknade i stane na put nelegalnoj gradnji. To bi trebalo i da im je u opisu posla, ako imaju i osnovna znanja o ekonomiji i održivom razvoju. Za „eksperte“ kakvim se prikazuju, ne bi trebalo da bude teško.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve